Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Aanhoudende Vista blues...

None
49 antwoorden
 • Mijn multibootsysteem is ingericht met op de eerste hard disk vier primaire partities:
  1. Dell service partitie
  2. Schone XP versie (alleen antivirussoftware en internet toegang, om mee verder te kunnen werken als XP er na een jaar gebruik weer de brui aan geeft)
  3. Vuile XP versie (voor dagelijks gebruik)
  4. Dell restore partitie.
  Op de tweede harddisk Suse Linux.
  Bootmanager is GRUB in de MBR.

  Na installatie van Vista (ultimate, 279 euries excl. BTW :o ) door de primaire partitie van de "schone" XP versie te formatteren, is de oude XP versie niet zichtbaar in de (opvolger van de) boot.ini (systeem, geavanceerd etc). Linux trouwens ook niet maar dat zal wel expres zijn. :wink: Download van VistaBootPro: XP beschikbaar in het menu van VBP, doch die start niet meer op. Ik zal morgen wel even kijken welke melding dat geeft.

  Na herinstalleren van bootloader GRUB in de MBR en wat aanpassingen in het configuratiebestand van GRUB kan ik Vista via GRUB laten opstarten, doch zelfs GRUB krijgt het niet voor elkaar de oude XP versie te laten opstarten.

  Wat ik niet begrijp is:

  Waarom Vista de oude XP versie niet herkent en als optie dus niet automatisch toevoegt als keuze optie in de standaard boot.ini opvolger.
  Waarom de opstartomgeving in XP corrupt is geraakt. Die twee zaken zullen trouwens wel gerelateerd zijn.

  Ik citeer Microsoft:

  "Wanneer de installatie gestart wordt, ziet Vista vanzelf dat Windows XP al op de computer geïnstalleerd staat. De installatie van Windows XP wordt keurig met rust gelaten. Wel wordt het Master Boot Record overschreven tijdens de installatie. Op zich veroorzaakt dit geen problemen. Het betekent alleen wel dat er wat ingrepen nodig zijn wanneer u besluit Windows Vista weer van uw computer te verwijderen."[/color:76c030b2e4]

  Ik voel er gezien deze ervaringen niet voor om de bootomgeving van de oude XP versie te herstellen via de installatieCD van XP, aangezien dit ongetwijfeld net zoveel schade aan zal brengen aan de Vista installatie als Vista deed aan XP.
 • Boeiend probleem. Blijkbaar gaat er iets mis met het doorverwijzen naar XP door Vista.

  Wat staat er in de boot.ini van de vuile XP? Verwijst die door naar de schone? Of was het net andersom? In het tweede geval kan dat de reden zijn dat het mis gaat want de schone XP is nu zoek.
  Als de twee partities onafhankelijk waren, dwz. beide een eigen boot.ini zonder verwijzing naar de ander, dan is er iets anders mis.

  Dus eerst dit maar eens uitzoeken. Ik zou in ieder geval een image maken van de vuile XP op de tweede schijf (Norton Ghost, Acronis true image oid.)

  Verder zou ik Vista er af halen, XP er af halen (je hebt nu een image), de bootloader er af en je mbr repareren. Nu Vista opnieuw er op, dan heeft die geen weet meer van XP, de XP image terugzetten en je bootloader opnieuw installeren. Die zou je dan in staat moeten stellen van elk van de systemen op te starten.

  Als echter de vuile XP werd opgestart via de boot.ini van de schone dan verandert het verhaal. Dan komt toch de XP CD er aan te pas om de vuile XP te repareren. Dit zou dan moeten voordat Vista opnieuw geinstalleerd wordt, waarna je er een nieuwe image van XP maakt. Dan XP er af, Vista installeren en XP terugzetten etc.

  Dit zijn zo een paar ideeen om alle systemen onafhankelijk te houden. Ik weet verder niet wat Vista precies uitspookt met je mbr, dat zou nog een complicatie kunnen geven.
 • Normaal staat WinXP op C:\, en als je dan Vista op D:\ of E:\ installeert is er geen probleem, ik vermoed dat daar het probleem ligt en dat Vista nu op C:\ staat en de vuile XP op D:\ of hoger.

  XP moet er dus eerst opstaan (C:\) en dan Vista op D:\ of hoger, Vista kent XP wel, maar XP kent Vista niet. :roll:
 • Dat zou tamelijk dom zijn van Microsoft. Bij WIN2K en XP maakt de volgorde in ieder geval niet uit, is mijn ervaring.

  Maar als dit zo is laat dat maar weer zien dat multible booting, the Microsoft way, gewoon niet deugt.

  Daarom zorg ik er altijd voor bij het installeren van Windows systemen dat het te installeren nieuwe systeem geen weet heeft van andere.
  Dat doe ik door een image te maken, het systeem weg te halen, het nieuwe systeem op een andere partitie te installeren en daarna het eerdere systeem weer terug te zetten. Daarna kan een fatsoenlijke bootloader bij het opstarten de keuze tussen de systemen mogelijk maken en de niet gebruikte systemen verbergen.

  Zelfs dit is niet foolproof want ik had het wel dat een WIN2K systeempartitie onder XP verscheen als een hogere, H oid. Met diskmanagment veranderde ik dat dan zodat er geen drive letter aan werd toegekend.
 • Maar TS zei ook [quote:5bcce87c5f="dokkie"] Mijn multibootsysteem is ingericht met op de eerste hard disk vier primaire partities: [/quote:5bcce87c5f] en [quote:5bcce87c5f="dokkie"] Op de tweede harddisk Suse Linux. Bootmanager is GRUB in de MBR. [/quote:5bcce87c5f] Omdat er meerdere primaire partities zijn op dezelfde hardeschijf, mag er voor Windows maar 1 tegelijk zichtbaar en opstartbaar zijn. De andere primaire partities zijn dan verborgen (hidden). Bootmanager GRUB zorgt er dan voor dat de partitie waarvan Windows moet opstarten, zichtbaar en opstartbaar is. De beide Windows versies kunnen elkaar dan niet zien.

  [quote:5bcce87c5f="dokkie"]Na herinstalleren van bootloader GRUB in de MBR en wat aanpassingen in het configuratiebestand van GRUB kan ik Vista via GRUB laten opstarten, doch zelfs GRUB krijgt het niet voor elkaar de oude XP versie te laten opstarten. [/quote:5bcce87c5f] Zou je die configuratie bestand van GRUB hier kunnen posten? Als SuSE Linux niet meer op wil starten, is deze nog wel op te starten via de SuSE DVD. Start de pc op via openSuSE dvd. Selecteer Installation > Bij Installation Mode klik je op Other > Boot installed System OK. Als het partition or System to Boot dialoog verschijnt, selecteer je de partitie waarop openSuSE 10.2 op geïnstalleerd is, en Boot.


  [quote:5bcce87c5f="dokkie"]Waarom Vista de oude XP versie niet herkent en als optie dus niet automatisch toevoegt als keuze optie in de standaard boot.ini opvolger. [/quote:5bcce87c5f] Dat is alleen mogelijk als XP is geinstalleerd op een primaire partitie. En Windows Vista op een logische partitie. Als echter twee primaire Windows partitie tegelijk zichtbaar en/of opstartbaar zijn op dezelfde hardeschijf, kan dat problemen veroorzaken voor Windows.
 • Jolo,
  ik vermoed dat het toch iets ingewikkelder kan zijn. Stel dat je een Windows systeem (2K of XP) op een eerste primaire partitie zet en daarna een tweede Windows systeem op een tweede primaire. Dan wordt de boot.ini van de eerste aangepast en bij het opstarten komt er dan een keuzemenu. Maar nu moet de eerste partitie zichtbaar zijn voor de boot.ini maar de tweede ook omdat je anders het tweede systeem niet kunt starten.

  Voor zover ik weet wordt hier na het starten van het tweede systeem het eerste niet onzichtbaar gemaakt.
  Maar het is al weer een paar jaar geleden dat ik hiermee te maken had en ik lees net vandaag in de krant dat ouderen zich dingen niet goed herinneren.

  Weet jij overigens of in bovenstaande configuratie de tweede Windows uberhaupt nog een boot.ini heeft?

  Met een bootloader zoals Grub, of Bootmagic, dat ik meestal gebruik, wordt er inderdaad steeds een partitie actief gezet.
  Maar hier ben ik wel eens iets raars tegengekomen. Ik gebruikte toen Partition Magic/Bootmagic 7. Met PM had ik een partitie actief gezet om daar BM op te installeren. Alles werkte naar behoren maar als ik van de tweede partitie opstartte en deze dus actief was, was volgens PM de eerste actief, hoewel in realiteit onzichtbaar. Beide schenen een onafhankelijk leven te leiden.

  Terug naar de vraagsteller. Ik ben toch benieuwd hoe de Windows installaties zijn gedaan. Want als op de overgebleven vuile XP geen of niet de goede boot.ini staat en de schone weg is dan lijkt het mij niet mogelijk zonder aanpassingen XP op te starten.
  Als dat zo is misschien te repareren met een XP opstartflop (ntldr, ntdetect.com en boot.ini met de juiste verwijzing in boot.ini) Als opstarten van XP hiermee lukt de boot.ini van de flop naar de root copieéren.

  ik weet (nog) niets van Vista. Maar in het equivalent van boot.ini moet iets staan over XP. Dan kun je waarschijnlijk achterhalen naar welke XP, schone of vuile, wordt verwezen (of naar allebei).
 • [quote:2395112398="a.tip"]Weet jij overigens of in bovenstaande configuratie de tweede Windows uberhaupt nog een boot.ini heeft? [/quote:2395112398] Die vuile XP versie? Als die zoals TS zegt op een primaire partitie staat met drive letter C: dan zou deze een boot.ini moeten hebben. Zeker als Vista op een andere primaire partitie is geïnstalleerd, terwijl de partitie met die vuile XP verborgen was. Daarentegen heeft Vista geen boot.ini bestand.

  [quote:2395112398="a.tip"]Ik ben toch benieuwd hoe de Windows installaties zijn gedaan. Want als op de overgebleven vuile XP geen of niet de goede boot.ini staat en de schone weg is dan lijkt het mij niet mogelijk zonder aanpassingen XP op te starten. [/quote:2395112398] Dan is het te herstellen via commando BOOTCFG van de Beschrijving van de herstelconsole van Windows XP. Tenminste als Vista daadwerkelijk op een primaire partitie van dezelfde harddisk staat. Waarbij de partitie van vuile XP versie verborgen was, terwijl Vista werd geïnstalleerd.
 • Wel, dan maar even afwachten wat de vraagsteller hierover kan zeggen.
 • Geen xp meer, komt doordat de bestanden ntldr,boot.ini en ntdetect.com niet meer in de root staan. Deze moeten daar weer worden neergezet en dat kan via dit proggie:
  http://www.tinyempire.com/notes/files/fixntldr.exe

  bij mij is het gelukt!

  S6.
  Rob
 • Het kan ook met een opstartflop zoals ik hierboven al heb aangegeven, zie ook wat Jolo zegt.
 • Thnx voor alle reacties.

  Het lijkt erop dat ntdlr corrupt is of ontbreekt. Door het GRUB - lst bestand handmatig aan te passen (moest sowieso om Vista te kunnen booten!), kan ik wel XP laten starten tot het blauwe scherm: "ntdlr ontbreekt of fout". Dus dit zal het probleem wel zijn. @ jolo: Natuurlijk kon ik Linux opstarten want anders had ik het GRUB file niet kunnen aanpassen.

  Ik dacht slim te zijn door via de XP opstart CDROM op de XP partitie te kunnen kijken, doch helaas ondersteunt die XP versie mijn S-ATA drive niet, dus ziet geen drive. Valt misschien wel weer op te lossen door met F6 drivers toe te voegen.

  Ik ga eerste maar eens kijken wat Vista kan: als ik VPN van cisco aan de praat krijg (bêta versie 5.0.00.0090) dan ben ik al geholpen. Mogelijk kost dit minder tijd dan het terugzetten van XP.

  Dat fixntldr progje ga ik ook nog ff naar kijken.

  Vista en Linux starten probleemloos op. Ik heb nu: eerste primaire partitie is FAT32 (DELL SERVICE), tweede primaire partitie NTFS (vuile= gebruikte XP), derde primaire partitie (Vista), vierde primaire partitie (herstel console van DELL). Linux op de tweede HD. Er is steeds maar 1 partitie actief, de rest "hidden", vandaar wrsch sowieso het ontstaan van het probleem.

  Ik zou ook nog een image van XP terug kunnen zetten, voor zover GHOST 10 betrouwbaar is onder Vista.
 • "Ik zou ook nog een image van XP terug kunnen zetten, voor zover GHOST 10 betrouwbaar is onder Vista."
  Start je Ghost dan niet op van een flop of bootable CD?
  Verder kun je met Ghost Explorer (als je Ghost hebt geinstalleerd onder Vista en dat werkt) heel simpel toegang krijgen tot je C partitie op de image. Dan is het een fluitje van een cent de drie betreffende bestanden op een flop te zetten en daarmee de vuile XP op te starten. Als dat werkt kun je ze naar je vuile XP copieëren en zou XP opstartbaar zijn.
 • [quote:3576d83d3e="a.tip"]"Ik zou ook nog een image van XP terug kunnen zetten, voor zover GHOST 10 betrouwbaar is onder Vista."
  Start je Ghost dan niet op van een flop of bootable CD?
  Verder kun je met Ghost Explorer (als je Ghost hebt geinstalleerd onder Vista en dat werkt) heel simpel toegang krijgen tot je C partitie op de image. Dan is het een fluitje van een cent de drie betreffende bestanden op een flop te zetten en daarmee de vuile XP op te starten. Als dat werkt kun je ze naar je vuile XP copieëren en zou XP opstartbaar zijn.[/quote:3576d83d3e]

  Ja is waar: systeem start op met de ghost CDROM: zou zou ik idd die bestanden kunnen terug zetten: goed idee, had ik nog niet aangedacht!

  Ik kan trouwens vanuit LINUX ook de bewuste XP partitie gewoon zien en eventueel bewerken! Boot.ini en ntdlr bestanden zijn aanwezig. Boot.ini lijkt normaal.
 • Wel als de XP boot.ini normaal is dan kan het hier niet aan liggen.
  Waarschijnlijk heeft Vista geknoeid met de mbr.
  Overigens kun je op het web veel over problemen met mutiple booting met Vista vinden.
  Onder andere is het mogelijk een Vista bootflop te maken, zie

  http://www.windowsbbs.com/showthread.php?t=55427

  waar staat

  This Vista Beta-2 boot floppy is as yet undocumented (as far as I can find) but in exploring the possibility I have discovered that you need only two files from the root of Vista for it to work. So, boot into Vista and do a full format of a floppy disk from there. This is necessary to set the boot sector of the floppy to look for the Vista boot file. Then copy just the bootmgr and BCD files from the root of Vista on to the floppy. You will find the BCD file inside the ‘boot’ folder, so you need to create a new folder on the floppy, call it ‘boot’ and put the BCD file inside it. That’s it! Note however that you can’t copy the BCD file while in Vista because you will be told it is in use, so copy this one over once booted back into another OS.
 • Ik vermoed dat Vista die Grub niet begrijpt of wil begrijpen.

  Kan Grub niet opnieuw geinstalleerd?

  groetjes Edmond
 • Er is het een en ander te vinden over Grub en Vista. Bv.

  http://www.pro-networks.org/forum/about78184.html

  Het komt er op neer dat Grub opnieuw geinstalleeerd moet worden, waarbij de veranderingen in de mbr door Vista ongedaan worden gemaakt.
  Maar of dat het XP probleem verhelpt moet dan nog blijken.

  Ik zou eerst de mbr herstellen met fdisk /mbr of fixboot oid. van de XP CD. Dan XP actief zetten en nagaan of die nu wil opstarten. Anders met opstartflop proberen.
  Hierna Grub er op.

  Ik begrijp van discussies op het web dat Vista behalve zijn eigen twee opstartbestanden nog wat extra zaken creëert als er een eerder Windows systeem wordt gesignaleerd. Of dat problemen kan geven weet ik niet.
 • Uitteraart HEB ik GRUB al opnieuw geïnstalleerd en correct ingericht, anders had ik nu geen dual boot VISTA/LINUX.

  Er is echt niets mis met het MBR, maar alleen met de opstartbestanden van de XP partitie. Ik weet precies hoe ik GRUB moet vertellen dat XP moet worden opgestart en die start ook op TOT de melding betreffende ntdlr.

  Ik werk al jaren (vanaf de DOS tijd toen System Commander als eerste echte bootmanager net op de markt was) met multibootsystemen en heb ervaring met Bootmagic, System commander, LILO, GRUB en nog anderen.

  De XP partitie met de hand activeren kan verwoestende consequenties hebben voor de bootomgeving van VISTA. Dat heb ik in het verleden al eens ondervonden met multiboots van meerder Windows installaties. In dat geval helpt alleen alles opnieuw installeren of afzien van LINUX en werken met PQboot voor Windows, dan wel kiezen voor één Windows en LINUX.

  De vraag spitst zich toe op het herstel van de primaire opstartbestanden van de XP partitie, die de boot overnemen nadat de MBR is ingelezen.
 • AL geprobeerd met de XP cd een herstelactie uit te voeren?

  groetjes Edmond
 • "De XP partitie met de hand activeren kan verwoestende consequenties hebben voor de bootomgeving van VISTA. Dat heb ik in het verleden al eens ondervonden met multiboots van meerder Windows installaties. In dat geval helpt alleen alles opnieuw installeren of afzien van LINUX en werken met PQboot voor Windows, dan wel kiezen voor één Windows en LINUX. "

  Tot nu toe heb ik daar geen problemen mee gehad in situaties met
  DOS-WIN2K-Linux en DOS-WIN2K-WINXP.
  Maar ik zorg er voor dat de andere systemen weg zijn als ik het volgende installeer. Hierbij gebruik ik drie primaire partities voor de drie systemen. Ik maak bv. eerst DOS (FAT), een image en haal DOS weer weg, dan WIN2K (FAT 32) waarop Bootmagic, een image en haal WIN2K weer weg. Ten slotte XP.
  Dan zet ik de andere weer terug, zet WIN2K actief en activeer ze in Bootmagic. Dit was met Bootmagic 7. Ik meen begrepen te hebben dat Bootmagic 8 ook later te installeren is op de tweede partitie (mits FAT of FAT32).
  Op de DOS partitie heb ik Ghost staan en kan vandaar images van de andere partities maken zonder Ghost floppen of CD (die bij mij altijd goed opgeborgen=onvindbaar blijken te zijn).
 • Ik deel de ervaring dat dit zo moeizaam gaat niet (volledig).

  Maar waarom, kies je niet voor virtualisatie met een VMWare of VirtualPC als je zoveel OS-en wilt gebruiken op 1 pc? Ik ben behalve op 2 testmachines, op mijn productiemachine echt gestopt met dualbooten, triplebooten. Ik werd er helemaal gestoord van. Nog niet eens qua problemen, die waren er namelijk steeds minder. Maar gewoon het ongemak van iets willen en in "het verkeerde" OS te zitten daarvoor, maar ook applicaties die je zovaak moest installeren en alles.

  Terwijl nu. Ik ben over naar Vista, nouja, al dik een jaar, als enige OS op die productiemachine. En alle virtuele machines, zijn zonder herconfiguratie gewoon meerverhuist.. Nu nog wachten op VMWare 6, VirtualPC 2007 is juist deze week afgekomen, en nog gratis ook.

  Kortom, dual/triple/quadboot, het is passé. Virtualisatie heeft de toekomst!

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.