Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows instellingen resetten

Jim van Zweeden
11 antwoorden
 • Ik heb een HDD met geïnstalleerde XP bewaard, uit kapot systeem. Deze wil ik nu in een ander systeem stoppen om zo verder te werken. Het zijn fundamenteel verschillende PC's, de oude, waar de XP installatie op stond, was een Celeron 300 op 440LX Chipset, met MatroxM100, de vervanger is een AMD Sempron op VIA Chipset met een Nvidea kaart.

  Ik hoopte dat hij zou opstarten, en de nieuwe hardware gaan detecteren en installeren, maar helaas start hij niet door, reboot steeds nét voordat hij in grafische modus zou moeten gaan. Ook opstarten in veilige modus, VGA of zelfs DOS modus gaat niet. Helaas helaas. Ik heb zelfs een oude PCI VGA kaart erin gestopt om te kijken of hij daarmee misschien doosstartte, maar nee… Ik wil liever niet XP opnieuw installeren, want de COA is mét het oude systeem opgeruimd. Ik wil dus de reeds geinstalleerde XP naar een soort nulsituatie terugbrengen, zodat hij in ieder geval doorstart, zodat ik automatisch of handmatig de afwijkende HW kan gaan detecteren en de goede drivers installeren…

  Is er een manier dat ik de HW instellingen uit de windowsinstallatie kan verwijderen, zodat hij doorstart en de nieuwe HW gaat detecteren? Ik kan booten met de Windows CD, R voor systeemherstel intypen, en dan in een prompt komen. Vroeger in de Windows 3.x tijd kon je dan wat in ini's gaan hacken met de doseditor, en dan kreeg je het meestal weer aan de praat, maar in de XP tijd weet ik het niet. Zou je handmatig bepaalde delen van de registry kunnen verwijderen, waar HW installingen in staan, of is dat een hopeloos plan???
 • Je hebt zelf al de juist econclusie getrokken: "hopeloos plan" ;-)

  Dit gaat zo echt niet werken. Wat je kan proberen, is om vanaf de Windows CD een installatie uit te voeren, over de bestaande, maar zelfs dan is het nog maar de vraag, of het lekker gaat lopen.

  Gewoon opnieuw installeren dus, dat is het beste.
 • Het moet wel kunnen, maar zelf nooit geprobeerd:
  [quote:6902e2721b]Een nieuwe installatie is over het algemeen NIET nodig.
  Op de XP cd staat in de support\tools dir een redist.cab waarin SYSPREP.EXE en FACTORY.EXE zitten.
  Pak deze progjes uit op je C: schijf (VOORDAT JE HET NIEUWE MOBO INSTALLEERD), open een command prompt en geef het volgende:

  sysprep -reseal -quiet -nosidgen -activated -mini -pnp -reboot

  Het systeem 'reset' de hardware config en zal na opstarten de zgn. mini setup uitvoeren die normaal ook tijdens een installatie plaatsvindt.
  Nadat het systeem is afgesloten en wil 'rebooten', zet je de PC uit en bouwt het nieuwe mobo in.
  Starten, mini setup, evt. extra/specifieke drivers installeren, klaar. [/quote:6902e2721b]
  Ik geef zelf toch de voorkeur aan een verse installatie.
 • [b:78fa8c0cee]Vraagje aan gerben:[/b:78fa8c0cee] Zomaar uit nieuwsgierigheid hoor!

  Hoe loopt dat dan af met het verhaal dat XP bij teveel gewijzigde hardware opnieuw geactiveerd wil worden? Hoe leg je dat uit aan MS?

  Gr,
  Jim
 • Geen idee. Mogelijk opnieuw activeren? Zoals gezegd, nooit geprobeerd, maar gewoon een keer ergens gelezen.
 • My penny.
  Changing a Motherboard or Moving a Hard Drive with XP Installed
 • kreeg een pc met ´kapot moederbord´ voor onderdelen, de harde schijf had men gehouden.
  schijf erin met xp pro om te zien waar opstarten zou eindigen.
  wie schetst mijn verbazing: alles liep door, en na 20 minuten rommelen en 3x herstarten had xp zichzelf geheel aan deze totaal andere pc aangepast. alles doet ´t, en geen enkel geel vraagteken in apparaatbeheer.
  xp kán het dus wel!
 • [b:4edd85e8d6]derkdejong schreef:[/b:4edd85e8d6][quote:4edd85e8d6]xp kán het dus wel![/quote:4edd85e8d6]En die XP-activering dan?

  Of heb jij (per ongeluk natuurlijk!) een versie waarbij dat niet hoeft? :wink:

  Gr,
  Jim
 • [ Of heb jij (per ongeluk natuurlijk!) een versie waarbij dat niet hoeft? ]

  't was een krijgertje bij een 'bak met onderdelen'. zal de oude eigenaar, als ik die kan vinden, erop aanspreken. :lol:

  maar blijft overeind dat ik verbaasd was dat xp dit allemaal zelf kon; tot nu toe was immers altijd de boodschap dat je xp niet kon overzetten in een andere kast….
 • [b:21e6a17624]derkdejong schreef:[/b:21e6a17624][quote:21e6a17624]tot nu toe was immers altijd de boodschap dat je xp niet kon overzetten in een andere kast….[/quote:21e6a17624]Da's waar ja.

  En als je zoiets gevaarloos eens kunt uitproberen is dat best aardig natuurlijk. Maar met een schijf waar waar samen met XP ook belangrijke data op staan zou ik het toch nog steeds liever niet gokken geloof ik.

  Gr,
  Jim
 • voozover ik kon waarnemen en kan zien: alleen aanpassingen aan de andere hardware, en mijn docs en docs en settings kennelijk onaangetast…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.