Vraag & Antwoord

OS Windows

Even 'n Windows erbij zetten? Vergeet het maar!

Anoniem
wanderer
27 antwoorden
 • Ik heb op C: Win98SE, uitsluitend voor mijn Logitech Scanner,
  op D: Win2000
  Beide opstartbaar met BootMagic van PQ
  Ik wilde "even" op een aparte partitie, (= aangemaakt) er WinXP opzetten om een opstartdiskette te maken, die ik wil gebruiken om weer, op zijn beurt, een USB key bootable te maken.
  Dat ging allemaal prima, ehhh…. totaan de installatie van WinXP en het aanmaken van de diskette.
  Maar toen begon, zoals gewoonlijk, de ellende weer.
  Win2000 wil niet meer opstarten, omdat er onmiddellijk een melding komt dat de file "ntoskrnl.exe" ontbreekt in de system32 folder. Dat zou niet zo erg zijn, als ik maar in de partitie van Win2000 zou kunnen komen. Het is namelijk zo dat, als de ene partitie actief is, de andere twee door Windows op "hidden" wordt gezet en dus onbereikbaar zijn. Ik kan noch Win2000 opstarten, noch vanuit een andere partitie met Win98 of die met WinXP de partitie met Win2000 bereiken. En dus kan ik Win2000 ook niet repararen. Ook een System herstel met de F8 key werkt niet, komt onmiddelijk met bovenstaande foutmelding.
  Hoe kom ik in de part. met Win2000?
  MVG perloc
 • Wilde WIN2000 niet meer opstarten na het maken van de partitie en voor of pas na de installatie van XP?
 • Dit soort kwesties zijn de redenen waarom ik geen dual boot gebruik. Als ik een dual boot zou gebruiken alleen voor een Logitech scanner, dan zou ik een andere scanner kopen.. Dat terzijde.

  Als ik jou was zou ik een tweede schijf als master installeren. Gewoon 1 van paar tientjes 20 gig is genoeg.
  Daarop een 2000 of XP besturingssysteem zetten en als dat werkt kun je de oude schijf volledig benaderen met alle partities. Data redden en een herinstallatie.

  Je kunt ook je schijf bijplaatsen in een ander systeem en hetzelfde doen.

  Probeer eens een IMAGE te maken van je Windows 2000 partitie en kloon deze op je master schijf of partitie terug. Als de PQ partitie ontbreekt wil dat trouwens wel eens mislukken. Zie mijn eerste regel.
 • [quote:75add6fe10]Wat gebeurt er als ik fixntldr.img gebruik?[/quote:75add6fe10]
  Dan krijg je een bootable cd :)
  [quote:75add6fe10]We willen via een boot.ini op de CD, die de juiste locatie van de windows folder op de juiste harde schijf aangeeft, doorstarten vanaf die windows folder. [/quote:75add6fe10]
  En dat is wat er dan gebeurt,met een keuze mogelijkheid van 2schijven X 4 partities=8 mogelijkheden 8)

  Greetz
 • Het kwaad is geschied en is moeilijk terug te draaien.
  Ik heb een tijdje zitten twijfelen om een image te maken, voordat ik aan dit avontuur begon, waarvan ik dacht: een partitie aanmaken en even WinXP erop zetten moet toch lukken zonder ongelukken?? Vergeet het maar!

  Ik heb nu een oude (tamelijk) image teruggezet, maar ook die wil niet opstarten: Win2000 blijft persisteren op de corrupte of missing file ntoskrnl.exe
  Nu vermoed ik dat deze niet thuishoort op de Win2000 partitie (D:), maar als onderdeel van BootMagic op Win98SE (C:)
  Win98 start wel op. (Maar dan zie ik drive D niet: hidden)

  jweijde: ik heb windows niet opgestart nadat ik de partitie heb aangemaakt. Ik zag dat pas na installatie van WinXP

  stee0036: Dual boot werkt goed als het eenmaal werkt. Maar als je er in gaat rommelen, of liever gezegd, als Windows er in gaat rommelen wanneer je een partitie aanmaakt c.q. een Windows installeert dan gaat het mis. Het werkt nog steeds krakkemikkig dat Windows. Wel iedere keer een nieuwe uitbrengen, die net zo krakkemikkig werkt als de vorige.

  Meerdere partities is het voor een laptop (het ging mis op een PC) een oplossing omdat bij verreweg de meesten geen 2de HD is bij te plaatsen, tenzij extern, maar dan is die onbereikbaar buiten Windows. Ik ben er tot op heden nog niet in geslaagd om een externe HD opstartbaar te maken.

  Ik ben niet van plan om een 2de HD te kopen enkel en alleen om een opstartdiskette van WinXP aan te maken. Dat zou toch te gek zijn! En eentje van 20GB is hier niet te koop en de goedkoopste 120 dollar.

  Ik heb een image gemaakt van de vorige -dus niet werkende- partitie.
  Ga proberen om de teruggezette Win2000 toch weer aan-de-gang te krijgen.
  perloc
 • Wat is dat nou voor een flauwe kul dat er een poppetje verschijnt als je een drive letter plus een dubbele punt intikt!!!!
  Dus dit werkt ook niet goed….
  perloc
 • jawel hoor, maar dat smiley ding verschijnt omdat je direct achter de dubbele punt een ) zet…..
 • Kan je met schijfbeheer in winXP de schijf wel zien? Zo ja, kan je hem dan een schijf letter toewijzen? Dan zou je hem wel weer moeten kunnen benaderen….of trap ik nu een open deur in?

  En de smilies kun je uit zetten…
 • Kijk eens in je boot.ini. Kijk of daar je win2000 partitie wel op DIE plek staat. (staat precies aangegeven vanaf welke schijf en welke partitie je windows opstart. Als die niet meer goed staat aangegeven (door die nieuwe partitie), dan gaat ie over zijn nek, omdat ie files zoekt op een plek waar ze niet staan.
  Maar nu ook weer: dan moet je je partitie kunnen benaderen….
  (of maak een copy van je boot.ini in je winxp partitie en kijk eens of je die kunt aanpassen, zodat ie naar win2k gaat kijken ipv xp)
 • Ter geruststelling van iedereen die hier slapeloze nachten over heeft gehad: Het werkt nu!

  Drewster: Aanvankelijk kon ik met schijfbeheer deze drive D: (met Win2000) niet zien. Ik heb wat gedaan met DI van PQ en toen verscheen ineens deze drive in de WinXP partitie, zij het achter de CD-ROM en met de hoogste drive letter. Ik heb die file ftoskrnl.exe gezet op de plaats waar Win2000 tijdens opstarten vond dat die er niet was of corrupt, maar dat hielp niets.
  Darkon: ik ben niet aan de boot.ini geweest, dus daar zou niets veranderd moet zijn geweest. Ik wil het niet uitsluiten. Win2000 startte wel degelijk op maar had de file ntoskrnl.exe nodig waarvan waarschijnlijk de verwijzing in de opstartprocedure corrupt van was. Voordat ik je bericht had gelezen heb ik iets anders gedaan waardoor het is opgelost.

  Ik heb de Win98SE partitie op C: gedelete, een image van Win2000 op D: teruggezet en ziedaar, tata…. Win2000 startte op.
  Daarna Win98SE weer geinstalleerd, Bootmagic erop gezet en nu werkt ut!

  Iedereen hartelijk dank voor de bijdrage!
  MVG perloc
 • Is het niet zo dat windows xp functies heeft om programma's (de drivers van de scanner) te kunnen gebruiken op dezelfde manier als win98?
  Als je trouwens die scanner vaak gebruikt loont het waarschijnlijk wel om een nieuwe te kopen. Erg duur zijn ze tegenwoordig niet meer, voor €80 heb je een hele goede Canon. En waarom niet alleen winXP?
 • Nee, Mijn Logitech scanner installeert niet op Win2000/WinXP. Waarschijnlijk wel op WinME, want dat is nog gebaseerd op DOS, zoals Win98SE, en dat is cruciaal voor de installatie van de scanner. Een driver heb ik niet kunnen vinden op Internet, dan alleen voor een USB uitvoering: de mijne is een LPT1 uitvoering.
  Waarom geen nieuwe scanner: heel af en toe nodig, een nieuwe kost hier 2 to 3 maal de prijs die je betaalt in Nederland, maar bovendien is het een handscanner die je op een houder kunt zetten en dan pagina's "slikt". En als handscanner heb ik er al vaak met succes gebruik van gemaakt.
  En last, but not least: hij neem minder dan 1/3 van de ruimte van een flatbed scanner in beslag op mijn buro. Dus redenen genoeg.

  MVG perloc
 • Overtuigd, ik had overigens niet gelet op je woonplaats, dat is opzich al reden genoeg.
 • "Ik heb de Win98SE partitie op C: gedelete, een image van Win2000 op D: teruggezet en ziedaar, tata…. Win2000 startte op.
  Daarna Win98SE weer geinstalleerd, Bootmagic erop gezet en nu werkt ut!"

  Mooi dat het nu werkt. Zo'n procedure pleeg ik ook te gebruiken voor multiboot systemen. Het vervelende is als je bv. XP er op gaat zetten, terwijl 2000 al aanwezig is, er wordt ingegrepen in het 2000 systeem(bv. boot.ini).

  Daarom doe ik het ongeveer zo.
  Bv. een DOS, 2000 en XP systeem. Ik maak 3 primaire partities. Eerst DOS op de eerste, image maken en de partitie weer leeg maken (maar niet verwijderen, bv. opnieuw formatteren. Dan 2000 op de tweede, een opstartflop maken en dan dezelfde procedure. Ten slotte XP op de derde partitie, opstartflop maken en de andere twee weer terugzetten. 2000 of XP opstarten met de gemaakte flop en nu Bootmagic er op (niet op beide) en configureren.
  Op deze manier knoeit het ene systeem niet met het andere want dat is er niet op het moment van installatie. Misschien kan het eenvoudiger maar daar ben ik dan niet van op de hoogte.
 • Ik heb ook een keer tot mijn schade gemerkt dat WinXP geneigd is om over Win2000 heen te schrijven.
  Er is inderdaad een andere manier, want een paar keer images maken en terug zetten kost aardig wat tijd.
  Ik gebruik PM van PQ om de partitie, waar ik de Windows op wil zetten actief te maken en de anderen op "hidden" te zetten.
  Dan met een W98(SE) opstartdiskette de CD-ROM te installeren en van daaruit de Windows setup te draaien. Helaas wordt door WinXP het maken van een bootable diskette niet ondersteunt!! En Win2000 heeft maar liefst 4 diskettesnodig om bootable te worden!! (Nooit aangemaakt en gebruikt!)
  Maar ja, dat gaat niet als je, zoals ik, een laptop zonder diskette drive hebt. En daarom had ik zo graag een bootable USB key gehad, maar dat ondersteunt mijn BIOS niet. Het gaat allemaal nog maar krakkemikkig.

  MVG perloc
 • Wat ik bedoelde zijn opstart floppen. Die formatteer je onder het systeem dat je op wilt starten (belangrijk) en daarop copieer je vanaf het (werkend!) systeem

  boot.ini
  ntldr
  ntdetect.com

  Met zo'n flop er in wordt de computer doorverwezen naar de windows folder van het op te starten systeem. Een incorrecte of afwezige boot.ini wordt zo omzeild.

  Een vraag die dan opkomt is of je zoiets ook met een CD voor elkaar kunt krijgen.
 • ja, precies.. perloc, heb je geen cd drive?
  (zodat je een bootable cd kunt maken)
 • Sorry jongens, "slip of the pen"! Ik schreef "bootable diskette" maar ik bedoelde dat met de bootable diskette van WinXP de CD-ROM aanmaken niet wordt ondersteunt, zoals dat zo mooi gaat met de diskette van Win98SE.
  a.tip: Dank voor de waardevolle tip. Inderdaad interessant of je dat met een CD voor elkaar kunt krijgen. Daarvoor zal ik eerst moeten uitzoeken hoe een bootable CD te maken. Daar heb je een file voor nodig waar je voor moet betalen, herinner ik me van een paar weken geleden, toen ik ook met deze vraag bezig ben geweest.
  Darkon: dus hoe doe je dat? Een CD drive heb ik, en wat meer is, een DVD/CD writer!
  MVG perloc
 • eh.. de laatste keer heb ik wat zitten goochelen daarmee..
  Ik zag op de Maxtor website dat ze een tooltje hadden en dat kon je downloaden als een image voor een bootable cd. Als je die dan op je cd brand.. (rewritable) en daarna je rewritable gaat editen…. zoeken naar programma's die automatisch worden gestart enzo… en die vervangen en wat gaat rommelen, dan krijg je dat wel voor elkaar.
  (was voor mij een quick&dirty truc om een cd bootable te maken, aangezien ik maar 1 bestandje toen erbij had gezet.. was een upgrade voor mijn bios en mijn floppydrive deed het niet).
 • Dat met die bootflop is iets anders dan uitsluitend vanaf de flop opstarten. Nog steeds wordt Windows vanaf de computer gestart maar de weg daarheen gaat via de flop. Daarom is het anders dan vanaf een bootable CD, waar het systeem dat op de CD staat wordt opgestart. Ik weet eigenlijk niet wat er gebeurt als de drie bestanden van de flop on een CD brandt en die in je computer stopt (met boot vanaf CD als eerste optie). Ik zal het eens proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.