Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

PDF openen: ongeldige rechten?

Anoniem
Rob_A
4 antwoorden
 • hallo!

  ik wil een PDF-document-met-forms openen dat ik vorig jaar heb ingevuld. tijdens het opstarten van Adobe Reader krijg ik echter de volgende melding te zien:

  "Dit document bevatte bepaalde rechten voor het inschakelen van speciale functies in Adobe Reader. Het document is gewijzigd sinds het is gemaakt en deze rechten zijn niet meer geldig. Neem contact op met de auteur van de oorspronkelijke versie van het document."

  vervolgens weigert de Reader het document te openen. nu ben ik de oorspronkelijke auteur, dus dat helpt helaas niet.

  weet iemand waarom ik het document niet meer kan openen? er is niets bijzonders met het document gebeurt ofzo, niet bewerkt door of rondgestuurd aan anderen bijvoorbeeld. het enige waar ik aan kan denken is dat ik het document op een CD-rom heb ge-backupt en daar nu vanaf heb gehaald (ik open het document op mijn harde schijf, het is dus geen "alleen lezen"-beperking).

  alvast zeer bedankt!
 • Oplossing weet ik niet (proefversie Adobe Acrobat Pro misschien?) maar wel de uitleg:

  Oorspronkelijke auteur = degene die het PDF document heeft gemaakt.

  Bepaalde functies voor Adobe Reader kunnen worden geactiveerd in een PDF document met behulp van bijvoorbeeld Acrobat Prof/ LifeCycle Reader Extensions. De speciale functies zijn bijvoorbeeld het kunnen bewaren van een PDF met formulierdata in Adobe Reader. (Standaard dus niet mogelijk). Het PDF document is al een keer bewaard met behulp van Reader. De melding geeft aan dat het niet meer om het orginele bestand gaat.

  Had je het document ook zelf gemaakt?
 • dank voor je antwoord!

  ik ben inderdaad *niet* degene die het document zelf heeft gemaakt. als ik je reactie goed begrijp bedoelen ze daarmee dus eigenlijk degene die het document geproduceerd heeft, zeg maar? ik ben degene die 'm heeft gedownload en heeft ingevuld.

  zou ik contact moeten opnemen met de oorspronkelijke maker om om de rechten heen te kunnen? (d.w.z. kan de maker de juiste toegangsrechten verlenen?)

  ik heb overigens bij wijze van test zojuist nog hetzelfde pdf-document gedownload, bewerkt en opgeslagen. die kan ik vervolgens ook gewoon netjes openen. dat werkt dus wel, en dat is raar.
  (overigens gaat het me om de gegevens in mijn oude document, dus opnieuw invullen heeft geen zin :wink: )
 • Ik denk dat er ook nog een 'houdbaarheidsdatum' op PDF documenten kan worden toegepast maar dat weet ik niet zeker. Dat zou verklaren waarom je het nieuwe formulier nog kan openen maar niet de oude. Aan de andere kant lijkt sinds Reader versie 7.0.8 de beveiliging te zijn aangepast; pre-versie 7.0.8 opgeslagen formulieren lijken sowieso deze melding te geven met versie 7.0.8? (Ik werk veel met de software; ik ben het al vaker tegengekomen.)

  Afhankelijk van de rest van de beveiliging die op een PDF document kan worden toegepast, kan zelfs de oorspronkelijke maker er niets meer aan doen zodat jij het weer kan bekijken in Reader. Het bekijken van de gegevens is een ander verhaal. Probeer het document eens te openen in de proefversie van Acrobat. Afdrukken van de gegevens zou dan nog wel kunnen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.