Vraag & Antwoord

OS Windows

Starten vanaf harddisk-kloon?

Anoniem
KeesA
8 antwoorden
 • Ik heb aan mijn beide pc's een externe hardisk gekoppeld. Ik heb daarvoor twee externe behuizingen gekocht, waarin ik in het ene geval een IDE-disk heb gestopt, in het andere geval een s-ata disk. Met het programma Acronis True Image maak ik voor beide pc's regelmatig een kloon van de interne harddisk. Zo raak ik bij en crash in ieder geval niets kwijt.
  Nu vroeg ik mij onlangs het volgende af. Wanneer mijn interne disk het begeeft, kan ik de externe disk dan vervolgens in de pc-kast schroeven en onbekommerd verder computeren? Met andere woorden: start Windows XP dan gewoon op van de voormalige externe disk?
  Ik ben benieuwd! 8)
 • Ja, mits:
  a) je een écht volledige kloon heb gemaakt, dus incl alle systeemmappen etc
  b) je die kloon-schijf bootable maakt (met fdisk bv)
  Advies: maak een bootfloppy met alle DOS tools (oa fdisk dus) zodat je de schijf kunt benaderen en bootable maken.
 • Ja, je kunt een bootable disk met fdisk aanmaken, alleen hoe kom je aan een bootable floppy met al die handige dos-progjes???

  Mijn computer accepteert alleen de door Win-XP gemaakte opstart-flop en daar staat heel weinig op. In ieder geval geen fdisk en als je fdisk van een vorige dos-versie op de flop erbij zet dan krijg je een foutmelding van de verkeerde dos-versie of dat je fdisk niet kunt draaien op een actieve partitie.

  Ik heb me total loss gezocht naar opstartdisks op internet en zeker een stuk of acht uitgeprobeerd met verschillende dos-versies, maar geen ervan werkte.

  Ik wilde graag een opstartbare USB-flashdisk maken, maar het is me niet gelukt. Ook enkele handleidingen voor het maken van een bootable flashdisk van internet stap voor stap uitgevoerd, maar het werkte op mijn Computer (WinXP-pro-SP2 / Pentium 4 - 3,2 GB) niet.
 • Ik doe het anders, zowel bij mezelf thuis als bij een paar anderen voor wie ik het 'computergebeuren' regel.

  Ik maak van de partities die op de interne schijven staan images op de respectievelijke externe schijven. Crasht de interne schijf dan is een nieuwe dezelfde dag nog besteld, de volgende dag bezorgd, in 10 minuten geplaatst. (waarom een externe schijf overzetten naar de kast? Daar moet toch een nieuwe inkomen.)

  Dan opstarten met de Acronis CD, image van C terugzetten en de boel draait weer. PartitionManager eroverheen om de eventuele extra partities aan te maken en de images daarop terug te zetten.
 • Ik doe het net als kees. Bij veel klanten maak ik een image en die past meestal op een dvd. Als de boel dan in de soep loopt (dat komt veel vaker voor dan een kapotte harde schijf!) wordt die teruggezet.

  Ik gebruik norton ghost vanuit DOS. Die kan ook zijn werk doen als de nieuwe schijf in grootte verschilt.
  Die windows versie van Ghost bevalt mij slecht plus werkt niet goed met SATAII schijven.

  Ik heb ook een paar usb schijven maar dat zijn backups van mijn mp3's bijvoorbeeld. Mijn pc's staan vaak lang aan en die usb schijven plus voeding en behuizingen worden mij te warm.
 • Ik begrijp dat het starten van een harddisk-kloon nog wel wat voeten in de aarde heeft. Nu kan ik met Acronis True Image ook:
  - een inmage maken van elke partitie van de harde schijf (van elke partitie een aparte image);
  - een image maken van de gehele schijf.

  Ik begrijp kennelijk niet goed wat een image precies is. Wat is bijv. het verschil tusen een kloon van de harddisk en een image van de harddisk? Is het handiger om (in het geval van een crash van de interne harde schijf) over een image van de harde schijf te beschikken dan over een kloon? Ik blijf benieuwd! :)
 • Een kloon is een exakte kopie, bit voor bit.

  Een image is een in mindere of meerdere mate gecomprimeerd bestand van een partitie of schijf. Die image is niet zonder Acronis uit te lezen en te benaderen. Alleen met Acronis dus terug te zetten.

  Het maken van aparte images van de aparte partities is iets meer werk, maar flexibeler, omdat je kunt kiezen voor het terugzetten van bijv. alleen een gecrashte C-partitie, zonder de hele schijf te moeten terugzetten.
  Ander voordeel is dat een image van een partitie gemaakt kan worden op een andere partitie van dezelfde schijf. Als je een image van de hele schijf maakt heb je sowieso een tweede harde schijf nodig.

  Nog een voordeel is dat als je een image van een hele schijf maakt je 'm terug moet zetten op een minimaal net zo grote schijf. Zet je om wat voor reden een kleinere schijf als ontvanger van de image in je systeem dan kun je het schudden (als de bron van de image tenminste een goed gevulde oorspronkelijke schijf was).

  Het maken van een image kost redelijk wat tijd. Doe je dat steeds van je hele schijf, dan ben je flink onderweg. Het volstaat vaak om je C-partitie regelmatig te 'imagen' en je data/muziek/film/etc. partities wat minder.
 • Bedankt voor je uitvoerige antwoord KeesA. Ik stel vast dat een kloon een exacte kopie van de harde schijf is en een image een gecomprimeerde kopie.
  Eerlijk gezegd vind ik het verschil verder nogal bescheiden. Ik begrijp dat er enig verschil is in het terugzetten van een kloon of een image. Maar ik zie eigenlijk geen reden om van mijn handelwijze af te stappen (het klonen van mijn harddisk). Als mijn redenering te eenvoudig is, dan hoor dat graag. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.