Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Bestandsnaam ophalen in Excel

Peter Vooges
3 antwoorden
 • Weet iemand hoe ik de naam van het bestand (bv excelsheet.xls) kan ophalen in Excel, en dan nog het liefst zonder de extensie .xls ???
 • Ik heb alleen de beschikking over Excel 2007, dus misschien dat het in oudere versies anders werkt, maar deze formule werkt voor mij:
  [code:1:0ff56af086]
  =MID(CELL("filename");SEARCH("["; CELL("filename")) + 1;(SEARCH(".";CELL("filename");SEARCH("[";CELL("filename")))) - (SEARCH("["; CELL("filename")) + 1))
  [/code:1:0ff56af086]
  Deze functie zal denk ik een fout opleveren wanneer je het bestand nog niet hebt opgeslagen, maar met een IF (ALS) eromheen, kun je dat opvangen.
  [code:1:0ff56af086]
  =IF(CELL("filename") <> ""; MID(CELL("filename");SEARCH("["; CELL("filename")) + 1;(SEARCH(".";CELL("filename");SEARCH("[";CELL("filename")))) - (SEARCH("["; CELL("filename")) + 1)); "")
  [/code:1:0ff56af086]
 • Beter laat dan nooit …

  Voor mij werkt (in Excel 2010) de volgende formule:

  =DEEL(CEL("bestandsnaam";);VIND.SPEC("[";CEL("bestandsnaam";))+1;(VIND.SPEC("]";CEL("bestandsnaam";))-VIND.SPEC("[";CEL("bestandsnaam";)))-6)

  Voor eerdere versies van Excel wordt dit:

  =DEEL(CEL("bestandsnaam";);VIND.SPEC("[";CEL("bestandsnaam";))+1;(VIND.SPEC("]";CEL("bestandsnaam";))-VIND.SPEC("[";CEL("bestandsnaam";)))-5)

  De formule filtert de bestandsnaam uit het volledige pad, met daarin de bestandsnaam tussen blokhaken: =CEL("bestandsnaam";)
  De blokhaken worden als argument gebruikt om het eerste en het laatste teken van de naam te vinden teneinde de naam uit de tekenreeks te filteren.

  Excel 2010 heeft een bestandsnaam met een extensie die bestaat uit 5 tekens ".xlsx", terwijl oudere versies de extensie ".xls" (dus 4 tekens) gebruiken; het filter voor oudere versies is daarom één teken korter (-5 i.p.v. -6).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.