Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

xp installatie op nieuwe ide schijf mislukt

Anoniem
None
34 antwoorden
 • Hallo,

  Ik probeer al enige tijd xp pro op een nieuwe Western digital 320 GB IDE schijf te installeren.
  Het gaat om een upgrade windows xp pro.
  Zodra ik de cd opstart gaat ie lekker aan de gang en vraagt om een eerdere versie van windows om te controleren of de upgrade terecht is.
  Hier voer ik een win 98 cd in en vervolgens kan ik de hd indelen in partieties. Hierna wordt gevraagd om de c partietie als ntfs te formateren.
  Ook hiermee ga ik accoord en de installatie draait vrolijk verder. Er worden bestanden naar de schijf gekopiëert en ook dit gaat volgens plan.
  Daarna start de comp. opnieuw op en dan verschijnt de melding: druk op een toets om van cd op te starten. Aangezien ik wil dat hij gewoon verder gaat met de installatie negeer ik dit (als ik dit wel doe dan begint de installatie van voor af aan).
  Daarna krijg ik de melding :[b:950d26165b] fout tijdens het laden van het besturingssysteem[/b:950d26165b]. en vervolgens gebeurt er niets meer.

  Ik heb de boot volgorde in de bios al gewijzigd, maar zonder resultaat.
  Overigens geeft het zwarte info scherm tijdens het opstarten aan dat de harde schijf maar 136 gb capaciteit heeft ( ata 100 136 gb) i.p.v. 320 GB.

  Ik heb een Pentium 4 2,0 ghz , 1024 mb ddr (2x 512mb).
  Op dit systeem heeft eerder op een andere harde schijf windows xp home gedraaid. (zodra ik deze schijf terugplaats functioneert alles weer zoals voorheen).

  Graag een goede sugestie want ik heb al veel gezocht, geprobeerd, maar zonder enig resultaat.

  Alvast bedankt voor reacties,
  Groet, Hugo
 • Als je bios de schijf niet goed herkend, blijft dat problemen geven. Je zou eens kunnen proberen met disk manager software. Een alternatief is een los controllerkaartje, wat wel grotere schijven aankan.
 • Hallo Gerben,
  Bedankt voor je reactie!

  Disk maneger software?? waar kan ik dit vinden en wat moet ik doen? en een controllerkaartje ivm formaat van mijn schijf? waarom is het formaat een probleem?
  Tijdens het installeren kan ik verscjhillende partieties aanmaken en daar herkent hij wel het juiste formaat van de schijf.
 • Als xp de gehele omvang van de hdisk niet kan zien .
  Maak dan een stream cd .
  Win xp met service pack 2 er op
 • Het bios herkent de schijf niet goed. En dan maakt de windows versie niets uit. Dit is gewoon een beperking van van de ATA controller. Kijk voor disk manager software eens op de WD site.
 • Voor die capaciteit van 136 GB, zie

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967


  Zit bij die upgrade CD SP2 er bij? Anders moet die er later bij geinstalleerd worden om de maximale capaciteit tot je beschikking te krijgen. Tenzij je een heel oud moederbord hebt.

  Maar je eigenlijke probleem is de installatie zelf, begrijp ik. Maak eerst eens alleen de systeempartitie aan, zeg zo'n 10-20 GB.
  En heeft die upgrade CD het in andere gevallen wel gewerkt?

  Met zo'n diskmanager, bv. Partition Magic of iets dergelijks, kun je te voren de partities aanmaken. Dan nog, als je Windows werkend hebt gekregen, heb je SP2 nodig om alles werkend te krijgen. Dit is een beperking van Windows, niet van je hardware, behalve als je een oud moederbord hebt, dat zulke grote schijven niet ondersteunt. Wat staat er over de capaciteit in de BIOS en hoe groot was de schijf waarop XP home staat?

  Edit: Als het zwarte scherm waarover je het hebt, tijdens het opstarten van de BIOS verschijnt, dan heeft Gerben het bij het rechte eind en kun je eens kijken naar een BIOS upgrade, een IDE insteekkaartje of een drive overlay. Maar dit hoort de Windows installatie niet in de weg te zitten.
 • http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=169235

  Welkom to the club.
  Ik zit met hetzelfde.

  Nog voordat hij normaal afgaat tellen in minuten krijg je eerst nog een balk dat hij bestanden aan het kopieren is.
  Hier stopt hij, vreemd.
 • Er zit sp2 op de xp pro.cd. (juni 2006)
  Ik weet niet of de cd eerder wel heeft gewerkt want ik heb hem net nieuw ontvangen.
  De vorige schijf was 80 gb.
  Tijdens het aanmaken van de partieties wordt de juiste capaciteit van de schijf aangegeven. Ik heb partieties van 10.000 mb aangemaakt voor de installatie.
  Als tijdens dit proces de juiste capaciteit van de schijf wordt weergegeven houdt dit dan in dat de bios hem wel herkent of kan ik dit elders nagaan?
  In de bios bij auto detect hdd vindt hij hem direct maar of dit iets uitsluit weet ik niet.
 • Als hij in de BIOS bij autodetect de juiste capaciteit (320GB) aangeeft, dan komen beperkingen niet vanuit de BIOS maar het operating system.
  Omdat SP2 is inbegrepen bij de installatie moet dat ook zo zijn voor het operating system. Ik zou me hier voorlopig niet druk om maken en eerst alleen de systeempartitie aanmaken. De rest komt later wel vanuit Windows, disk management.
  10 GB is een goede waarde voor je systeempartitie, behalve als je van plan bent een fiks aantal andere programma's er op te zetten. Dan zou ik naar 15 of 20 gaan.
  Zaak is nu om eerst Windows geinstalleerd te krijgen.
 • Ik ben even op zoek gegaan naar een bios update voor mijn moederbord.
  Als eerst ben ik via het programma Everest naar een bios update site verwezen E-…nog wat. Hier werd het systeem doorgelicht en werd mij een update aangeboden voor 30 dollar(heel leuk maar ik heb geen creditcard). Vervolgens ben ik via de site van Medion(de leverancier van de kast)naar een bios update gaan zoeken. hier werd een bios van 2003 aangeboden, maar die werkte niet goed(lees: ik zal het wel fout hebben gedaan). Is het gebruikelijk dat er voor een update van de bios dergelijke bedragen gevraagd worden?
  En zou een controller card deze(schijf) problemen allemaal in één keer oplossen?

  P.S. Als ik een bios exe. bestand op een diskette heb staan. moet ik dan de bootvolgorde wijzigen zodat de floppy als eeste start? wellicht dat dit het medion bios update falen verklaart.
 • Voordat je een BIOS update doe, vertel eens of in je BIOS de volle capacitiet van 320 GB wordt aangegeven. Zo ja, dan geen update doen.

  Standaard zijn updates gratis bij de moederbord fabrikant te krijgen. Pas op als de update ergens anders vandaan komt, met een verkeerde update kun je het moederbord onbruikbaar maken.
  Verder moet je zeker weten dat zonder de update zon grote schijf niet goed wordt herkend en met de update wel.

  Indien je het toch wilt doen, dan een boot volgorde met floppy als eerste.

  Werken met een IDE kaartje heeft ook zo zijn eigenaardigheden. De BIOS moet het toelaten, hier vanaf op te starten etc.

  Maar laat ik nog eens benadrukken dat dit alles los staat van een Windows installatie op een eerste partitie van ca 10-20 GB.
  Dat zou je eerst moeten doen, want daar lag het probleem.
 • In mijn Bios wordt de schijf inderdaad slechts als een 136 GB schij gezien.
  Ik ben ondertussen eens gaan kijken voor een bios update. Dit schijnt nogal lastig te zijn aangezien dit een oem bord voor Medion is.
  Nu heb ik een update gevonden via Medion maar daar staat verder geen toelichting over de inhoud van de update. Deze updat is overigens van 2003. Mijn versie is van 2002. Ik weet niet of het kwaad kan maar ik zal het eens proberen.

  Intel pentium 4 2000mhz
  moederbord:msi ms-6513(Medion oem) (3PCI, 1 AGP, 2DIMM,Audio)
  Moederbord chipset: Intel Brookdale i845D
  Systeemgeheugen:1024mb (pc2700 ddr SDRAM)
  Bios type: Award modular (02-21-02) versie 6.00PG 256kb
  specificaties: Flash bios, Shadow bios, selectable boot, EDD
  ondersteunende standaard: DMI, APM, ACPI, ESCD, PnP
  uitbreidingsmogelijkheden: ISA, PCI, AGP, USB
  AGP apparaat: MSI G4MX460 (MS-8863)
 • je kunt deze topic lezen…misschien dat daar wat staat waar je wat aan hebt? :

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967
 • "In mijn Bios wordt de schijf inderdaad slechts als een 136 GB schij gezien. "

  Wel, dan is de zaak duidelijk. In de aangegeven link kun je de opties vinden die tot je beschikking staan.

  Het eenvoudigst is de nieuwe schijf via een IDE PCI-kaartje in je computer te hangen. Die van Promise heeft een eigen BIOS aan boord, waardoor je de beperkingen van je moederbord BIOS omzeilt.
  Als je de oorspronkelijke schijf met XP home terugplaatst, kun je home starten en via computer management de partities op de nieuwe schijf aanmaken.

  Ik denk dat het eenvoudigst is je XP prof systeem op die oorspronkelijke schijf te zetten. Dat kun je doen door XP home te vervangen, maar mooier is om er een dual booting configuratie van te maken, waarbij je kunt kiezen tussen home en prof. Als de laatste goed werkt, kun je home er altijd nog af gooien, maar nodig is dat niet.

  De procedure zou dan zijn:
  1) Maak voor de zekerheid een image van het werkend home systeem op een partitie van de nieuwe schijf, met Ghost oid.
  2) Nu moet je ruimte maken op je eerste schijf. Copieer alles dat je wilt bewaren naar een partitie op je tweede schijf.
  3) Ik weet niet of je meerdere partities op je eerste schijf hebt. Zo ja, verwijder dan alle partities behalve C, de systeem partitie, en maak een nieuwe aan van zo'n 10-15 GB, waarop je prof gaat zetten. Dit moet een primaire partitie zijn. Noem die XP prof, zodat je die later bij de Windows installatie gemakkelijk kunt herkennen.
  4) Als er nog ruimte over is, kun je van het restant een derde partitie maken.
  Hierna kun je beginnen met de XP prof installatie.

  Voor het geval op de oorspronkelijke schijf maar een , de C partitie staat, wordt het wat ingewikkelder maar het kan wel.

  Je kunt ook proberen XP prof op de nieuwe schijf, die aan het IDE kaartje hangt, te installeren maar soms zijn er problemen, samenhangend met je BIOS, waardoor dat niet lukt.
 • Gelukkig 2007 voor iedereen!!

  Ik heb nu de 320gb schijf als slave achter de orginele 80gb schijf gehangen.
  Ik heb nu de gehele(320) schijf in partities ingedeeld en geformateerde, maar de bios blijft er maar 136gb van herkennen terwijl in de verkenner een capaciteit van 298 gb wordt weergegeven.
  Van de home versie heb ik inmiddels met ghost een image gemaakt op een externe schijf. (voor het geval dat…)
  Kan ik dan nu xp pro over de home versie installeren ,partieties verwijderen en de tweede schijf puur als opslag gebruiken? of krijg ik dan achteraf toch nog problemen?

  Ik wil namelijk een geheel schone installatie van xp want de werkende versie vertoond toch al aardig wat gebruikssporen (Pinnacle studio 9, windows movie maker bijv. werken niet meer etc.)
 • "Ik heb nu de gehele(320) schijf in partities ingedeeld en geformateerde, maar de bios blijft er maar 136gb van herkennen terwijl in de verkenner een capaciteit van 298 gb wordt weergegeven."

  Dat is vreemd, maar als je die 298 GB inderdaad beschikbaar hebt, niet om je druk om te maken. Mocht dat toch niet zo zijn, dan alsnog via een IDE kaartje aansluiten.

  "Van de home versie heb ik inmiddels met ghost een image gemaakt op een externe schijf. (voor het geval dat…)
  Kan ik dan nu xp pro over de home versie installeren ,partieties verwijderen en de tweede schijf puur als opslag gebruiken? of krijg ik dan achteraf toch nog problemen? "

  Ik zou hem niet over home installeren, maar eerst opnieuw de partitie formatteren. Dat kan tijdens de installatie.
  Overigens, je begon met het bericht dat je XP prof installatie niet wilde lukken. Stel dat dit weer gebeurt, wat doe je dan? Daarom raadde ik een dual booting configuratie aan, zodat je op home kunt terugvallen. Hetzelfde bereik je door je home image op je mislukte prof partitie terug te zetten.
  Maar laten we hopen dat alles nu gladjes loopt.
 • en maak een nieuwe aan van zo'n 10-15 GB, waarop je prof gaat zetten. Dit moet een primaire partitie zijn. Noem die XP prof, zodat je die later bij de Windows installatie gemakkelijk kunt herkennen.


  Heb ik tijdens de installatie de mogelijkheid om die Primaire partitie aan te maken? en zo ja wanneer?
  En hoe gaat het na het kopieëren van de bestanden dan verder? Moet ik nog ergens aangeven dat het om een dual boot configuratie gaat of krijg ik automatisch tijdens het opstarten de keuze tussen de twee primaire partities?
 • [quote:a63af54a8c="xm"]Nu heb ik een update gevonden via Medion maar daar staat verder geen toelichting over de inhoud van de update. Deze updat is overigens van 2003. Mijn versie is van 2002. Ik weet niet of het kwaad kan maar ik zal het eens proberen. [/quote:a63af54a8c] Dat zou best kunnen. Zelf heb ik pc
  [code:1:a63af54a8c] BIOS Version/Date Award Software, Inc. ASUS CUV4X-D ACPI BIOS Revision 1016, 6/18/2002 [/code:1:a63af54a8c] en [code:1:a63af54a8c] BIOS-versie/datum Award Software, Inc. ASUS A7V266-E ACPI BIOS Rev 1011, 20-8-2002[/code:1:a63af54a8c] Alleen die laatste 20-8-2002 kan in het BIOS grotere hardeschijven zien dan 137 GB.
  [quote:a63af54a8c="a.tip"]Dat is vreemd, maar als je die 298 GB inderdaad beschikbaar hebt, [/quote:a63af54a8c] Dat is omdat Windows XP de grootte van de hardeschijf kan zien buiten het BIOS om.
  [quote:a63af54a8c="xm"]Heb ik tijdens de installatie de mogelijkheid om die Primaire partitie aan te maken? en zo ja wanneer? [/quote:a63af54a8c] Ja, die mogelijkheid heb je bij 5. Choose an installation partition uit deze Step-by-Step: Clean installing Windows XP.
  [quote:a63af54a8c="xm"] En hoe gaat het na het kopieëren van de bestanden dan verder? Moet ik nog ergens aangeven dat het om een dual boot configuratie gaat of krijg ik automatisch tijdens het opstarten de keuze tussen de twee primaire partities?[/quote:a63af54a8c] Een dual boot maakt Windows XP zelf aan. Alleen zou het dan wel een Primaire- en Logische partitie moeten zijn. Want ten eerste kan de Windows XP cd geen twee Primaire partities op 1 dezelfde hardeschijf. Bovendien mag er dan maar 1 Primaire partitie tegelijkertijd actief en zichtbaar zijn. Als je daarentegen twee Primaire partitie op 2 hardeschijven bedoelt dan wordt een eventuele Windows op de tweede hardeschijf automatisch opgenomen in Windows XP bootmenu.
 • Jolo,
  weet je zeker dat je geen 2 verschillende XP's op primaire partities op dezelfde schijf kunt zetten?
  Ik heb op dezelfde schijf drie primaire partities met DOS, WIN2K en XP prof en gebruik een bootloader (Bootmagic) voor het opstarten.
  Dus 2K en XP gaat wel.
  In de praktijk doe ik het een beetje anders om de twee systemen onafhankelijk te houden. Dus bv. eerst 2K, hiervan een image maken en dan weer weghalen en daarna XP op de andere primaire partitie, waarna ik 2K weer terugzet.
  Dan met bv. Partition Magic, opgestart van flop of CD, 2K actief zetten en XP hidden. Nu 2K opstarten en Bootmagic installeren, waarna alles werkt.
  Ik denk dat zoiets ook met twee XP's zal werken.
 • [quote:f74ff160de="a.tip"] Jolo, weet je zeker dat je geen 2 verschillende XP's op primaire partities op dezelfde schijf kunt zetten? Ik heb op dezelfde schijf drie primaire partities met DOS, WIN2K en XP prof en gebruik een bootloader (Bootmagic) voor het opstarten. Dus 2K en XP gaat wel. [/quote:f74ff160de] Dan kan dat inderdaad wel. Ik heb zelf ook meer dan 1 Primaire partitie op dezelfde hardeschijf met bootmanager GRUB. Maar ik veronderstel dat TS het over bootmenu van Windows XP zelf heeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.