Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Activeren Windows

lion
16 antwoorden
 • Ik mis een vraag in 't Windows faq draadje.
  Maar voor ik 'm "meld", eerst even wat zekerheid, omdat ik ook wat over 't hoofd kan zien………

  Als je XP geïnstalleerd hebt, dan moet je 'm activeren bij M$. Ik heb dit zelf nog nooit bij de hand gehad (PC laten bouwen) en heb ook geen idee hoe dat gaat. Dat is dus mijn eerste vraag……….

  Mijn tweede vraag betreft in feite hetzlefde onderwerp, maar dan na een mutatie van die PC. Als je b.v. een andere Videokaart in je PC zet, dan moet je toch weer opnieuw aankloppen bij M$….??? Toch….?

  Of heb ik ergens de kok horen fluiten en weet de lepel niet te hangen…?
  Wanneer, bij welke mutaties van je machien, moet je opnieuw "activeren"?
 • Aktiveren wordt je automatisch gevraagd tijdens het installatieproces. Als je een internetverbinding hebt is het met 1 druk op de knop 'aktiveren' gedaan.

  Alleen bij serieuze hardwarewijzigingen krijg je bij de heraktivering problemen. Dit geldt met name voor een nieuw moederbord. Een schijf wisselen of een videokaart of beide tegelijk geeft geen problemen.

  Trucje: als je van een geaktiveerde Windows het bestandje 'wba.dll' kopiëert (ik meen in C:\windows\system32) en in een nieuwe install terugzet hoef je niet meer te aktiveren.
 • [quote:cd45fbe459="lion"]Wanneer, bij welke mutaties van je machien, moet je opnieuw "activeren"?[/quote:cd45fbe459] Check daarvoor ook nog deze topic van Hans.Vosman over Windows XP activeren terwijl er geen hardware was gewijzigd.
 • En meer te lezen…
  Veelgestelde vragen over Microsoft-productactivering
  Hardware hash component values
  Tool XPInfo
 • [quote:df27cc5776="jolo"][quote:df27cc5776="lion"]Wanneer, bij welke mutaties van je machien, moet je opnieuw "activeren"?[/quote:df27cc5776] Check daarvoor ook nog deze topic van Hans.Vosman over Windows XP activeren terwijl er geen hardware was gewijzigd.[/quote:df27cc5776]

  Ik heb dat bewuste draadje even naar boven gewerkt, omdat ik de uitleg m.b.t. InCD niet kan bevestigen.
 • Rosturp,
  Mijn dank voor de links. Bijzonder leerzaam…….
 • Hierbij loop ik toch nog tegen iets vreemds aan:
  Op mijn PC (XP Pro) tref ik "Windows activeren" aan onder Systeemwerkset. Op de Toshiba notebook (XP Home) van mijn echtgenote is-ie hier niet terug te vinden. een dubbelklik op msoobe.exe (want dat is-ie toch?) leverde letterlijk niets op, er gebeurde niets……..
  Is dat vanwege 't feit dat ik 't niet via "uitvoeren" gedaan heb en die parameter /A niet gebruikt heb???
  Beide versies zijn legaal!!

  1) Kan ik een snelkoppeling maken van die "msoobe.exe /A" en toevoegen aan Systeemwerkset?
  2) Kan je inderdaad met deze file ook de status opvragen?
 • [quote:f3a3691595="KeesA"]Aktiveren wordt je automatisch gevraagd tijdens het installatieproces. Als je een internetverbinding hebt is het met 1 druk op de knop 'aktiveren' gedaan.

  Alleen bij serieuze hardwarewijzigingen krijg je bij de heraktivering problemen. Dit geldt met name voor een nieuw moederbord. Een schijf wisselen of een videokaart of beide tegelijk geeft geen problemen.

  Trucje: als je van een geaktiveerde Windows het bestandje 'wba.dll' kopiëert (ik meen in C:\windows\system32) en in een nieuwe install terugzet hoef je niet meer te aktiveren.[/quote:f3a3691595]

  Bestand niet gevonden………
 • [quote:f7c50ed1c0="lion"]Bestand niet gevonden………[/quote:f7c50ed1c0]Kan kloppen => wpa.dbl
 • Aha….. Da's heel wat anders!
  Maar, dankzij alle hulp weet ik nu waar Abraham de mosterd haalt! Alleen typisch dat die snelkoppeling (dus) blijkbaar niet altijd tijdens een installatie toegevoegd wordt.
  Maar bij die laptop betreft 't en pre-installed geval. Mogelijk is dat de reden…..
  Ik begrijp inmiddels ook dat je via dat progje de activeringsstatus aan de weet kan komen………..
 • Kan het zijn dat de bouwer een installversie gebruikt voor meerdere PC's?
  Dan klonen ze met instemming van MS de harde schijven en is er dus later een activatie nodig omdat het hier een "nieuwe "PC betrefd

  Als dit het geval is zal er bij mijn weten dus door t bedrijf automatisch een snelkoppeling geplaatst worden
 • Ja, maar juist het omgekeerde is 't geval; die "van de plank" laptops die ik heb gezien staat-ie (als snelkoppeling) niet op……
  Hoe dan ook, in de lijn der logica zou je toch verwachten dat, of 't nou Pro of Home is, of 't nou een OEM versie of een volledige (separaat) gekochte is, dat snelkoppelingetje er standaard op staat, net als b.v. System Restore om maar wat te noemen……..
 • Nou, kijk de -van de plank- gekochte machines zijn ( meestal ) echt bekende merken en die werken met een gecertificeerde uitgave van hun eigen aangepaste versie van t OS. Die worden voor elke soort machine apart samengesteld door de fabrikant iom MS ( is mij ooit verteld- zo niet dan lieg ik in commissie :roll: )
  Een kleinere fabrikant heeft omdat hij met 1 basisinstall meerdere soortenmachines van een OS voorziet dus een algemenere versie .
  Bovendien zijn die machines van de grotere merken meestal voorzien van een rescuepartitie en/of een toegesneden rescueCD, waarbij het niet nodig is om opnieuw te valideren omdat je jeoude fabrieksinstellingen terugzet .
  Alser dus 1 versie basis install gebruikt wordt voor meerder soorten PC's kom je er niet onderuit elke nieuwe ( andere ) PC apart aan te moeten melden
  CU AZ
 • Ik zie (heel) even door de bomen het bos niet meer.
  Dat verhaal van aangepaste Win versies ken ik, dat bestaat al vanaf Win 3.xx. Meestal had dat weinig meer om het lijf dat wat logo's en toegevoegde progjes.
  Maar voor zover ik 't even na heb kunnen gaan, is dat op die 2 laptops en ook nog een mini towertje van HP niet direct 't geval. Maar ik kan me hierin vergissen natuurlijk. Hoe dan ook, het betreft hier "van de plank" gevallen; pre-installed XP Home, en alledrie geen snelkoppeling naar een Windows activering (in Systeemwerkset).
  In mijn zelfbouwgeval met een gekochte XP Pro staat-ie er wel.

  En…: bij alle PC's bestaat (uiteraard) msoobe.exe
  Voor een gebruiker zou het dan toch logischer zijn om over een snelkoppeling te beschikken i.p.v. de opdracht msoobe.exe /a in te voeren?
  Dus, nog steeds ontgaat me de logica……… 't Is toch niet meer dan een tooltje, wat ook geen "schade" aanricht als de gebruiker (per abuis) erop klikt, want in normale gevallen krijgt-ie dan de status van de activering?
 • Nog even een voorbeeld:
  Is er ook "gemekker" mogelijk indien een joystick (geen USB, maar via gameport) wordt aangesloten?
  (Wordt zoiets trouwens door Windows gemeld als "nieuwe hardware"?).
 • FF diep graven :D
  Moet je voor je gameport niet een driver hebben voor bv W2k of XP?
  Ik speel nooit iets op een PC maar kan me uit een grijs veleden herinneren dat je compoorten en gamepoort apart aangezet moesten worden ( ook in de bios )

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.