Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Besturingssysteem verplaatsen naar andere partitie

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Hallo,

  Vraag:

  Ik heb een pc met 2 harde schijven. Op schijf 1 staat nu XP Home op C:\ .
  Op disk 2 heb ik een aantal partities, waarvan J:\ bedoeld is voor een 2e besturingssysteem (dualboot).

  Nu wil ik een dualboot systeem maken met vista op C:\ en XP op J:\.
  De normale volgorde om dit te doen zou m.i. zijn:
  Format C:\
  Installeer vista op C:\
  En dan installeer 2e besturingssysteem op J:\

  Wat ik nu zou willen is:
  Partitie C:\ (XP Home + alle data + programma's) verplaatsen naar J:\
  C:\ formateren
  En dan op C:\ Vista installeren.

  Maar kan/werkt dit? Zou het kunnen door een image van C:\ op J:\ te installeren? Of op een andere manier?

  Weet iemand hoe dit het makkelijkst gedaan kan worden?

  Mario
 • Er zijn vele opties om e.e.a. voor elkaar te krijgen. Vooraf de vraag of je sowieso je huidige opstartschijf met XP als opstartschijf wilt houden (straks dus met Vista) of dat de optie er ook is om Vista op je tweede schijf (op J:\) te zetten. Dan zou je namelijk met één handeling alles kunnen laten voor wat het is, Vista op J zetten en in je BIOS de keuze maken van welke schijf (dus met welk besturingssysteem) je per keer opstart.

  Moet XP naar de tweede schijf (J:\) en Vista naar C: dan zijn er meer handelingen nodig.

  En wat is nog meer de bedoeling: wil je een dual bootsysteem, dus bij het opstarten -zonder verdere handelingen- automatisch de keuze tussen XP en Vista of wil je de twee schijven met de twee besturingssystemen niet met elkaar laten interfereren?
 • [quote:c135bd428a="Mario7"]De normale volgorde om dit te doen zou m.i. zijn:
  Format C:\
  Installeer vista op C:\
  En dan installeer 2e besturingssysteem op J:\
  [/quote:c135bd428a]

  Nee, altijd de oudste het eerst. Zie ook de cursus over multiboot met Vista.

  Ik zou me trouwens op dit moment niet zo druk maken over die partitie en eerst Vista er maar eens naast zetten, kijken of alles werkt, of het bevalt, wat er nog niet werkt, en dan uiteindelijk XP eraf, Vista er af en de laatste nog 1 maal dan nieuw met dan de nieuwste drivers erop zetten.

  Maak voordat je begint hoe dan ook een backup van je persoonlijke bestanden, op een andere schijf of dvd-rw. En dan niet een andere partitie, maar echt een schijf butiten je pc, usb of netwerk.

  groetjes Edmond
 • Hoi KeesA,

  XP moet idd naar de tweede schijf, partitie (J:\) en Vista naar C: (Beide zijn "active";)

  Voorlopig wil ik XP op J: houden tot vista echt volledig en zonder problemen loopt.
  Na verloop van tijd zal ik XP helemaal verwijderen en ga ik op partitie J: de vista 64bit installeren om daarmee te experimenteren, maar da's voor later.

  Nu wil ik bij het opstarten gewoon de keuze krijgen tussen booten vanaf C:\ (Vista) of J:\ (XP).

  Maar ik heb zoveel programma's lopen onder XP, en ik wil dus voorkomen dat ik op J:\ XP + alle programma's opnieuw moet installeren.

  Mario
 • Als je specifieke 'aanwijzingen' precies zo moeten (ik ben het echter in essentie eens met Edmond), dan lijkt dit me de aangewezen weg:

  1. Image maken van XP met alles erop en eraan.
  2. Dit image op J zetten.
  3. In je BIOS de schijf met J als eerste opstartschijf instellen.
  4. Vista op C installeren, waarbij Vista een dual boot aanmaakt (mits beide harde schijven aangesloten zijn als je Vista installeert).

  Klaar.

  Zelf zou ik C laten voor wat het is en Vista op J installeren. En dan mijn programmas van C naar J overzetten en zien wat er wel en wat er niet Vista-ready is. Voordeel hiervan is dat als Vista tegenvalt en je wilt het eraf hebben, je de J gewoon kunt wissen en met het progje VistaBootPro de dualboot ongedaan kunt maken. Je hebt dan je oude systeem terug.
 • Ja, wellicht is dit een betere optie. Klinkt goed. Ik denk dat ik het idd zo ga doen.
  Alleen, stel dat ik het zo doe, en ik kom na verloop van tijd op het punt dat ik XP verwijderen wil en Vista naar C wil doen, kan ik dat dan als volgt doen?

  1. Image maken van J: (Vista)
  2. Format C:\
  3. Image van J: op C: zetten

  Kan dat? Of moet ik dan C en J formateren en Vista weer helemaal opnieuw installeren + alweer alle programma's etc etc…?

  By the way (Bedankt voor link naar de cursus!!)
 • Hoi,

  Ik heb vista geinstalleerd. Op de manier die jullie adviseerden. Niet op C maar op J.
  Installatie verliep probleemloos, dualboot werkt, alles goed gegaan. Vista loopt goed.
  Alleen ziet vista mijn LAN verbinding niet. Ik heb adsl van tiscali hetgeen onder XP (nog steeds) wel prima werkt.
  Weet iemand waar dit aan kan liggen? (Ik heb vista ultimate.)


  M.vr.gr.,

  Mario
 • Als je een onboard netwerkkaart met draad naar je modem
  outer hebt: op de site van je moederbordfabrikant kijken of er een chipsetdriver en/of netwerkkaartdriver voor Vista is. Het is sowieso handig, als dat niet het geval is, om de laatste chipsetdrivers nog even te installeren voor je Vista-installatie.

  Als je iets draadloos hebt (kaart of USB-dongle) bij de fabrikant daarvan kijken od er Vistadrivers zijn. Sowieso hier ook de software voor het draadloos gebeuren installeren.

  In principe (dit gaat niet voor elke aansturing van hardware op, deels neemt de Vista-installatie dingen over van je XP) moet alle hardware-aansturing geïnstalleerd worden, net zoals bij XP.

  Je kunt een hoop instellingen etc. overnemen met Windows Easy Transfer: http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/easytransfer.mspx
 • hoe zit die TIscali onder XP dan geconfigureerd? Zit er nog een router of modem tussen, neem toch aan van wel? Dan is het niet zozeer Tiscale die onder VIsta niet werkt, maar je netwerkkaart niet.

  Doe eens een ipconfig.

  groetjes Edmond
 • Ik heb een tiscali modem welke via lan verbonden is aan de computer. (geen usb modem)

  Wat is een IPCONFIG ?

  Wat bedoel je hier mee?
 • win-key + R, toets dan in CMD, en type dan in het venster dat verschijnt IPCONFIG (niet persee met hoofdletters). Je krijgt dan een overzicht te zien van je netwerk instellingen.

  [quote:015a48c010="KeesA"]Als je specifieke 'aanwijzingen' precies zo moeten (ik ben het echter in essentie eens met Edmond), dan lijkt dit me de aangewezen weg:

  1. Image maken van XP met alles erop en eraan.
  2. Dit image op J zetten.
  3. In je BIOS de schijf met J als eerste opstartschijf instellen.
  4. Vista op C installeren, waarbij Vista een dual boot aanmaakt (mits beide harde schijven aangesloten zijn als je Vista installeert).

  Klaar.[/quote:015a48c010]
  Wat je hier in wezen mee doet is je windows een andere drive letter geven. Dit geeft problemen met verwijzingen, in het register staat waar alle programmas staan en ook de programma's gebruiken instellingen en verwijzingen naar bestanden die in wezen niet meer bestaan omdat de verwijzingen wijzen naar bestanden op de C drive en daar staan ze dus niet meer. Als je dit doet dan start XP niet eens meer op.
 • Ik denk dat ik het probleem heb. Ik kan geen drivers vinden voor mijn asus k8v deluxe moederbord.

  De originele cd die ik heb doet het niet onder vista. Ik krijg telkens de melding dat deze software niet geschikt is voor vista en daarna breekt de installatie af.

  Ook heb ik een driver nodig voor 3com gigabit com (3C940).

  Ik heb flink wat gezocht op internet maar kan niets vinden.

  :( :( :(
 • @Drewster: "Wat je hier in wezen mee doet is je windows een andere drive letter geven. Dit geeft problemen met verwijzingen, in het register staat waar alle programmas staan en ook de programma's gebruiken instellingen en verwijzingen naar bestanden die in wezen niet meer bestaan omdat de verwijzingen wijzen naar bestanden op de C drive en daar staan ze dus niet meer. Als je dit doet dan start XP niet eens meer op."

  Het is nu niet meer aan de orde, maar het verhaal klopt wel. Image van C op J zetten en J als opstartschijf instellen. Dat wordt dan gewoon de C-schijf. Alle registerverwijzingen blijven behouden. Heb dit meermaals zelf gedaan.

  @Mario7: De moederbordfabrikanten hebben nog lang niet allemaal hun zaakjes Vista-ready. En de overige hardwareproducenten ook niet. Menigeen zal ook niet meer met Vistadrivers komen voor oudere hardware.
 • Ja Kees, was ik al bang voor.
  HP zegt bv op de site dat ze voor mijn scanner (die pas een paar jaar oud is en nog steed perfect werkt en vrij duur was) geen vista drivers zullen uitbrengen en ze adviseren me letterlijk om een nieuwe scanner te kopen. "Klik hier voor een lijst met scanners die wel vista compatibel zijn" zeggen ze, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Werkelijk te brutaal voor woorden. Voor mij in ieder geval rede genoeg om nooit meer iets van HP aan te schaffen! Helemaal niets.

  Maar ja, wat doe je eraan? Je kan je ergeren, maar ze hebben op deze manier gewoon de mogelijkheid om je te dwingen. Je doet er niets aan. Helaas.

  Mario
 • Tja, heb net zelf vanavond Vista geïnstalleerd. Zal ook nog wel tegen problemen aanlopen. Maar heb, net als jij, mijn XP-installatie achter de hand.

  Het zijn rare dingen met die hardwaredrivers. Merk ik net dat een supergoodkoop Sweex USB netwerkstikje feilloos onder Vista werkt……

  Hardware- en softwarefabrikanten maken veel moois maar zijn ook regelmatig uit-de-zak-kloppers.
 • Kees,

  Tip:

  Ik heb alles aan het draaien gekregen (behalve de scanner). Hoewel ik de drivers voor mijn 3com netwerk en van de raid controller niet kon installeren vanaf cd (foutmelding "software not compatible with OS";) kon ik ze wel probleemloos installeren vanuit apparaatbeheer >> update driver >> brows naar de cd en huppekee, no problems at all!!

  Ook de software van mijn canon printer (die ik vorige week pas gekocht heb) liet zich niet op de normale manier installeren, zelfde foutmelding.

  Oplossing: Ga naar configuratiescherm >> printer toevoegen >> Kies fabrikant >> kies product uit de lijst (mijn printer natuurlijk niet in de lijst) >> klik op brows en zoek de driver op de cd en hup, no problem!!

  Zo heb ik het dus opgelost. Misschien heb je er nog iets aan.

  M.vr.gr.,

  Mario

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.