Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP activeren terwijl er geen hardware was gewijzigd

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Hier een vreemd Windows activatie probleem. Windows is uiteindelijk wel geactiveerd, maar voor hoe lang. Mijn zorg is de kans op herhaling waar ik niet op zit te wachten. Heb je zoiets zelf ook al eens meegemaakt?

  Van de week een computer van een upgrade Windows XP voorzien. Deze versie was voorheen ook op die computer gebruikt. Windows activatie gaf geen problemen, meerdere keren getest. Uiteindelijk de tijdelijk geplaatste netwerkkaart verwijderd omdat die niet nodig is. De netwerkkaart had ik geplaatst om het installeren van updates te vergemakkelijken.

  Alleen, ik had geen brander en Dvd software geinstalleerd. Vandaag opgestart, geen problemen. Daarna Vandaag de brander en dvd software er op gezet. Dat was dus Power Dvd 5, Nero Express, In CD, Acrobat reader 5.
  Na opnieuw opstarten moest ik dus WIndows binnen 3 dagen activeren omdat de configuratie zou zijn gewijzigd. In eerste instantie kon er niet eens geactiveerd worden omdat er geen ID werd gegenereerd. Na opgebeld te hebben, en op verzoek van de telefoniste, dezelfe product key als nieuwe key te hebben ingevoerd, en daarna nog eens te hebben opgestart, kreeg ik wel een ID. Het kan zijn dat er dus in de toekomst meer van dit soort problemen op gaan treden. Het kostte mij veel tijd. Mijn probleem is dat de computer bestemd is voor een verstandelijk gehandicapt meisje, en zij begrijpt niks van dit soort problemen. En ik trouwens ook niet.
 • Voor zover ik weet wordt bij de installatie van Nero InCD een virtuele drive aangemaakt die ook een eigen driveletter krijgt toegewezen. Lees de handleiding van InCD er maar op na en kijk daar maar eens naar in de verkenner en in apparaatbeheer.

  Het idee achter die virtuele drive is dat je een imagebestand via die virtuele drive kunt mounten en dat bestand dan kunt benaderen als een gewone (echte) hd.

  Blijkbaar ziet Windows geen verschil tussen die virtuele drive en een echte en bestempelt dit als een verandering in de hardware en begint vervolgens te zeuren om re-activering. Wat je nu dus gedaan hebt.

  En zolang je die software maar niet verwijdert denk ik dus ook niet dat er opnieuw problemen zullen optreden met die activering.

  Gr,
  Jim
 • [quote:b436354886="Jim van Zweeden"]En zolang je die software maar niet verwijdert denk ik dus ook niet dat er opnieuw problemen zullen optreden met die activering.[/quote:b436354886]Er was mij verder niks vreemds opgevallen. Ik heb de verzorgende ouders wel gewaarschuwd. Jammer dat het zo kritisch is.
 • [quote:8e0a2879d1="Jim van Zweeden"]
  Blijkbaar ziet Windows geen verschil tussen die virtuele drive en een echte en bestempelt dit als een verandering in de hardware en begint vervolgens te zeuren om re-activering.
  Jim[/quote:8e0a2879d1]

  XP durft wel eens rare "kuren" vertonen bij het installeren van nieuwe hardware.
  Zo heb ik éénmaal moeten reactiveren na het installeren van een nieuwe printer, ging vlot zonder problemen, maar je kan je wel afvragen waarom een nieuwe printer op een USB aansluiting, gedetecteerd wordt als een ingrijpende verandering aan je PC.

  Virtuele drivers (zoals voor Clone CD) werden echter ongemoeid gelaten.
  Al bij al, gedurende de vier jaar dat XP nu draait, heb ik slechts twee maal dienen te heractiveren, gewoon telefonisch, en volledig automatisch.
  Geen zorgen over maken. :wink:
 • Nee, ik tot nu toe ook niet. Ik moest in dit geval uiteindelijk wel de product key opnieuw invoeren (en volgens de vraagstelling moest ik dat vragen aan een Microsoft medewerker, de standaard procedure brengt je dus niet naar zo'n medewerker). Een ander puntje is dat het in dit geval niet om mijn eigen computer gaat. Degenen die de computer gaat gebruiken kan wel in paniek raken en zal ook niet direct begrijpen dit gebeurd. Die zal eerder aan mij denken als grote schuldige dan aan Microsoft.
 • Maar volgens dit artikel van tweakers hoef je Windows XP pas opnieuw te activeren na zes hardware wijzigingen. Dan alleen van de hardware op http://support.microsoft.com/?kbid=302878#5e Info over welke hardware is gewijzigd na de activering, kan worden getoond via Windows applicatie XPInfo.
 • Mooi dat er iets voor is om te controleren wat er zou zijn gewijzigd. De computer heb ik niet meer dus ik kan niet meer nagaan waarom de activatie zo nodig moest gebeuren. Op de netwerkkaart was er geen hardware wijziging dus ja, dan verwacht dit niet. . Verder behoefde Office 2003 ook geen her-activatie, en die is ook nogal kritisch (tenminste bij mij).
 • [quote:bd8012a8b4="Hans.Vosman"]Op de netwerkkaart was er geen hardware wijziging dus ja, dan verwacht dit niet.[/quote:bd8012a8b4] Al zijn de activatie eisen van Microsoft Windows XP versoepelt, dan telt het wijzigen van de netwerkkaart toch nog het zwaarst.
  [quote:bd8012a8b4] De netwerkkaart is namelijk het enige kenmerk dat 3 punten krijgt in plaats van 1. [/quote:bd8012a8b4] Als die installatie van Nero InCD 1 punt zou zijn, dan 2 andere dingen zijn gewijzigd alvorens her-activatie nodig is.

  Overigens dat het wijzigen de netwerkkaart zwaarder telt dan andere hardware, was voor mij de reden om voor de twee pc's waarop Windows XP is geïnstalleerd, te kiezen voor de duurdere 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M netwerkkaart.
 • Ik heb enkele dagen na Win installatie INCd uit het Nero OEM pakketje toegevoegd (zat bij ASUS software), maar totaal geen gemekker gehad over her-activering.
  Waarbij de uitleg van Jim dus mank gaat???
 • Misschien, in mijn geval had ik de dag ervoor dus de netwerkkaart verwijderd. dat was de enige echte recente hardware wijziging voordat ik de software had geinstalleerd.
 • [b:0748dc1278]lion schreef:[/b:0748dc1278][quote:0748dc1278]Waarbij de uitleg van Jim dus mank gaat???[/quote:0748dc1278]Aiiii !!! Dus dáárom loop ik zo beroerd!! :wink:

  Gr,
  Jim
 • Nu dit topic toch al omhooggehaald is, kan ik melden dat ik onlangs die melding van Hans.vosman
  [quote:a12ee2674a="Hans.Vosman"]Na opnieuw opstarten moest ik dus WIndows binnen 3 dagen activeren omdat de configuratie zou zijn gewijzigd. [/quote:a12ee2674a] ook heb gehad. Ik had Windows XP vorig jaar november op mijn dual pentium 3 pc geactiveerd, en er een Acronis image van gemaakt op een DVD+R. Er zijn inmiddels volgens XPInfo tenopzichte van die activatie 3 wijzigingen.

  Ram Size
  Graphics adapter
  CD-Rom drive

  Wegens een (hardware) probleem was ik bezig enkele pci kaarten aan het omsteken, toen na starten van Windows XP deze bovenstaande melding over het activeren binnen 3 dagen verscheen. Als deze melding verschijnt, heb je overigens niets meer aan XPInfo. Want die geeft dan geen info meer. XPInfo kan alleen info geven, wanneer Windows XP geactiveerd is.

  Waarom die melding van Windows XP over het activeren binnen 3 dagen verscheen, weet ik niet. Want als je alleen pci kaarten omsteekt naar andere pci sloten, wijzigd er toch niets aan de hardware. Alleen toen ik die Acronis image van vorig jaar november weer terug zette, was Windows XP weer opnieuw geactiveerd.

  Overigens wanneer Windows XP voor het laatst geactiveerd is, kun je zien aan de datum van de wpa.bak
  [code:1:a12ee2674a]
  jolo@linux-xm56:/windows/C> ls -l WINDOWS/system32/wpa.*
  -r-xr-xr-x 1 root users 13646 2005-11-28 20:44 WINDOWS/system32/wpa.bak
  -r-xr-xr-x 1 root users 13646 2006-10-22 08:15 WINDOWS/system32/wpa.dbl
  jolo@linux-xm56:/windows/C>
  [/code:1:a12ee2674a]
 • [quote:6043896e4c="Jim van Zweeden"][b:6043896e4c]lion schreef:[/b:6043896e4c][quote:6043896e4c]Waarbij de uitleg van Jim dus mank gaat???[/quote:6043896e4c]Aiiii !!! Dus dáárom loop ik zo beroerd!! :wink:

  Gr,
  Jim[/quote:6043896e4c]

  Nee, even serieus ('t was goedbedoeld :wink: ):
  Als dat "driveletter verhaal" hier een rol zou spelen, dan zou ook 't gebruik van een USB memorystick problemen geven. Die "krijgt" ook een driveletter toebedeeld………
 • En…. Jolo, wat betreft die 3COM kaart, ik heb dezelfde en heb 'm ook overgezet van de ene PC naar z'n opvolger……..!
 • [b:e26d3caf5f]lion schreef:[/b:e26d3caf5f][quote:e26d3caf5f]Nee, even serieus ('t was goedbedoeld ): [/quote:e26d3caf5f]Neem ik onmiddelijk aan! Het was ook een wat "melige" reactie van me.

  Maar weer even on topic:
  Je zou zo maar gelijk kunnen hebben hoor, maar er is volgens mij toch wel een verschil tussen een externe USB harddisk en een virtuele drive zoals Nero die installeert.

  De USB-poorten zijn de [i:e26d3caf5f]basis[/i:e26d3caf5f]-hardware-onderdelen en daar wijzigt niets aan. En dat daar diverse apparaten op aangesloten kunnen worden weet Microsoft denk ik ook wel.

  Maar met een virtuele drive zoals Nero (en bijvoorbeeld ook Virtual CD) die installeert wordt Windows voor de gek gehouden en denkt dat het een echte HD of CD-drive is.

  En verder begrijp ik uit de reacties hier dat Windows zich blijkbaar wel vaker vergaloppeert bij de constatering dat er hardware gewijzigd is dus zou het ook zomaar een bug kunnen zijn. Microsoft noemt dat dan hoogstwaarschijnlijk een "feature" !!!!! want dat scheelt ze weer een fix.

  Gr,
  Jim
 • Nou volg ik jouw denkwijze…… Zit iets in…….
  Ik heb er met die InCD install. gelukkig geen last van gehad.

  Zou jij me trouwens ook nog kunnen vertellen waarom ik PC's tegenkom (moet er voor de eerlijkheid bij vertellen dat het in die paar gevallen laptops betrof met een pre-installed XP Home) waar geen snelkoppeling in 't menu (Systeemwerkset) staat naar msoobe.exe /a (Win activeren)……?
  Is dit voorbehouden aan XP Pro….?
 • We worden binnenkort wel beschuldigd van Topic-kaping natuurlijk, maar vooruit !!!

  Met pre-installed Windows heb ik (gelukkig) geen ervaring, maar in de XP Corporate Edition bijvoorbeeld ontbreekt die optie (en dat bestand) ook, die hoeft niet geactiveerd te worden. Dus het kan zomaar zijn dat bij een pre-installed Windows dat ook geldt of dat het bij de pré-installatie al door de fabrikant is gedaan.

  Maar mogelijk weet een echte Microsoft expert het antwoord wel dus we wachten af.

  Gr,
  Jim

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.