Vraag & Antwoord

OS Windows

Defragmenteren mislukt door fouten op harde schijf

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Hallo,

  Ik kan niet defragmenteren omdat er een paar fout op de harde schijf zitten. Met chkdsk kan ik deze niet repareren. Wie weet hoe ik de fouten kan oplossen en daarna weer kan defragmenteren? HD Tune geeft aan dat de harde schijf probleemloos werkt. Ik merk verder ook niets, maar het defragmentatieprogramma zegt wel dat er een paar fouten op zitten. Ook een diagnoseprogramma van de fabrikant zegt dat er fouten op zitten.

  Willem
 • chkdsk /f en als dat niet werkt, zal je moeten sparen voor een nieuwe drive :D
 • Indien ik een nieuwe harde schijf koop, is het dan ook mogelijk om de complete installatie van XP en alle programma's van de huidige schijf op de nieuwe schijf te zetten?
 • Lijkt me gezien de problemen niet verstandig.

  Plaats een nieuwe schijf als master en zet de oude als slave in.

  Installeer Windows op de nieuwe schijf en kopieer daarna alle belangrijke data enz. vanaf de oude schijf.

  Daarna een chkdsk /f en een format op de oude schijf. Lukt dat, kan je hem nog gebruiken voor niet echt belangrijke data. Anders verwijderen.
 • Voer scandisk eens uit, ofwel Schijfcontrole

  start > uitvoeren > scandisk

  of klik met de rechter-muisknop op de aanduiding van de harde schijf in Windows Verkenner > kies Eigenschappen > tabblad Extra > Knop Nu controleren.
 • Scandisk heb ik vanmorgen gedaan, maar dat verhelpt de fouten niet. Ik ervaar verder geen problemen, alleen het defragmenteren wil niet meer. Als ik een nieuwe harde schijf erin doe, kan ik dan wel opnieuw XP erop zetten? Ik heb alleen recovery-cd's. Het was toch ook zo dat XP wordt geïnstalleerd op basis van de hardware (unieke code…)?
 • CHKDSK met optie /r verhelpt (indien mogelijk) alle fouten.

  Zeer waarschijnlijk kun je installeren op een nieuwe harde schijf, opnieuw moeten activeren ligt voor de hand.
 • Wat is het verschil tussen /f en /r ?

  Had eerst al chkdsk /f gedaan en nu ook chkdsk /r

  Maar de fout is er nog steeds. Heb verder geen problemen, alleen met defragmenteren. Ik denk dat ik het eerst maar zo laat. Heb al backups gemaakt. Een nieuwe schijf is niet zo duur heb ik ontdekt.

  Hoe gaat het activeren bij Microsoft in z'n werk? Nieuwe schijf erin en kan ik dan meteen XP installeren?
 • Type eens CHKDSK /? ;-)
 • Wat niet lukt met het defragmentatieprogramma van XP, lukt wel met PerfectDisk. Ik heb de hele schijf kunnen defragmenteren. Of daarmee ook de foutmelding verdwenen is, weet ik niet. Ik begon deze thread met de constatering dat ik niet kon defragmenteren omdat XP een fout op de harde schijf ontdekte. Dat maakt mij nu nieuwsgierig naar de levensduur van een harde schijf. Hij is van Seagate en heeft inmiddels, volgens de SMART-gegevens, 6652 uur gedraaid. Is dat respectabel? En is het bij dit aantal normaal dat er fouten kunnen optreden?
 • [quote:38d78cc6f4]Indien ik een nieuwe harde schijf koop, is het dan ook mogelijk om de complete installatie van XP en alle programma's van de huidige schijf op de nieuwe schijf te zetten?

  @ Frison
  Lijkt me gezien de problemen niet verstandig. [/quote:38d78cc6f4]
  Volgens mij kan dat wel,omdat de gevonden fouten hardwarematig zijn en die worden dan niet meegenomen.
  Correct me if i'm wrong.
  [quote:38d78cc6f4]@Jaap H
  CHKDSK met optie /r verhelpt (indien mogelijk) alle fouten. [/quote:38d78cc6f4]
  Hier uitleg over de herstelconsole en dus ook CHKDSK /r.

  http://support.microsoft.com/kb/314058/nl
  [quote:38d78cc6f4]Wat niet lukt met het defragmentatieprogramma van XP, lukt wel met PerfectDisk. Ik heb de hele schijf kunnen defragmenteren. Of daarmee ook de foutmelding verdwenen is, weet ik niet.[/quote:38d78cc6f4]
  Dat kun je dan weer controleren met CHKDSK of het diagnoseprogramma van de fabrikant :wink:
  Kijk ook eens,of in dat diagnoseprogramma een mogelijkheid van "copy disc to disc" zit.

  Gebruik anders een "image" programma als Ghost of (freeware) Drive Image XML.

  http://www.runtime.org/dixml.htm
  [quote:38d78cc6f4]Als ik een nieuwe harde schijf erin doe, kan ik dan wel opnieuw XP erop zetten? Ik heb alleen recovery-cd's. Het was toch ook zo dat XP wordt geïnstalleerd op basis van de hardware (unieke code…)?
  [/quote:38d78cc6f4]
  Als het goed is zit die code ergens op de PC geplakt en anders is die wel met een tool tevoorschijn te halen.

  Er zijn nogal veel verschillende soorten recovery cd's,dus zoek eerst goed uit wat je hebt voor je e.e.a gaat veranderen.
  Soms staan de installatie bestanden op de cd en in een ander geval staan die bestanden op een (soms verborgen) partitie op de schijf.

  Zoek zowel op de schijf als op de cd's naar de i386 map,waar de benodigde bestanden in horen te zitten.

  Bedenk verder dat,wanneer er eenmaal fouten op de schijf gevonden worden,de schijf er meestal niet beter op wordt,ook al zouden die fouten nu gerepareerd zijn.

  Als die installatie bestanden op de schijf staan,loop je dus het risico zowel de installatie als wel de installatiebestanden kwijt te raken :wink:


  Greetz
 • fouten hoeven per definitie niet betrekking te hebben op de levensduur van de harde schijf. Kan ook gewoon een verminkte verwijzing zijn in het register (hart van windows). Na verloop van tijd kan door eventueel installeren/deinstalleren van software verwijzingen staan in het register die van geen betekenis meer hebben. Wat ook kan zijn is dat door malware (wormen, rootkits en andere soort van virusbedreigingen) bestanden geinfecteerd kunnen raken en dus totaal onbruikbaar worden en andere resultaten gaan tonen als waar die uiteindelijk voor bedoeld zijn. Voordat je zeker weet dat het om een echte hdd error gaat zul je eerst al het overige moeten uitsluiten.
 • [quote:0bdb36847c]fouten hoeven per definitie niet betrekking te hebben op de levensduur van de harde schijf. Kan ook gewoon een verminkte verwijzing zijn in het register (hart van windows).[/quote:0bdb36847c]
  Ook als deze gevonden worden,door een diagnosetool van de schijffabrikant?
  [quote:0bdb36847c]Voordat je zeker weet dat het om een echte hdd error gaat zul je eerst al het overige moeten uitsluiten.[/quote:0bdb36847c]
  Of een z.g.n. "surface" test met een diagnosetool?
 • Dank voor alle info! Ik zal me er nog eens verder in verdiepen en kom er daarna even op terug.

  Willem
 • heb je het wel in veilige mode gedaan ? (F8 bij opstarten..)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.