Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows OEM versies

Edmond Varwijk
15 antwoorden
 • Was het niet zo dat OEM versies uitsluitend verkocht mogen worden "op" dan wel "bij" (samen met) een nieuw systeem….?
  Ik ben al een paar keer advertenties van bonafide leveranciers tegengekomen waar Win OEM versies verkocht worden.
  Deze week weer reclame voor alle Vista OEM versies, zowel 32 als 64 bits bij Gistron.
  Hoe kan dit? Mogen OEM's ook "los" verkocht worden?
 • Nee dat mag nog steeds niet. Misschien willen die shops klanten overhalen om een nieuw systeem bij hun samen te stellen door ze te lokken met een goedkope OEM licentie.

  http://www.microsoft.com/netherlands/licenties/licentievormen/oem.aspx
 • Vreemd, want daarover is niets vermeld……!!
  In een (wekelijkse) paginagrote (kranten)advertentie is 1/4 deel, het bovenste stuk, geheel ingeruimd voor deze Vista reclame!!!
  Je zou bijna neigingen krijgen om op te bellen en te vragen hoe dit kan. Ik heb dat ooit eens eerder gedaan (bij andere) en mijn ervaring is dat er zo-nu-en-dan niet erg moeilijk wordt gedaan over een losse verkoop…..
 • Er wordt maar zelden moeilijk gedaan, winkels verkopen liever iets dan niets. Maar het is niet volgens de regels van microsoft.
 • Ik weet ook een winkel die ze verkoopt. Maar hoe zit dat dan precies? Stel dat ik zo'n vista OEM versie koop, en ik installeer 'm thuis op 3 pc's (ik weet dat dat niet mag) maar, stel ik doe het toch.
  Kan ik ze dan toch alledrie activeren of zal microsoft de sleutel deactiveren als ik bel om de 2e en/of 3e pc te activeren?

  Hoe gaat microsoft hiermee om? Wat is hun pollicy in deze?

  Mario
 • Gerben,
  Tja, maar dan loopt een dergelijk gerenommeerd bedrijf toch het risico op een bezoekje van de BSA….??
  Of heeft dat alleen betrekking op "illegale" software?

  Mario,
  Voor zover mij bekend zal het je niet lukken om het produkt op meer dan 1 PC te activeren!
 • [quote:9d4d32d799="lion"]Gerben,
  Tja, maar dan loopt een dergelijk gerenommeerd bedrijf toch het risico op een bezoekje van de BSA….??
  Of heeft dat alleen betrekking op "illegale" software?

  Mario,
  Voor zover mij bekend zal het je niet lukken om het produkt op meer dan 1 PC te activeren![/quote:9d4d32d799]

  Nou ik heb een OEM XP Home SP2 (Geen illegale) versie op 2 computers geactiveerd en werkt gewoon goed, dus de stelling dat het niet werkt klopt niet :)
 • Behalve OEM versies van Windows, is er ook nog OEM box en DSP. Deze licenties worden genoemd in deze discussie over [Vista] welke winkels doen aan OEM losse verkoop? Lees vooral het bericht van Gianni Rombios op bladzijde 3 over DSP.
 • [quote:a70288975b="gerben"]Er wordt maar zelden moeilijk gedaan, winkels verkopen liever iets dan niets. Maar het is niet volgens de regels van microsoft.[/quote:a70288975b]
  Kom kom mannen wel het nieuws bijhouden graag.
  Microsoft heeft de regels voor OEM pas geleden veranderd.
  OEM hoort niet meer bij een computer of hardware maar wordt gekoppeld aan het moederbord en daarom kan OEM gewoon los verkocht worden.
  Eenmaal geïnstalleerd hoort het besturingssysteem bij het moederbord en kan dus nergens anders meer op geïnstalleerd worden.
  Jack Marotick
 • Mag nu wel degelijk. alleen word je dan zelfbouwer genoend.

  http://www.computeridee.nl/nieuws.jsp?id=1846934


  Ook ik heb en OEM-versie van Vista Premium NL genomen. Ben er trouwens best happy mee. Op wat drivers na gaat het prima.
 • [quote:09b4e71bc5="marotick"]
  Eenmaal geïnstalleerd hoort het besturingssysteem bij het moederbord en kan dus nergens anders meer op geïnstalleerd worden.
  Jack Marotick[/quote:09b4e71bc5]
  Dat klopt toch volgens mij niet. De CD verandered toch niet (fysiek).
  Installeren werkt volgens mij op zoveel computers als ik wil. Activeren, da's iets anders. Hoe ze daarmee bij microsoft omgaan weet ik niet, dat was mijn vraag dus.
 • [quote:57d6f27faa="Mario7"]
  Dat klopt toch volgens mij niet. De CD verandered toch niet (fysiek).
  Installeren werkt volgens mij op zoveel computers als ik wil. Activeren, da's iets anders. Hoe ze daarmee bij microsoft omgaan weet ik niet, dat was mijn vraag dus.[/quote:57d6f27faa]
  Dat klopt helemaal. Iedereen mag de CD draaien en dan de software voor 30 dagen gebruiken, daarna moet je activeren of betalen.
  Je kan maar 1 keer activeren en dan wordt er naar je moederbord gekeken. Je kan dus herhaaldelijk de installatie uitvoeren en activeren
  zolang je maar steeds hetzelfde moederbord gebruikt.
  Op andere computers kan je de installatie ook uitvoeren en dan werkt het voor 30 dagen. Wil je het een jaar gebruiken dan moet je
  12 keer installeren.
 • [quote:5114c47a7a="joopat"]Mag nu wel degelijk. alleen word je dan zelfbouwer genoend. [/quote:5114c47a7a] Maar gaat het in dat artikel wel over de OEM versie die alleen bij nieuwe PC's mogen worden verkocht. Ik denk eerder dat ze DSP pakketten bedoelen. Vooral dat bericht uit die link die ik postte
  [quote:5114c47a7a="Gianni Rombios"] Once you have replaced more than 5 non-peripheral components, you will need to purchase a new DSP license / pack. [/quote:5114c47a7a] is minder gunstig. Ik vind het wel verwarrend dat er 3 soorten OEM licenties zijn. Namelijk OEM, OEM box en DSP.
 • Ik heb er hier een voor me liggen. Opdruk:

  OEM System Builder Pack
  UITSLUITEND BEDOELD VOOR SYSTEEMBOUWERS
  http://www.microsoft.com/oem

  Als U dit pakkent opent houdt u zich aan het volgende:

  1. Elke afzonderlijke softwaregebruikersrechtovereenkomst in dit pakket mag UITSLUITEND worden gedistribueerd met een volldig geassembleerd computersyusteem
  2. Als de afzonderlijke softwaregebruiksrechtovereenkomst bestemd is voor een bureaubladbestruingssysteem of toepassingssoftwa, moet deze ook worden voorgeinstalleerd op de vaste schijf van het volledig geassembleerde computersysteem met de OPK (OEM Preinstallation Kit)
  3. Deze eis voor voorinstallatie geldt niet voor serversoftware

  En zo voort. Om de software (videobox) uit de kartonnen omhulsel te halen moet je een rood zegel verbreken "Waarschwuing. Door het oipenen van dit pakket verklaart u dat u de Microsoft OEM System Builder-gebruiksrechtovereenkomst die aan dit pakket is bevestigd, hebt gelezen en begrepen en dat u akkoord gaat met de voorwaarden."

  Kortom, zoals men al zei. Ja dit mag nu los verkocht worden. Maar de installeerder is verplicht teneinde legaal de licentie te gebruiken, om deze kit op een nieuw geassembleerde computer te plaatsen waaraan hijzelf MINIMAAL SUBSTANTIELE hardware heeft bijgedragen en ingebouwd.

  Installatie op meerdere pc's is uitgesloten, het is verder een gewone OEM licentie voor 1 pc en gekoppeld aan het die pc. PC weg, moederbord vervangen, licentie ongeldig.

  groetjes Edmond
 • Waarbij Microsoft er (in tegenstelling tot "vroeger", toch?) dus vanuit gaat dat een systeembouwer tevens eindgebruiker kan zijn……

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.