Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Computer start niet door bij eerste, koude, start.

cjboer
8 antwoorden
 • Dag allen,

  Ik heb een vreemd probleem met mijn computer. Een pentium III 800m MHz, 512 MB intern geheugen, Windows XP Pro, van 6 jaar oud.

  Sinds een aantal dagen, na een boottime defragmentatie van het Diskeeper, wil de computer bij de eerste "koude" start niet doorstarten. Met koude start bedoel ik dus de eerste start 's ochtends, in mijn nog niet opgewarmde kamer. Direct na het verschijnen van het BIOS gedeelte, gaat de computer niet door met het opstartproces en gaat weer opnieuw opstarten. Dan verschijnt er de volgende mededeling:

  Windows kan niet worden gestart onze excuses voor dit ongemak
  mogelijk is een recente wijziging voor de hardware of software hier de oorzaak van
  Als deze computer niet meer reageerde onverwachts opnieuw opstarten of automatisch werd afgesloten om uw mappen en bestanden te beschermen kunt u het beste voor "laatst bekende juiste configuratie " kiezen om terug te keren naar de instellingen die werden gebruikt toen de computer nog goed werkte .

  Als een eerdere poging om de computer op te starten is mislukt vb als gevolg
  van stroomstoring of als gevolg van indrukken van aan-en uitknop kunt u het beste kiezen voor Windows normaal starten
  hierna krijg ik dus de keuze
  opstarten in
  veilige modus
  veilige modus met internetverbinding
  Windows normaal starten
  enz>…

  Dan druk ik bijv. op "Windows opstarten in de laatst bekende configuratie", of "Windows normaal starten". De computer herstart dan weer en weer verschijnt dan de bovenvermelde mededeling. Dat herhaalt zich nog twee keer en daarna start de computer gewoon op en verschijnt Windows XP. De rest van de dag is er dan geen probleem meer en start de computer prima op.

  Dus het startprobleem doet zich alleen voor bij de eerste koude start in een koude omgeving. In een opgewarmde kamer doet het probleem, zo lijkt het, zich minder vaak voor.

  Uiteraard heb ik de Windows logboeken bekeken, maar geen foutmeldingen. Verder hen ik de beide schijfcontroles uitgevoerd, maar ook geen probleem.

  Mijn vraag aan jullie is: wat kan nu de oorzaak van dit probleem zijn en, uiteraard, wat is een oplossing?
 • My penny.
  Lege (moederbord) batterij - bolle elco's / brakke voeding.
  Hangen en Opstartproblemen
 • Als ik mijn computer van de stroom afhaal en bijv. een kwartier later weer de stekker er in steek en opstart, is er niets veranderd. De tijd e.d. is nog goed. Volgens mij betekent dat, dat de batterij nog goed is. Of heb ik het mis?
 • Denk dat een kwartier niet lang genoeg om dit uit te testen, dus kan ik niet bevestigen of ontkennen, maar als er nog de eerste batterij inzit, zou het vervangen het proberen waard zijn.
  Noteer wel de BIOS-settings, of gebruik iets zoals cmos20.zip

  Ook als de pc nog nooit open is geweest, kan stofvrij maken en de kabels stevig aan drukken [size=9:4a8f3e29ae](nog beter los nemen en erop schuiven om mogelijk oxide te verwijderen)[/size:4a8f3e29ae] is dat nu een mooi moment.
  Kijk wel uit voor spanningen en statische ontlading.

  Memtest
  Schijftest
 • Sorry voor mijn late reactie, maar bedankt voor je hulp.

  Ik ga de battery vervangen het is een 3 volt lithium battery CR 2032.

  Zie we dan wel weer.

  Van de BIOS setting heb ik een fotootje gemaakt (bedankt voor de tip).

  Maar waarschijnlijk wordt het toch tijd voor een nieuwe computer met Windows Vista.

  Deze computer heeft toch al 6,5 jaar trouw z'n werk gedaan.
 • [quote:d7995b6614="cjboer"]Sinds een aantal dagen, na een boottime defragmentatie van het Diskeeper, wil de computer bij de eerste "koude" start niet doorstarten. Met koude start bedoel ik dus de eerste start 's ochtends, in mijn nog niet opgewarmde kamer. Direct na het verschijnen van het BIOS gedeelte, gaat de computer niet door met het opstartproces en gaat weer opnieuw opstarten. Dan verschijnt er de volgende mededeling:

  Windows kan niet worden gestart onze excuses voor dit ongemak
  mogelijk is een recente wijziging voor de hardware of software hier de oorzaak van
  Als deze computer niet meer reageerde onverwachts opnieuw opstarten of automatisch werd afgesloten om uw mappen en bestanden te beschermen kunt u het beste voor "laatst bekende juiste configuratie " kiezen om terug te keren naar de instellingen die werden gebruikt toen de computer nog goed werkte …[/quote:d7995b6614]Deze uitleg betekent dat de Windows opstart voortijdig wordt afgebroken. Wat de computer betreft, Bios ed, lijkt er niet direct wat aan de hand. Na 15 minutende tijd controleren is overigens te kort. Gewoon een nachtje wachten (met de computer uit!) is beter. Omdat je niet zegt dat de Bios de instellingen kwijt is, verwacht ik niet dat de Bios het probleem is.
  Als ik jouw was zou ik de harde schijf eens controleren. Kan met software van de harde schijf fabrikant. Als er iets mis is met het moederbord, dan is heeft dat vermoedelijk betrekking op de IDE controller. Alleen, dat is zo niet goed te beoordelen.
 • Ik heb een nieuwe batterij geplaatst, maar het probleem blijft.

  Het vreemde is dat Windows bij de eerste start in de verwarmde kamer wel wil opstarten, maar in de koude kamer (ca. 14 graden) niet. Het is net alsof de computer dan even "warm moet draaien".

  De harde schijf heb ik wel getest met een programmaatje (HD test) en dat gaf geen problemen. Ik zal vanavond het test programma van de fabrikant proberen.
 • Heb je al eens georobeerd of de koude computer wel wil opstarten van een bootable flop of CD?
  Als dat wel lukt wijst dit in de richting van de harde schijf want daar staat je Windows systeem op.
  Je zou eens je kast open kunnen maken en de kabels naar de HD controleren.
  Verder zou je met open kast de HD bij de koude computer eens wat kunnen voorverwarmen met een föhn en kijken of hij dan wel meteen opstart.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.