Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Win updates, methodiek

None
19 antwoorden
 • Is er iemand die mij kan vertellen of de 2 mij bekende methodes tot het verkrijgen van essentiële Win updates door elkaar gebruikt kunnen worden?

  [u:e0d4b41778]Methode 1[/u:e0d4b41778] (vlg. instelling AU op mijn systeem): Systeem meldt indien er (essentiële) updates beschikbaar zijn. Ik selecteer en kies voor "download". De werkelijke download volgt (tegenwoordig) pas vaak diverse Win sessies later, waarna het systeem meldt dat de "updates gereed zijn voor installatie".
  [u:e0d4b41778]Methode 2[/u:e0d4b41778]: Het bezoeken van de Win Update webpagina.

  Ik heb echter geen idee of genoemde 2 methodes door elkaar gebruikt kunnen worden, b.v. als de werkelijke download van eerder geselecteerde updates irritant lang gaat duren (hetgeen steeds vaker gebeurt)…….
  Eigenlijk is mijn vraag een verfijning van dit draadje, omdat ik graag even heel [u:e0d4b41778]zeker wil weten[/u:e0d4b41778] of alles t.a.v. updates in de toekomst [u:e0d4b41778]ook[/u:e0d4b41778] nog correct blijft lopen als ik via AU (een) bepaalde update(s) selecteer voor download en hierna boodschappen ga doen via de update webpagina van M$…….. (Ofwel een [u:e0d4b41778]mix[/u:e0d4b41778] van AU en de webpagina).

  Het verschil met dat andere draadje is dus het feit dat een update actie daar voltooid is en "hier" niet.
 • Ik gebruik ze door elkaar, zonder problemen. :)
  Windows houd bij wat je update dus…….
 • Windows houd bij wat je update…….. Da's duidelijk. Maar heb je ook zelf al eens een situatie meegemaakt waarin je middels AU bepaalde updates geselecteerd had en deze selectie een tijdje later toch maar "verzorgd" hebt via de webpagina…..?

  Deze actie vanwege het feit dat er tegenwoordig met regelmaat steeds meer tijd zit tussen selectie en werkelijke download………
  Ik snap er geen bal van dat een organisatie als M$ die update procedure zo slecht voor elkaar heeft. Men propageert dat men de drukte op de server op die manier wat kan spreiden. Leuk bedacht, maar wat heeft de klant eraan als-ie updates selecteert en ze eindelijk na vele dagen en evenzovele Windows sessies nog eens binnenkrijgt…….? :evil:
  Met regelmaat lees ik reacties van gebruikers die AU maar uitgeschakeld hebben en zo af en toe eens de webpagina bezoeken. 't Is een oplossing, maar dat kan toch niet de intentie van M$ zijn…….?
 • Ja, het gebeurd bij mij ook wel dat ik een melding van een update krijg (het staat bij mij niet op automatisch, maar op “kennisgeving”) en dan zeg download het maar, en dan gebeurt het niet.
  Dan ga ik dus naar de site en doe het handmatig, (als ik het hebben wil.)
  Ik weet ook niet of het ligt aan het ‘niet automatisch downloaden en installeren’, maar zo gaat het af en toe.

  Misschien is er ook een ander probleem maar ik zou niet weten wat.
 • Gebruik ze al jaren door elkaar, geen enkel probleem. De automatische komen niet altijd direct na het beschikbaar komen gelijk door, dat kan wel een week of meer duren soms.
 • [quote:8a0fef9adf="Yoyo"]Gebruik ze al jaren door elkaar, geen enkel probleem. De automatische komen niet altijd direct na het beschikbaar komen gelijk door, dat kan wel een week of meer duren soms.[/quote:8a0fef9adf]

  Ja, dat laatste klopt maar al te zeer! Superirritant. Je ziet na iedere Win start dat-ie een poging doet om het gevraagde op te halen. Met wat geluk lukt dat dan na ….tig keer.
  Vandaar dat ik met de gedachte speelde om 't eerder geselecteerde maar via de webpagina op te halen als het te lang gaat duren……
 • My penny.

  http://support.microsoft.com/kb/920652
  Met onderaan een doorlink naar MS KB 902093 How to read the Windowsupdate.log file
  Start > Run > [b:0f91ff3a6a]%windir%\WindowsUpdate.log[/b:0f91ff3a6a] > OK

  Hele discussiegroepen

  Volgende hits met enige interessante linken door Robear Dyer (PA Bear)
  windowsupdate.log delay
 • Nou, hier nog even mijn ervaringen. (Voor wat ze waard zijn natuurlijk :wink: )

  Uitgangspunt:
  Systeem staat op "Kennisgeving ontvangen maar niet automatisch etc….

  Als je dan een kennisgeving krijgt, vervolgens toestemming geeft voor het downloaden en daarna (wegens ongeduld) ook nog een handmatige update start dan kan het wel eens warrig worden. Er lopen dan blijkbaar toch twee procedures tegelijk en dat resulteert dan bijvoorbeeld in een melding van procedure 1 dat de download voltooid is en de installatie kan plaatsvinden terwijl procedure 2 al druk bezig is met dat installeren. Ook het bekende gele schildje floept te hooi en te gras aan met (niet kloppende) mededelingen over de stand van zaken. Soms krijg je ook een Pop-Up waar je dan "OK" of "Annuleren" kunt kiezen maar weet je niet welke van de twee procedures die Pop-Up veroorzaakt en wat dus het juiste antwoord zou moeten zijn.

  Maar echt kwaad kan het denk ik niet want ik heb daardoor nog nooit met een overhoop liggend XP gezeten. Blijkbaar komt het uiteindelijk dus allemaal toch wel op z'n pootjes terecht. Maar om al die toestanden te vermijden kun je beter zo nu en dan zelf de Win-update in gang zetten.

  En als je toch graag die meldingen wilt blijven ontvangen maar die warrige toestanden wilt vermijden dan kun je als alternatief die kennisgeving ingeschakeld laten en als je dan zo'n melding krijgt dan doe je daar heel zorgvuldig [u:671554989d]niets[/u:671554989d] mee (dus niet toestemmen of annuleren of wat dan ook). Je start vervolgens een handmatige update en als die dan klaar is dan verdwijnt die melding vanzelf weer.

  Het beste van twee werelden dus eigenlijk :) .

  Gr,
  Jim
 • Jim,
  Jouw ervaring komt overeen met mijn visie…..? :wink:
  Mijn instelling is hetzelfde: Kennisgeving etc., etc.
  De procedure is, bij "update X", dan blijkbaar alsvolgt:
  1) Het "schildje" verschijnt met de melding dat er een update beschikbaar is. Klik op het schildje voor info.
  2) Je klikt op het schildje en ziet "update X" welke je evt. kan de-selecteren. Maar aangenomen dat je 'm wil: een klik op "download".

  En hier begint de verwarring voor Jan Punt de Computeraar, want: er wordt op dat moment geen f*ck gedownload….!!!
  J.P. de C. ziet vervolgens bij de start van diverse nieuwe Windows sessies dat schildje verschijnen en vervolgens……..: weer verdwijnen……!!!
  J.P. de C. wacht af en ziet 1,5 week later bij de 11e of 12e nieuwe Windows sessie weer dat schildje "komen en gaan", maar nu komt-ie direct terug met de mededeling dat "de updates gereed zijn voor installatie"…… (Ofwel in betere bewoordingen: je update is eindelijk [u:42580e0479]werkelijk gedownload[/u:42580e0479]). Tjonge, guttegut, poeh, nu al….? :-?

  Onbegrijpelijk voor deze tijd en voor een dergelijk bedrijf, welke mijn OS geleverd heeft, dat daar zo'n idiote procedure achter schuil gaat……
  Waarom niet gewoon: "ja, ik wil die update X" en bij een klik op"download" komt-ie ook direct binnen……!? Zo werken al die dingen toch: AdAware defs, Java updates, noem ze maar op……

  En inderdaad Jim; je kunt m.i. ongestraft de ene keer je updates via AU laten verzorgen en een andere keer weer eens via de webpagina, maar [u:42580e0479]als je al een update geselecteerd hebt via AU[/u:42580e0479], dan lijkt het mij ook niet verstandig om dezelfde update dan maar "af te wikkelen" via de webpage.

  Afwachten dus maar weer. Maar ik zit er hard over te denken om AU maar (definitief) uit te schakelen……..

  Rosturp,
  Dank voor je leesvoer; ik moet me er nog in verdiepen, maar dat komt….
  De logfile van WindowsUpdate heb ik al eens bekeken, maar da's voer voor IT psychologen……! Ik kon er zo'n beetje uit destilleren dat de server diverse keren "geen tijd" voor mij had….. Druk, druk, druk……

  Ik hoop dat M$ deze gehele procedure wil gaan herzien, want wat heb je aan een [u:42580e0479]essentiële(!)[/u:42580e0479] update als-ie pas 1,5 week later op je systeem staat!
 • [b:db4f4544b2]lion:[/b:db4f4544b2][quote:db4f4544b2]maar als je al een update geselecteerd hebt via AU, dan lijkt het mij ook niet verstandig om dezelfde update dan maar "af te wikkelen" via de webpage. [/quote:db4f4544b2]Precies, daarom schreef ik ook:

  [i:db4f4544b2]en als je dan zo'n AU-melding krijgt dan doe je daar heel zorgvuldig [u:db4f4544b2]niets[/u:db4f4544b2] mee (dus niet toestemmen of annuleren of wat dan ook). Je start vervolgens een handmatige update en als die dan klaar is dan verdwijnt die AU-melding vanzelf weer.[/i:db4f4544b2]

  Maar ben het met je eens dat MS zich moet schamen. Hun argument is dat die AU de gebruiker niet mag belemmeren in z'n bezigheden en dus zonodig uitgesteld wordt. Maar dat het meer dan een week duurt……….


  Gr,
  Jim
 • Hedenochtend n.a.v. dit onderwerp met een laptop die op "Automatisch" staat, gelijk na opstart de Windows update bezocht.
  Drie updates (na 1-2 min scannen) beschikbaar, waarvan 2 met 0 (nul) kB en in 0 (nul) min. te downloaden, aangezien ze al binnen waren.
  Alle drie geselecteerd voor download en installatie. Melding alle 3 succesvol.
  Windows houdt dus duidelijk bij welke er op het systeem staan.

  Het enige probleem van "Automatisch" is weer dat de laptop soms niet gelijk afgesloten kan worden, want dan verschijnt de melding "[i:7df003ddc1]eerst de updates installeren, dan afsluiten[/i:7df003ddc1]".
  Hoewel "Automatisch" wordt het dus weer overwerk, want het is altijd wanneer je (gehaast) weg moet :cry:
 • Jim,
  Die tip over "heel zorgvuldig niets doen" had ik niet als zodanig begrepen, maar ik zal 'm onthouden.
  Maar dat M$ argument dat AU de gebruiker niet mag storen is te onzinnig voor woorden. J.P de C. heeft al aangegeven dat-ie die update wil, maar constateert een aantal malen direct na starten van z'n systeem dat het "nog even niet doorgaat". J.P. de C. was nog nergens mee bezig…..
  Overigens zouden dan ook de luitjes die AU op "Automatisch" hebben staan een probleem hebben: die zijn meestal "ergens mee bezig" en krijgen die update(s) toch, "achter hun rug om"…….

  Rosturp,
  Dat Windows bijhoudt wat er wel en niet op 't systeem staat, is m.i. geen vrijbrief met garantie dat een mix van "aangeven voor download" (via AU) en vervolgens binnenhalen en installeren via de webpagina de boel niet in de war schopt, zoals Jim al meldde……..
  Wat me wel verbaast, is dat de webpagina meldt dat er "[i:da27c2c17f]Drie updates (na 1-2 min scannen) beschikbaar, waarvan 2 met 0 (nul) kB en in 0 (nul) min. te downloaden, aangezien ze al binnen waren[/i:da27c2c17f]"……….
  Als ze al binnen zijn, dan zal er immers direct een melding volgen dat de "updates gereed zijn voor installatie", toch….?
  Of is dit mogelijk weer een kwestie van de instelling van AU ("Automatisch" vs "Kennisgeving…. etc.";).
 • [quote:188571a84d="lion"][size=9:188571a84d]Als ze al binnen zijn, dan zal er immers direct een melding volgen dat de "updates gereed zijn voor installatie", toch….?
  Of is dit mogelijk weer een kwestie van de instelling van AU ("Automatisch" vs "Kennisgeving…. etc.";).[/size:188571a84d][/quote:188571a84d]Hoewel de werking en de logica mij (ook) een beetje ontgaat, vermoed ik dat in dit geval de derde update de "bottleneck" was. Hiervoor moest een Eula "gevinkt" worden.

  De FAQ-link [i:188571a84d]"Hoe werkt Automatische updates?[/i:188571a84d] op het tabblad "Automatisch updates" geeft ook nog enige (summiere) uitleg.
 • [quote:0bb3e8054f="Rosturp"]Hiervoor moest een Eula "gevinkt" worden.[/quote:0bb3e8054f]

  Een WAT….?? (Forgive me……)
 • [quote:b4f912b93e="lion"]Een WAT….?? [/quote:b4f912b93e]Kom kom.
  Soms geeft Windows zelf al het antwoord :wink:
  Linksklik op bureaublad > toets F1 > type > eula

  Als voorbeeld:
  Start > Run > [b:b4f912b93e]%windir%\System32\eula.txt[/b:b4f912b93e] > OK
 • Ik had er nog nooit van gehoord……..
  Iedere update blijkt zo'n geval bij zich te hebben. Het bulkt van de eula.txt files. Waar die letters (eula) voor staan…….?
  Maar ik snap nu wat je bedoelt!

  Beetje off-topic:
  Mijn oog viel op het volgende in z'n eula file:

  [i:63c70969e4]18. KENNISGEVINGEN AANGAANDE DE VISUELE NORM
  VOOR MPEG-4. De SOFTWARE bevat MPEG-4 visuele
  decoderingstechnologie. Deze technologie is een methode
  voor gegevenscompressie van videogegevens. Voor deze
  technologie moet volgens MPEG LA, L.L.C.[/i:63c70969e4]

  Windows en MP4??????? Win MP leest geen MP4, da's voorbehouden aan QuickTime, toch…? Ofwel: hier ben ik even de draad kwijt.
 • [quote:8e84511cc1="lion"]Waar die letters (eula) voor staan…….?[/quote:8e84511cc1]Zie mijn onderwerptitel in mijn vorige reactie…. en wat Google ophoest :wink:
  http://www.knudde.be/index.php?page_name=ms_eula_viewer
 • Ik had 't kunnen bedenken. Maar ik kwam niet verder dan de L en de A….
 • Overigens echt wel een dijenkletser, dat systeem. Ik kan er absoluut geen chocola van maken…….:
  Ik heb hier 2 machines op 1 router staan.
  Net als bij een vorige keer(!) meldde PC2 vandaag dat de update(s) gereed waren voor installatie. En dat terwijl PC1 al 2 dagen eerder die update(s) meldde en ik voor "download" geklikt heb.
  Zoals ik al eerder zei: "voer voor IT psychologen"…….

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.