Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

[XP] Principevraag: op welk medium een back-up?

riCHey
12 antwoorden
 • Het gaat hard met de harde schijven. Een paar jaar geleden was het, gezien de grootte van de schijven destijds, nog wel aan te raden om back-ups te maken op een aantal CD's, later eventueel DVD's.

  Dat heb ik toen ook gedaan, en sinds een paar jaar lagen die 23 back-up CD's daar maar, totdat ik ze vandaag even nodig had.
  Krijg ik tot m'n stomme verbazing bij een aantal CD's de melding"
  "cyclische redundantiecontrole". Nooit van gehoord….. :o :o
  Even gegoogled, en een aantal verwijzingen gevonden. Het kon met de drive te maken hebben (maar bij mij deden alle drives het niet, ook van de laptop niet), en het kon aan de CD's liggen, foute of corrupte files. Ja, ik had er diverse keren over gelezen, dat schijfjes onbruikbaar konden raken, maar ach, dat overkwam alleen de buurman…. 8)

  Goede raad is duur…. Ik heb inmiddels het programma BadCopy Pro erop staan, en zowaar! Het lukte, de CD's werden weer ingelezen. :lol:
  So far, so good.

  Maar nu, wat nu? Gevoelsmatig zeg ik dat een harde schijf een betrouwbaarder medium is dan CD's/DVD's. En dat kan tegenwoordig ook makkelijk, met die grote HDD's.

  Zijn jullie het met me eens, dat een HDD beter en betrouwbaarder is, dat eigenlijk de CD's en DVD's achterhaald zijn? Of zie ik nog wat dingen over het hoofd, zijn er nog slangekuilen?
  En nu zijn dit data CD's, wat moet ik denken van al die muziek-CD's die ik gebrand heb? Kan ik daar ook moeilijkheden verwachten?
 • Gebrande cd's en dvd's hebben het eeuwige leven niet. Met een beetje pech kun je ze na enkele jaren al niet meer lezen. Harddisks gaan langer mee. Tape backups blijven dacht ik het langste goed. Maar tape drives zijn nogal traag, dus ermee werken lastig.
 • [quote:4dce0631fc="gerben"]Gebrande cd's en dvd's hebben het eeuwige leven niet. [/quote:4dce0631fc]

  Nee, en die pech heb ik dus nu…
  Maar. zoals gezegd, de redding is nabij dank zij dat progje.

  Maar, mag ik uit jouw reactie opmaken dat jij eigenlijk ook geen CD's en DVD's meer gebruikt voor dit doel?
 • Ik gebruik wel dvd's. Maar ik hoef het niet echt lang te bewaren. Heb ook weinig wat echt onvervangbaar is. Als ik echt alles zou kwijtraken, zou ik wel even hartgrondig vloeken, maar het zou nog geen vreselijke ramp zijn.

  Als het voor jou (of jouw bedrijf) wel van levensbelang is, altijd meerdere backups maken, op verschillende media, op verschillende locaties op te slaan. En af en toe checken, of ze nog terug te lezen zijn, wanneer nodig te vervangen.
 • Ik werk al een hele tijd met harde schijven.
  Dat vind ik ook het makkelijke want, zoals velen, ik ben lui! :P

  Ik heb dus gewoon een 250 GB harde schijf extra in mijn server zitten, waarop data die ik belangrijk vind elke nacht gebackupped worden.
  Elke nacht een backup van de mijn documenten en mail, en een keer in de week een backup van alle vakantiekiekjes… :)
 • [quote:328493ea5d="gerben"]Ik gebruik wel dvd's. Maar ik hoef het niet echt lang te bewaren. Heb ook weinig wat echt onvervangbaar is. Als ik echt alles zou kwijtraken, zou ik wel even hartgrondig vloeken, maar het zou nog geen vreselijke ramp zijn.
  [/quote:328493ea5d]

  Nou, het gaat in dit verband om stomweg een deel van de muziek die ik heb, en files van m'n vrouw die uiterst bedroefd zou zijn als ze die kwijt zou zijn. Het zou een aardig kapitaal kosten om die files weer opnieuw te krijgen.
  Muziek kun je natuurlijk downloaden, maar ach, ik praat over tientallen GB's, dus dat doe je ook niet op een zondagnamiddag…

  Maar goed, ik zal het zeker beter in de gaten houden.

  Hoe is het overigens dan met muziekCD's?
  Die gebruik ik regelmatig, zijn nog wel ouder dan deze bewuste data-CD's, en daar ervaar ik geen nekel probleem mee tot nutoe.
 • [quote:3139d60280="Noesje1"]Hoe is het overigens dan met muziekCD's? Die gebruik ik regelmatig, zijn nog wel ouder dan deze bewuste data-CD's, en daar ervaar ik geen nekel probleem mee tot nutoe.[/quote:3139d60280] Wellicht vindt je bruikbare info in dit artikel over de houdbaarheid van CD's en DVD's.
 • Gewone geperste cd's zijn veel langer houdbaar dan gebrande.
 • [quote:0e2c6a8a93="jolo"][quote:0e2c6a8a93="Noesje1"]Hoe is het overigens dan met muziekCD's? Die gebruik ik regelmatig, zijn nog wel ouder dan deze bewuste data-CD's, en daar ervaar ik geen nekel probleem mee tot nutoe.[/quote:0e2c6a8a93] Wellicht vindt je bruikbare info in dit artikel over de houdbaarheid van CD's en DVD's.[/quote:0e2c6a8a93]

  Dank voor je artikel! Heel interessant!
 • Voor mij is SATA de oplossing.
  Ik heb een harde schijf aangesloten die ik met een schakelaartje uit kan zetten (de 12 volt en de 5 volt worden onderbroken)
  Als ik iets wil back-uppen dan zet ik de schakelaar om en de HD start.
  Als ik klaar ben zet ik de schijf weer uit.
  Een harde schijf die uitstaat is immuun voor virussen en kan ook niet stuk gaan.
  Tot nu toe werkt dit perfect.
  Jack Marotick
 • Voor bedrijven blijf ik er bij dat backup op tape de beste oplossing is. Het is namelijk aan te raden om je backups op een andere plaats te bewaren, bijvoorbeeld bij een medewerker thuis. In geval van brand op kantoor heb je in ieder geval nog een backup van je data ergens anders liggen. Een harde schijf is wel veel sneller dan een tape-drive, maar backups maken doe je toch 's nachts, als er niemand meer aan het werk is. Tevens zijn harde schijven behoorlijk gevoelig, als je er een laat vallen is de kans ruim aanwezig dat ie kapot gaat…
 • Zolang je met meerdere harde schijven werkt, mogelijk al een raid in de server, daarnaast een externe via usb en een NAS, hebben tapes geen voordelen meer. Ga ik op vakantie, trek ik de ene NAS los en zet die bij een oom en tante, en de externe usb-schijf gaat naar de schoonouders.

  Je kunt met externe usb-schijven ook een a-la-tape rotatieschema maken.

  Tapes zijn tering traag, DAT-tapes duurder dan harde schijven en al dat eeuwige wachte op dat vooruit en achteruit spoelen….

  Een tape is bovendien niet standaard toegankelijk. ZOnder streamer doe je niks. Een harde schijf heeft een herkenbaar fileformat (zeker de usb-schijven, meeste nasjes ook) en kunnen eventueel uit de behuizing gehaald en direct gekoppeld worden aan een ide of sata controller.

  Ik zie alleen voordelen in harde schijven momenteel. TAPE en rewriteables, is allemaal veel kwetsbaarder. alleen al door het feit dat je een dvd of tape na het backuppen uit het apparaat haalt en mee onder de arm neemt…

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.