Vraag & Antwoord

OS Windows

In Temp folder: wav(..).tmp - kan ik dat weggooien?

Anoniem
lion
7 antwoorden
 • In het kader van m'n harde schijf opruimen: In Doc. and Settings - Local Settings - Temp bevinden zich een hoop bestanden met namen als wav91.tmp, wavAA.tmp, wav99.tmp, wavAF.tmp van zo'n 50 MB elk.
  Ik kom er niet achter wat dit voor bestanden zijn, kan ze ook niet openen, ook niet met kladblok.
  Weet iemand of dit belangrijke bestanden zijn voor het systeem, of kan ik ze weggooien? Zou een hoop schijfruimte schelen…
 • bestanden met de extensie .tmp zijn tijdelijke bestanden die aangemaakt worden terwijl je met bepaalde programma's werkt. Meestal worden ze weer verwijderd zodra je het programma afsluit, maar soms blijven ze staan.
  Aan de bestandsnaam en de grootte die je aangeeft te zien, lijken me het bestanden die door een audioprogramma zijn aangemaakt.
  Aangezien het tijdelijke bestanden zijn kan het meestal geen kwaad ze te verwijderen. Eventueel kun je ze eerst van naam veranderen, en als er dan niks vreemds met je pc of programma's gebeurd kun je ze daarna alsnog verwijderen.
 • Normaal gesproken kan alles uit een "Temp" map verdwijnen. Er zullen echter wat progjes bestaan die *.log files, *.txt files en dergelijke hier ook deponeren. Zodra je 't betrokken programma gebruikt, staan ze er weer. En da's dus "dweilen met de kraan open".
  Beperk het leeghalen tot "achtergebleven" troep, zoals b.v. *.tmp files. Mocht je twijfelen:
  Maak een map aan met de naam "Troep", "Junk" o.i.d. en zet daar de "twijfelaars" in. Mocht Windows of een ander programma na weken nog niet hebben gemekkerd, dan kunnen ze definitief verdwijnen……
 • Okee, bedankt voor de nuttige adviezen!

  Bij het schoonmaken van mijn systeem gebruik ik trouwens een handig programmaatje dat precies laat zien welke bestanden/programma's al je schijfruimte opslokken.

  http://windirstat.info/

  Je kunt er ook mee opruimen, maar alleen al het overzichtelijk maken is ook al een hele hulp. Misschien heeft iemand er iets aan!
  Open source, of course ;)
 • Ik wis temp files met crapcleaner: http://www.ccleaner.com/
  Normaliter mag je alles wat ouder is dan vandaag zonder problemen wissen. Crapcleaner staat default ingesteld op 48 uur.
 • Ja, maar is dat niet jezelf (of je systeem :wink: ) op een bepaalde wijze bezig houden? Een aantal files en een aantal submappen zullen er binnen "no-time" weer opstaan……
  Ik pak het wat selectiever aan en werk met een batch file, welke ik (zo nu en dan) handmatig start en welke dan wat mij bekende, vooraf geselecteerde rommel verwijdert……
 • Hoezo bezig houden? Ik heb ccleaner zo ingesteld, dat ie zijn ding doet bij het booten. Sluit daarna automatisch af.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.