Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

C schijf copieren op nieuwe schijf.

None
22 antwoorden
 • Ik wil een nieuwe extra hd in mijn systeem zetten en de oude C schijf partitie op de nieuwe zetten, heb ik nooit gedaan dus twijfel een beetje of het wel zal lukken, er staat XP op.
  Wat is de juiste manier?
  De voeding is groot genoeg.
 • Als je alleen je C partitie wilt overzetten heb je een imageprogramma nodig.

  Om de hele schijf te klonen kun je van gratis programmas gebruik maken zoals Clonemaxx of HDclone.
 • Een image progr zoals in Nero 7 zit ?
  Nero noemt het een schijf image mounten! of ga ik een beetje te kort door de bocht?
  En kan ik hem zo als slave in hetzelfde systeem hangen voor het maken van die image ?
 • Je gaat idd te kort door de bocht: een image/ghost/mirror zoals hier bedoeld wordt is een exacte kopie van je c-schijf. Deze wordt door aparte software gemaakt: Ghost (vroeger was er ook Drive Image, maar Ghost heeft dit opgeslokt/overgenomen), Acronis image - beide betaalprogramma's, maar er zijn ook freewareprogramma's, alhoewel iets minder gekend.

  Norton Ghost

  Acronis
 • Hallo Passer,

  Ben even afwezig geweest,maar ook als ik aanwezig ben, ben ik wat afwezig.
  Heb nu het Ghost programma gevonden, heb er nooit mee gewerkt maar vermoed dat ik een diskette moet aanmaken en daarmee opstarten waarna (weer een vermoeden) ik een immage kan maken, op een CD op het eigen systeem neem ik aan.
  Hoe het verder moet is me nog niet duidelijk, kan ik nu de nieuwe HD in het eigen systeem hangen en de image overzetten?
 • je kunt inderdaad in ghost een disk naar disk operatie uitvoeren, da´s wel zo makkelijk.
  of je ghost via een diskette moet starten: ik denk ja, maar het hangt af van de versie.

  hoe je met ghost moet omgaan leer je volgens google o.m. hier:
  http://members.home.nl/corne.v.d.ven/Ghost.htm
 • `t is al even geleden ,maar nu ben ik zover!
  Op mijn systeem heb ik c,d,e,f partities en een nieuwe schijf op G(geformatteerd !)
  Met Acronis een Backup/image gemaakt die op E staat.
  Nu wil ik die image uitpakken en op G zetten en de C leegmaken.
  G wordt dan mijn nieuwe systeemschijf ?

  Het is mij nog niet duidelijk of ik de image op G kan zetten en als dat wel kan ,moet ik dan voor het afsluiten C leegmaken !?

  Of ben ik weer aan `t denkfouten!

  De C schijf/partitie moet op de nieuwe schijf maar niet de andere partities van de oude schijf.
 • Je zult een image van een c: schijf ook weer op een c: schijf moeten terugzetten. Anders raakt windows gegarandeerd compleet in de vernieling.
 • Ik zou het zo doen:

  stap 1.

  -schoon je C zo veel mogelijk op. Verwijder bijvoorbeeld spelletjes en verplaats films, foto's en mp3 bestanden naar een andere schijf dan de C.
  Controleer hoe groot je c is qua bestanden.

  -Maak 1 van je partities leeg en formatteer deze als FAT32, minstens net zo gigabytes als de C groot is.

  -boot via msdos cd rom of diskette en start Norton Ghost (versie 7.1 of hoger) en doe de opdracht PARTITION TO IMAGE, je 1e partitie (de C) is de source en de target is de net gemaakte FAT32 partitie. Omdat ghost geen NTFS partities herkent is deze fat32 partitie je c geworden! Dat hoort zo. Hier kan je image veilig naar toe.

  Klaar? Dan stap 2.

  STAP 2.

  -Maak op je nieuwe schijf een fat32 partitie aan net zo groot als de images files zijn en kopieer de ghost files van hierboven naar deze partitie.
  -Zet je pc uit en schroef je kast open.
  -maak je nieuwe harde schijf de "master" en je oude schijf "SLAVE".
  -voor de zekerheid sluiten we de oude schijf niet aan op de stroom en ook niet op data. Dus de flatcable er even uit.

  Start je pc via msdos diskette/cd rom en start wederom norton ghost. Geef nu het commando PARTITION FROM IMAGE. Gebruik als source de image die op de nieuwe schijf op de fat32 partitie staat.

  Omdat we de oude schijf los hebben kan er weinig fout gaan.
  Als het ghosten klaar is en windows wil niet starten dan is stap 1 ergens fout gegaan. Als windows wel normaal start dan kunnen we de oude schijf weer activeren en opschonen want op deze schijf staat een enorme windows en program files map en die hebbben we niet meer nodig.

  ps ghosten duurt 20 minuten ongeveer. Bij twijfel door een deskundige laten doen!
 • stee0036, 'k heb het idee dat je het nodeloos ingewikkeld maakt, trouwens: "Omdat ghost geen NTFS partities herkent" … euh.. 'k heb zelf de voorganger ervan (Drive Image 7) en diè herkent al rustig NTFS, dus het zou me verwonderen dat Ghost geen NTFS zou ondersteunen… ???

  Alipappa,
  als ik jou was, zou ik gewoon je huidige C tot C laten. Waarom zou jij die op je nieuwe schijf willen zetten? Of is die nieuwe schijf opvallend sneller?

  Hoe dan ook, als je die nieuwe schijf toch je windows wil laten worden:

  a. op die tweede schijf je eerste partitie ongeveer zo groot aanmaken als je huidige C (al is dit , volgens ik wel eens hoorde, op dit ogenblik geen noodzaak meer? - kan iemand dit bevestigen?)
  b. Afsluiten, je twee schijven verwisselen (oude schijf Slave en nieuwe Master zetten) en booten vanaf je Ghost-cd. (in je bios je cd/dvd- speler als eerste opslagmedium aangeven)
  c. Je krijgt dan de keuze om je image/ghost terug te plaatsen en die laat je dan gewoon op je eerste partitie van je nieuwe schijf zetten (die heb je al geformateerd, heb ik begrepen? - ps: 'k zou ze gewoon in NTFS formateren, moest je ze nu in FAT32 hebben)

  Mogelijk één probleem waar anderen het antwoord op moeten geven: moest je huidige C in FAT32 geformateerd zijn: kan je die dan gewoon op een NTFS-partitie plaatsen? (dat weet ik namelijk niet)
 • Ghost 8 en ouder werkt alleen onder dos, en kan dus ook alleen maar naar fat32 schrijven. Ghost 9 en nieuwer zijn in feite driveimage, en werken dus wel in windows en met ntfs.
 • een verrasend goede freeware optie;
  http://www.partition-saving.com/
  Hiermee heb ik Ext2fs/ext3fs partitions, FAT's NTFS… overgezet.
  Het is even anders qua benaming en de interface is minder luxe.
 • wikipedia geeft een aardige discussie met verwijzingen over disk cloning
  http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_cloning
 • [b:c87f7f1dff]gerben schreef:[/b:c87f7f1dff][quote:c87f7f1dff]Ghost 8 en ouder werkt alleen onder dos, en kan dus ook alleen maar naar fat32 schrijven.[/quote:c87f7f1dff]Op het gevaar af de zaak nog ingewikkelder te maken: Zelfs onder Ghost 6 kon je, als het om een niet ondersteund bestandstype ging, kiezen voor een "sectorgewijze" kopie, desnoods naar een ongeformatteerde partitie. Die kopie (of de image) werd dan natuurlijk wel net zo groot als de bronpartitie want Gost keek in dat geval helemaal niet naar het bestandstype maar het werkte wel degelijk.

  Een soort disk-dump dus eigenlijk.

  Gr,
  Jim
 • ik ghost wel veel, vooral bij klanten als veiligheid. Ik noem de ghost dan "afblijven.gho"…

  Ik heb veel problemen met de windows versie omdat die niet goed werkt onder sata2 en al een paar keer in een eindeloze lus heeft gezeten.

  DOS werkt altijd.
 • Partition Magic 8 heeft een optie "copy partition" en dat kan naar een voldoende groot stuk unallocated space. Misschien ook te gebruiken?
 • Heb de Partition Magic [b:ca84777dea]copy partition[/b:ca84777dea] doorgenomen, is een eenvoudige en begrijpelijke manier om een partition te copieren, maar bij de laatste klik krijg je de waarschuwing dat de partitie waarschijnlijk niet bootable is en nog iets met 1023.
  Het is juist de bedoeling om een bootable Copy van de C schijf te maken op een andere HD die in hetzelfde systeem gaat draaien.
 • ook ff een vraagje erover. ik wil een image maken van mijn C: schijf van mn windows2003 server, aangezien de laatste keer dat ik SP1 installeerde, ik gelijk heel mn server opnieuw kon installeren (en uiteraard configureren :evil: ).

  nu is er echter een probleempje…mijn raid controller freakt als er op 1 van de aangesloten schijven word geschreven en krijg ik een BSOD. een image dumpen op een andere schijf is dus uitgesloten.

  is er een manier om op het netwerk te dumpen, of gewoon te branden op dvdrw of zo?!
 • Heb me ook even in het copieren met Partition Magic verdiept. Bij mij werkt het wel. De boodschap over niet bootable heeft waarschijnlijk te maken met het overschrijden van een bepaalde grens op de HD of het schrijven naar een andere. Lijkt me meer van algemene aard.
  De 1023 melding kreeg ik niet, kan iets met 1023 cylinders op je HD zijn.

  Ik heb met de PM bootfloppen opgestart en een WIN2K systeempartitie, de tweede partitie op de eerste schijf, geschreven naar de lege ruimte aan het begin va de tweede schijf.

  En toen kwam er iets dat me niet bevalt, het programma heeft in de boot.ini van het oorspronkelijke systeem zitten knoeien, waardoor het nieuwe systeem kan worden opgestart langs deze weg, maar niet totaal onafhankelijk is. Dat vind ik een onbruikbare situatie.

  Met images heb je ook een probleempje want iha. zal de boot.ini van de nieuwe systeempartitie moeten worden aangepast. Dan is het handig vast van te voren een WIN 2K of XP bootflop (met ntldr, ntdetect.com en boot.ini er op gecopieerd) te maken. Daarop is de boot.ini gemakkelijk aan te passen. Als het dan lukt en het nieuwe systeem is opgestart kun je dan zijn boot.ini ook aanpassen zodat het op eigen kracht opstart.

  Overigens meen ik me te herinneren dat utilities van HD fabrikanten ook in staat waren een systeem van een bestaande naar een nieuwe schijf (mits van hun merk) over te zetten. Maxblast, WD lifeguard?
 • [quote:6af5d6283a="Alipapa"]Ik wil een nieuwe extra hd in mijn systeem zetten en de oude C schijf partitie op de nieuwe zetten.[/quote:6af5d6283a]Er is ook een methode die werkt zonder een image programma. Het lijkt omslachtig maar het werkt goed.
  Je hebt daarbij wel een 2de computer nodig die zo ingesteld staat dat je alle verborgen files en systeemfiles ziet.

  Koppel je oude schijf af en sluit je (lege) nieuwe schijf aan.
  Start de Windows instal en maak de partities en formateer de partitie waarop je windows op wilt hebben.
  Op een gegeven moment gaat de instal de benodigde files kopieren naar de harde schijf.
  Als de instal hiermee klaar is wil deze de computer herstarten, doe dit niet en zet de computer uit.
  Sluit je oude en deze nieuwe schijf aan op een 2de computer en kopieer nu alle files van de oude schijf
  naar de nieuwe schijf. Als er gevraagd wordt of de bestaande files moeten worden overschrijven kies dan ja op alles.
  (Dit kan ook op 1 computer doen met een Knoppix CD)
  Als dit gebeurd is dan sluit je de nieuwe schijf weer aan op de eerste computer en zet hem dan aan.
  Je zal zien dat dit werkt.

  Succes
  Jack Marotick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.