Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Partities aanpassen

Johant
11 antwoorden
 • Ik heb weer een nieuwe PC gekocht en de mensen van Dell hebben de volgende indeling gemaakt:

  C = 108 Gb
  D = 37 Gb

  Dit vind ik niet handig. De C heeft maar 50 Gb nodig voor Windows en andere programma's
  Op de D-schijf wil ik alle persoonlijke data zetten.

  Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
 • Een paar mogelijkheden:
  De D partitie is een Dell partitie met een image van je C schijf te gebruiken om eenvoudig terug te kunnen naar 'af fabriek' configuratie.
  In dat geval zou ik een extra partitie maken met bv Partition Magic.

  Is het geen 'restore' partitie dan zou je met PM gewoon de grootte van de partities kunnen wijzigen. Ik heb dat zelf al meerdere malen zonder problemen gedaan, ook met data op de schijven, echter garanties worden niet gegeven.

  suc6
 • Top, hoe zie ik of het een "restore partitie" is ?

  Er staat nu helemaal niets op de D-schijf.
 • Heb nog ff gechecked.

  Er staat 65,6 Mb op de D-schijf, alleen in de verkenner zie ik geen folders of bestanden, ook niet als ik de hidden files laat zien.
 • start -> uitvoeren -> diskmgmt.msc

  Dan kan je zien welke partities/schijven/optische stations je hebt, kan je de drive letters aan passen/toewijzen ed.
  Hier kan je ook "verborgen" partities vinden.
  Probleem is waarschijnlijk dat als je je partities gaat aanpassen en om 1 of andere reden weer windows wil restoren met behulp van de restore versie die op de verborgen partitie staat, je een goede kans hebt dat je data verlies leid. Het herstel programma zet waarschijnlijk gewoon de orginele C-partitie terug, over elke partitie heen die je zelf hebt aangemaakt. (correct me if I'm wrong, ik koop nooit oem meuk…)
 • Dan zal het toch wel een hidden partitie zijn die erg verborgen is.

  Een mogelijkheid om daar achter te komen is te kijken in de gebruiksaanwijzing van de PC in het hoofdstuk opstartmogelijkheden of hoe terug te gaan naar fabrieksinstellingen of iets dergelijks.
  Vaak wordt daar iets genoemd over een manier van opstarten vanuit een verborgen partitie zonder restore CD, en dus moet er dan een verborgen partitie zijn! Hoe Dell zoiets doet weet ik niet, van andere merken ken ik zo'n soort systeem wel.
  Hoop dat je hier iets aan hebt.

  suc6
 • Ik zou het volgende in zo'n geval doen:
  Met Drive Image (of Ghost, maar ken ik niet) zou ik een copie van de C: schijf maken, liefst op CD(s). Dan heb je altijd een herstel CD bijdehand.
  Met Partion Magic zou ik de hele HD naar eigen wens inrichten.
  Als dat gedaan is, de image naar C: terugzetten.
  Daarom zijn Partition Magic en Drive Image onontbeerlijk voor me.
  Er zijn gratis soortgelijke programma's te vinden op Internet.
  Een daarvan is Partition-manager-2.37.zip

  perloc
 • je kunt met partition magic de c schijf verkleinen en de d schijf vergroten. Dat kan gewoon, echter er staat vaak een verborgen partitie voor de c, blijf daar vanaf.
 • Perloc's methode pleeg ik ook te gebruiken in zo'n geval, zij het met ghost. Omdat je het over een nieuwe computer hebt, neem ik aan dat je ook DVD's kunt branden. Met CD's zouden het er wel eens veel kunnen worden. Je kunt eventueel de image eerst op de D-partitie zetten, daar heb je immers meer dan 30 GB ruimte, en daarna branden. Ald de image groter is dan op een DVD past, dan de image in stukken splitsen. Ghost doet dat automatisch maar je moet even instellen hoe groot je die neemt. Bv. 4 GB per stuk.
 • Ik gebruik Patition Magic al jaren (ik heb er twee (legalen)) en heb nooit een verborgen C partitie gezien. Wel wordt een klein deel van het schijfgeheugen gereserveerd voor het systeem. Je kunt met PM de C: op "hidden" zetten.
  Het vervelende van het branden op een DVD is dat bij schone opstart van een niet meer werkend systeen, of een nieuwe HD, de DVD niet zal werken. (Neem ik aan).
  Ook PM V8.0 kan automatisch splitsen en rechtstreeks op CD's branden.
  Omdat het een nieuwe computer is, is het een voordeel om gelijk een Image te branden als herstel CD(s).
  Daarna regelmatig van je data een backup op een DVD updaten en zo af en toe opnieuw een Image van de hele C: (of andere) op CDs branden.

  Het voordeel is altijd dat, bij een nieuwe HD, even de Image erop zetten en je kunt vrolijk verder werken. Alleen bij een nieuw MOBO kom je in de problemen met de drivers.

  perloc
 • 'Het vervelende van het branden op een DVD is dat bij schone opstart van een niet meer werkend systeen, of een nieuwe HD, de DVD niet zal werken. (Neem ik aan). "

  Perloc: Zeg je hier dat DVD's zich anders gedragen dan CD's? Dat is nieuw voor mij. En hebben nieuwe versies van backup software deze beperking ook nog?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.