Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Multiboot met welke partities?

Jim van Zweeden
6 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik wil mijn systeem anders laten draaien. Mijn idee is om een multiboot te maken met een WindowsXP (1) voor algemeen gebruik (internet / games / etc.). En een XP (2) voor videobewerking en CAD. De reden hiervoor is het niet vervuild raken van de 2e XP. Nu ik dan toch bezig ben wil ik ook direct mijn schijfindeling aanpassen.
  Mijn bedoeling was als volgt:

  [b:cf28d409e1]Schijf 1 (80GB)[/b:cf28d409e1]
  18.5GB C: Windows 1 (Algemeen)
  60GB P: Program Files

  1,5GB T: Swap 2e Windows W:\
  Over 0GB

  [b:cf28d409e1]Schijf 2 (80GB)[/b:cf28d409e1]
  10GB W: Windows 2 (Video en CAD)
  21,5GB M: Mijn Doc.
  17GB D: Downloads
  20GB F: Films
  20GB V: Video (home made)

  1,5GB S: Swap 1e Windows C:\
  Over 0 GB

  Is het mogelijk om 1 Program files te hebben die voor allebeide XP kan dienen?

  Is dit een logische indeling?

  Alvast bedankt…
  MaHa
 • [quote:dc30dad912]Is het mogelijk om 1 Program files te hebben die voor allebeide XP kan dienen? [/quote:dc30dad912]Theoretisch zou dat kunnen maar je moet toch in beide Windows installaties de programma's apart installeren omdat tijdens die installatie ook het nodige naar de Windowsmap, de Documents and Settingsmappen en het register wordt weggeschreven.

  Je zou daarmee dus uitsluitend wat schijfruimte sparen omdat dan de programmabestanden zelf maar één keer op schijf staan maar je moet dan wel donders goed opletten tijdens de installatie van zo'n programma dat de paden naar die programmamappen in beide installaties exact hetzelfde zijn. En als een programma toch stiekem ergens wat installatiegegevens in een ini-bestandje of zo in z'n eigen map opslaat heb je alsnog een probleem.

  Dus of dat beetje schijfruimte al die moeite waard is……… Ik zou er niet aan beginnen.

  En twee aparte partities voor twee wisselbestanden is niet nodig, er draait toch altijd maar één Windows tegelijk (mag ik aannemen :wink: ) en dus is één wisselbestand genoeg. Je kunt dan in beide Win-installaties gewoon naar diezelfde partitie verwijzen. Natuurlijk wel in beide gevallen ook dezelfde grootte aangeven.

  [quote:dc30dad912]Is dit een logische indeling? [/quote:dc30dad912]Iedereen heeft z'n eigen logica dus daar kunnen anderen eigenlijk niets zinnigs over zeggen. Kies gewoon een indeling die jij overzichtelijk en handig vindt, jij moet er ten slotte mee werken en er de weg in kunnen vinden.

  Succes ermee,

  Gr.
  Jim
 • Je indeling is te persoonlijk, kan ik niets over zeggen.

  2 maal een Windows of tweemaal een XP en dan de applicaties in telkens dezelfde Program Files zetten, kan heel wel. Dus installeer eerst applicatie A onder XP1, en installeer em dan nog een keer onder XP2 maar in dezelfde program files.

  Je kunt die Program Files op een aparte partitie zetten, anders dan XP1 en XP2 maar hij mag ook bij een van de twee Windowzen opd e partitie staan.

  groetjes Edmond
 • Er is mij ter ore gekomen dat werken met partities de snelheid naar beneden haalt en dat ik dus beter het volgende kan doen:

  [b:a60c67f4f0]Schijf 1 (80GB) [/b:a60c67f4f0]
  8GB C: Windows 1 (Algemeen)
  60GB P: Program files voor 1e windows + games ed
  12GB W: Windows 2 (Video en CAD) + program files (alleen Cad en video software) 2e windows

  Over 0GB

  [b:a60c67f4f0]Schijf 2 (80GB) [/b:a60c67f4f0]
  21,5GB M: Mijn Doc.
  57GB D: Data

  1,5GB S: Swap allebeide Windows
  Over 0 GB

  Gr. MaHa
 • [b:fea6726b9f]maha schreef:[/b:fea6726b9f][quote:fea6726b9f]1,5GB S: Swap allebeide Windows [/quote:fea6726b9f]Ziet er inderdaad overzichtelijk uit. Je kunt alleen dan wel beter de swap-partitie als eerste, dus vooraan, op die 2e schijf zetten want daar is de schijf het snelst (i.v.m. kopverplaatsingen) en da's voor de swapfile wel nuttig.

  Gr,
  Jim
 • Hoe kan ik er voor zorgen dat de Swap vooraan komt te staan? De eerste Primaire partitie?

  En moet ik alle partities primair maken? Is dit sneller of juist alleen beide windows en swap op primair en de rest niet?

  MaHa

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.