Vraag & Antwoord

OS Windows

S-ATA als XP-BOOT-HDD naast IDE

Anoniem
Passer
5 antwoorden
 • Dag,

  zojuist heb ik Windows XP geïnstalleerd op een S-ATA schijf. De schijf hing single en het werkte allemaal prima.

  Naast de S-ATA heb ik nu een tweede schijf gehangen, een IDE met daarop óók een Windows XP (deze moet verdwijnen, ik wil files op deze disk hebben). Maar bij het opstarten gaat XP automatisch naar de IDE en in de BIOS krijg ik de S-ATA niet onder de bootdisk-opties.

  Hoe krijg ik de S-ATA nu toch als bootdisk [i:1fb55fdbb8]naast[/i:1fb55fdbb8] de IDE? Moet ik daarvoor bijv. de jumpers van de S-ATA en de IDE op een specifieke wijze instellen? Of is het voldoende als ik de Windows-installatie van de IDE verwijder zodat de computer wel moet zoeken naar een werkende installatie?

  Met groet, bij voorbaat dank, Wilhelm
 • De IDE sowieso even als slave jumperen. SATA heeft geen jumpers, dat is makkelijk.
 • Dag Kees,

  ook S-ATA's hebben jumpers, maar ik ga daarmee toch i.d.d. maar even klooien.

  Gegroet, Wilhelm
 • Anders Sata schijf afkoppelen, IDE er in laten en opstarten met bv. de Win 98 start flop en dan met fdisk die systeem partitie verwijderen (of met de floppen van Partition Magic oid., als je die hebt). Dan de Sata er weer in, waarvan de computer nu zou moeten opstarten. Vanuit Windows kun je dan de verwijderde partitie weer aanmaken en formatteren.
 • [quote:c6f35a35fa="Wilhelm Dipt"]Dag Kees,

  ook S-ATA's hebben jumpers, maar ik ga daarmee toch i.d.d. maar even klooien.

  Gegroet, Wilhelm[/quote:c6f35a35fa]Ach, voor zover mijn kennis reikt beperkt het jumperen van een SATA schijf zich tot SATA I of II snelheid. Als master of slave zijn ze niet te jumperen. En die snelheidsjumper heeft niets met jouw probleem te maken, dat is een moederbordkwestie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.