Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Onjuist afgesloten Windows

Anoniem
lion
11 antwoorden
 • Door een gebeurtenis op een laptop met XP Home (NTFS) van mijn eega kwam ik op het volgende:
  Ik heb nog niet eerdre meegemaakt dat XP vastliep, maar dat gebeurde nu dus. Tijdens een poging een mailtje te verzenden in OE.
  Laptop reageerde ook niet op Ctrl+Alt+Del. Na een minuutje schakelde-ie zichzelf uit.
  Herstart, alles zag er weer normaal uit. Mailtje was alleen pleite……..

  Maar, de eigenlijke vraag:
  Ik herinner me dat oudere Win versies met de melding kwamen dat er "onjuist was afgesloten" en vervolgens "schijfcontrole" uitvoerde.
  Doet XP dat niet (meer), gebeurt dat op de achtergrond of moet de gebruiker dit achteraf zelf doen?
  Je zou je kunnnen voorstellen dat er wat "lost clusters", "cross linked clusters" of zoiets achtergebleven zijn……..?
 • WIndows XP voert ook een schijfcontrole uit. Die controle is uit te schakelen, alleen is dat wel een gevaarlijke optie. Mocht XP een schijfcontrole uitvoeren, dan geeft die daarvoor een waarschuwing: 10 seconden wachten oid voor dat die begint. Wir die wachttijd bedacht heeft … Als die nou was uit te schakelen …
 • In het door mij gemelde geval is er niets zichtbaar geweest van schijfcontrole activiteiten. Vreemd! Ik kan me niet voorstellen dat dat "default" uitgeschakeld zou zijn……
  (Zou ook niet weten WAAR je dit uit zou kunnen schakelen).
  Ik zal morgen nog even een handmatige schijfcontrole uitvoeren. Ik heb ooit eens ergens meegekregen dat-ie dat (op NTFS) niet in een zelfde sessie doet, maar dat je moet herstarten……
 • Dit vond ik ook nog:

  —knip—
  Als het volume is geformatteerd met NTFS, worden door Windows automatisch alle bestandstransacties geregistreerd, beschadigde clusters vervangen en kopieën opgeslagen van de belangrijkste gegevens van alle bestanden op het NTFS-volume.
  —knip—

  Als ik dit juist interpreteer, dan zou een NTFS systeem achter je rug de boel controleren en evt. herstellen na een herstart (en niet melden?).
 • Even een handmatige schijfcontrole uitgevoerd:
  - Ook onder NTFS doet-ie dit in dezelfde Win sessie. Althans met de 2 items (automatisch repareren en een fysieke controle*) uitgevinkt.
  - Vreemd dat er geen rapport wordt weergegeven zoals in eerder Win versies

  *) geen items aanvinken staat m.i. gelijk aan de oude "chkdsk" (zonder parameters) opdracht
 • > Vreemd dat er geen rapport wordt weergegeven zoals in eerder Win versies <
  tja, xp is de ultieme poging van ms om de gebruiker alles uit handen te nemen. de een ervaart dat als service, de ander stoort zich daar geweldig aan, en sommigen reageren gematigd met ´vreemd´…. 8)
 • Tja…… Zelfs ME gaf nog een rapportje met al of niet gevonden afwijkingen.
 • [quote:d1d0421c21="lion"][size=9:d1d0421c21]Tja…… Zelfs ME gaf nog een rapportje met al of niet gevonden afwijkingen.[/size:d1d0421c21][/quote:d1d0421c21]Mijn Windows Xp geeft wel een rapportage aan het eind van schijfcontrole.
  Echter op het moment dat deze in beeld komt, is deze al weer verdwenen.

  Informatie is na te lezen in de "Logboeken".
  Start > Run > [b:d1d0421c21]eventvwr.msc[/b:d1d0421c21] > OK >> Toepassing onder Winlogon
 • Onder (de Nederlandse namen van) computermanagement/system tools/event viewer, kun je ook zien of er iets geks heeft plaats gevonden.
 • Rosturp, a.tip,
  Die eventviewer geeft aardig wat zaken weer… Ook van alles waar een gebruiker zich (nodeloos) ongerust over zou kunnen maken.
  Wat ik niet kan terugvinden: "Toepassing onder Winlogon". Dus ook geen schijfcontrole resultaten……..
  Wat me opvalt zijn wat systeemfoutmeldingen als gevolg van "Veilige modus". Programma's welke niet zijn geladen e.d.
  Jammer dat ze bij M$ vergeten zijn om dergelijke onzin af te vangen.
 • [quote:1d2c48983c="lion"]Wat ik niet kan terugvinden: "Toepassing onder Winlogon"[/quote:1d2c48983c]Niets ten tijde van opstarten?
  [img:1d2c48983c]http://i13.tinypic.com/435cr2a.gif[/img:1d2c48983c]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.