Vraag & Antwoord

OS Windows

OEM

Anoniem
None
30 antwoorden
 • Wie helpt me even (in Jip-en-Janneke taal) uit de droom met een 2 tal hersenbrekertjes?

  Ik hoorde dat het steeds minder voorkomt dat bij een nieuwe PC de originele Win (XP) installatie software bijgeleverd wordt. Er wordt een "recovery" CD meegeleverd, ofwel er is een mogelijkheid om een recovery CD aan te maken. Althans, voor zover ik begrepen heb…..
  Maar:
  A) Je hebt toch recht op de complete OEM Windows software (met licentie), of zie ik dit verkeerd?
  B) Met zo'n recovery CD kun je toch nooit een volledige nieuwe Windows her-installatie uitvoeren (b.v. op een nieuwe HD omdat de bestaande geneuveld is)?

  Dan weer het NTFS / FAT32 "verhaal":
  (Het is wellicht al eens "ergens" op dit forum aan de orde geweest, maar dan heb ik een opfrissertje nodig):
  Ik "verzorg" nu en dan wat oudere XP machines van familie en heb er zelf ook een staan. Het betreft allemaal FAT32 machines. Met enige regelmaat komt b.v. een corrupte Internetcache voor. De oplossing (ook voor andere zaken welke niet onder Windows mogelijk zijn) is simpel: Win98 of ME bootfloppy erin en b.v. de gehele betrokken Internetcache (inclusief Geschiedenis en Cookies) verwijderen. Na deze "operatie" herstarten en Windows maakt het geheel weer nieuw aan.
  Maar hoe los je iets dergelijks in vredesnaam (simpel) op een NTFS systeem op?
 • Het antwoord op je eerste vraag is dat bij vele merkcomputers een Recover-CD zit, Of zelf niets geen schijf, maar een aparte partitie op de harddisk. Voor mij geld dat ik hoe dan ook Altijd de orginele Windowsschijf erbij moet hebben ook al kost dat soms wat euro's meer.Maar legaal is het zonder schijf wel omdat tenslotte niet het schijfje maar de licentie word gekocht.

  Joopat.
 • Qua herinstallatie is dit niet hetzelfde als een originele installatie-cd. Je zet namelijk een image terug van windows zoals de pc-boer hem heeft geinstalleerd. Je kan dus niet zelf installatiekeuzes maken en vaak wordt er ook allerlei andere software meegeinstalleerd (inmiddels verouderde virusscanner, etc.)

  Indien er een recovery-partitie gebruikt wordt, heb je helemaal een probleem om opnieuw te installeren bij een defecte HD. waarschijnlijk zit er dan niks anders op dan een installatie-cd te lenen van iemand.
 • Ik raad het altijd af om merk PC's te kopen met zoon recovery CD.
  Ik heb zo een Packard Bell gehad waar het gewoon op een aparte partie stond, en waar ik zo stom was die partitie te formateren.
  Weg alles.
  Maar als je het gewoon bij een computerzaak haald krijg je er meestal wel gewoon een CD van Windows bij, en ik raad dan dus ook aan het daar te halen.
 • Je kunt de internet cache ook legen met een tooltje. Bekende zijn crapcleaner en atfcleaner. Ze kunnen veel meer dan alleen dit, maar dat is wel in te stellen, mocht je dat willen.

  http://www.ccleaner.com/
  http://www.atribune.org/content/view/19/2/

  Je kunt MSIE ook zo instellen, dat ie bij het afsluiten de cache leegt. Weet niet of het afdoende is tegen beschadigde caches, maar het is te proberen. Je kunt de cache ook wat kleiner instellen dan de standaard 10%, 20MB is zat.
 • Die recovery is (dus) eigenlijk niets anders dan een "plaatje" van NA een installatie. En er wijzigt nogal eens wat, dus niet zo interessant lijkt me.
  Uit een aantal opmerkingen meen ik te mogen opmaken dat je toch als klant nog steeds om de originele OEM versie kan vragen….

  En, Gerben, er zouden tegenwoordig ook diskettes aan te maken zijn waarmee een NTFS systeem ge-boot zou kunnen worden en je dus dezelfde mogelijkheden hebt als met een FAT32 boot. Weet jij meer?
 • Je kunt ntsfdos op een diskette zetten, en daarmee een schijf benaderen. Wat ook kan, is een windows live cd, bijvoorbeeld bartpe.

  http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/NTFSDOS.shtml
  http://www.nu2.nu/pebuilder/
 • [quote:b5e4d36ac9="lion"]A) Je hebt toch recht op de complete OEM Windows software (met licentie), of zie ik dit verkeerd? [/quote:b5e4d36ac9] [quote:b5e4d36ac9]
  Een Microsoft OEM licentie voor System Builders bestaat altijd uit vier elementen die niet mogen worden gescheiden:

  Een COA (sticker) (Certificate Of Authenticity)
  Media met programma voorzien van E2E (edge to edge) hologram
  Een verkorte gebruikershandleiding van de betreffende Microsoft software
  EULA (End User License Agreement).
  [/quote:b5e4d36ac9]
  Bron: http://www.microsoft.com/netherlands/partner/licenties/correctsoftwaregebruik/faq.aspx
 • jolo:
  Ik kan er eigenlijk (na 't lezen van de M$ link) nog minder aan vastknopen. Zoals ik het lees moet het gehele OEM pakket (4 delen) bij de door de leverancier gebouwde PC aanwezig zijn, dus inclusief de software ("Media met programma voorzien van E2E (edge to edge) hologram";).
  Als 't anders is; schudt me dan even wakker :wink:

  gerben:
  Ik ken 't niet, maar kan ik met dat "NTFSDOS" op dezelfde wijze te werk gaan als met een antieke(?) FAT32 DOS boot?? M.a.w. zijn hier ook DOS commando's (deltree, cd, rd, del, etc.) te gebruiken?
 • Wellicht is het met deze info op de site van Microsoft over "Authentieke Microsoft-software. Hoe herken ik het: Veelgestelde vragen" duidelijker.
 • Ik heb zelf geen ervaring met ntfdos, maar bij mijn weten moet het wel goed werken.
 • Even mijn stokpaardje berijden:
  Een computer verkopen met daarop een systeem geinstalleerd is KOPPELVERKOOP, EN BIJ DE WET VERBODEN!!

  En waarom is dat mis? Omdat je geen keus hebt en helemaal afhankelijk wordt van het geleverde Op-sys.
  Ik kan bij de bakker toch ook brood zonder krenten kopen?!

  Er zijn heel wat meer systemen op de markt dan alleen Windows.
  perloc
 • Jolo:
  Ik heb die link eens bekeken, maar wat me nog steeds onduidelijk is, is het feit of een leverancier nou wel of niet verplicht is tot los meeleveren van de complete (OEM) Windows versie.
  Welke rechten kun je hieraan ontlenen als koper……..?

  Gerben:
  Ik zal eens wat meer proberen te achterhalen over dat NTFSDOS. Met als hamvraag: in hoeverre is het te vergelijken met het FAT32 DOS…..

  Perloc:
  Klopt je stokpaardje wel? 't Is al jaren zo dat een PC vaak pre-installed (Windows) verkocht wordt. Dit weet je toch als koper?
  Wil je dit niet, dan koop je een PC met kale HD…….
 • [quote:9d4ff456c1="gerben"]Ik heb zelf geen ervaring met ntfdos, maar bij mijn weten moet het wel goed werken.[/quote:9d4ff456c1]er is nog een "ntfdos" die heet: NTFS4DOS
  http://www.datapol.de/dpe/freeware/
  voor prive is ie freeware…
  heb hem nog niet getest.
 • [quote:0b7508695a]Een computer verkopen met daarop een systeem geinstalleerd is KOPPELVERKOOP, EN BIJ DE WET VERBODEN!! [/quote:0b7508695a]

  Je reinste onzin.

  [quote:0b7508695a]En waarom is dat mis? Omdat je geen keus hebt en helemaal afhankelijk wordt van het geleverde Op-sys.
  Ik kan bij de bakker toch ook brood zonder krenten kopen?!

  Er zijn heel wat meer systemen op de markt dan alleen Windows. [/quote:0b7508695a]


  De computerbakker mag een systeem verkopen met Windows erop en moet de Cd niet meeleveren. De originele stikker van de legale windows moet wel op de kast plakken. (ev. achteraan.)
  Dit is concurentieel kostenbesparend.
  Hij mag ook een OEM versie erop zetten, maar dan moet hij de Cd meeleveren. Dit word dan iets duurder.
  Als jij wil moet hij een computer leveren zonder windows, dus met een volledige lege schijf. Dit is het goedkoopst.
  Velen willen dat niet, maar bedenk dat jij met jou centen gaat en koopt waar jij wil….
  Merkcomputers doen daar niet aan mee. Jij zal daar nemen wat zij aanbieden.
  Vergelijken met de bakker getuigt van onkunde.
  Een brood met of zonder rozijnen kan je altijd eten en is altijd voedzaam.
  Een computer zonder harde schijf of besturingssysteem kan niets.
  Op 100.000 users is er één iemand die iets anders wilt dan Windows (wel zo spijtig) waarvan de meesten zeer vlug opnieuw Windhoos erop zetten. Dat Linux zooooveeeel beter en gebruiksvriendelijker is, is klare bullshit en onzin, dus ? Wie ben jij …….?
 • <<<Hij mag ook een OEM versie erop zetten, maar dan moet hij de Cd meeleveren.>>>
  En dat, Alicante, is nou wat ik bedoel……….!
  Voor zover ik had begrepen heb je, als je een nieuwe PC wilt met Windows dr'op, in normale gevallen de keuze uit 2 mogelijkheden:
  1) Je koopt een "full version" en zet die erop of laat 'm erop zetten. In beide gevallen beschik je eveneens over 't installatiepakket.
  2) Je koopt een PC met een pre-installed Windows versie. Dit heet toch "OEM"?? Ook in dat geval zou je m.i. over 't installatiepakket moeten beschikken als "OEM versie"…….. Toch?
 • 3é Optie= De leverancier mag de Windows erop zetten én de sticker op de kast plakken. Dit is een speciale licentie die alleen aan pc-bakkers geleverd word. Zij krijgen 1 Cd én mogen verschillende nummer genereren. Volkomen legaal. De handelaar betaald per licentie 37,5 euro aan MS, maar moet (en mag) de cd niet meeleveren. Ook mag hij geen enkele van die nummers bekend maken aan derden. Alleen het nummer dat behoord bij jou Pc en daar kan je ook legaal mee aanloggen bij MS.
  Je krijgt echter geen ondersteuning van MS tenzij tegen betaling.
  Dit is in principe ook een OEM versie. Vooral ketens zoals Carrefour leveren op die manier, en zo kan je een Pc 100 euro goedkoper leveren.
  Het beste én probleemloos koop je nog altijd een Pc mét een volle versie. 1000 euro of meer geeft men eraan, maar die 135 euro voor een degelijke windows versie mét Cd erbij is teveel….waar ben je dan mee bezig !

  4é Optie= Je eist een PC zonder besturingssysteem. Willen ze die niet leveren ? Ga elders….

  TIP: Koop een upgrade !! Je kan daarmee installeren op een volledige lege schijf. Aan het begin vraagt de Cd naar een vorige versie. Heb je dan een Win98se of een Win2000, zelfs illegale Cd, steek die erin, laat de Pc zoeken en na 15 seconden vraagt hij opnieuw de istall Cd. 98 of 2000 eruit, upgrade Xp erin en je bent vertrokken met een volledige legale versie. Upgrade maar dan een stuk goedkoper.
 • Maar dan blijft toch dat je met optie 3 geen genoegen hoeft te nemen….. Uitsluitend een recovery CD'tje blijft een surrogaat oplossing……
 • Als je, omdat het zo goedkoop is, een PC haalt bij een keten, zal je genoegen nemen met wat ze aanbieden. Daar heb je geen verhaal tegen.
  Doe je dat niet, dan ga je bij een echte computerwinkel. Daar liggen de zaken wel iets anders, maar ook daar zal jij genoegen nemen met wat gangbaar is en aangeboden word. Het staat natuurlijk iedereen vrij te kopen waar hij wil en een "ernstig" handelaar staat het ook vrij van te zeggen: niet akkoord ? Ga dan rustig elders…!! Zo doe ik het, en wees gerust: ik heb werk te veel ! Schatrijk zal ik er niet van worden want ik behandel mijn clienteel eerlijk. Daar ben ik voor bekend en dat is mijn handelsmerk. Op 5 jaar rijk worden in die branche kan ook natuurlijk, maar ik kan iedereen nog recht in de ogen zien en sjoemel dan ook nooit.
  Clienten die praatjes hebben en sjoemelen en met wetten schermen wijs ik onmiddelijk de deur. Ik ken de wet ook, en weet wat mag en niet mag en ik doe zoals het hoort. Al te veel van die praatjes makers komen daarna terug met de staart tussen de benen vragen of je toch maar hun PC wil onder handen nemen want…….en evenveel gaan er onverrichterzake terug de deur uit. De Client heeft rechten, dat hoort zo, maar de handelaar ook en in mijn shop bepaal ik alleen het hoe en wat. Uiteraard binnen de wettelijke bepalingen. Die het niet zint blijft best uit mijn buurt !
 • Mijn eigen ervaring:
  De ene "echte computerwinkel" levert een recovery CD bij een nieuwe PC, de andere "echte computerwinkel" levert de OEM versie er bij…..
  Geen peil op te trekken dus……..

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.