Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Vista en partitioneren

Anoniem
zagrad
11 antwoorden
 • Ik heb een nieuwe pc gekocht met Vista Home Premium voorgeinstalleerd op een HD van 320 GB. Een klein deel ( 26 GB) is ingenomen door de recovery partitie, de rest is drive C. Via het partitionerings tool van Vista heb ik geprobeerd om een deel van C in te richten als data partitie maar ik kan de C schijf blijkbaar niet kleiner maken dan 142 GB. Toch wordt in schijfbeheer aangegeven dat 117 GB van die 142 GB vrij is. Aangezien PartitionMagic 8 niet werkt onder Vista moet ik de eigen Vista tool wel gebruiken maar ik begrijp niet wat er aan de hand is. Kent iemand dit probleem en heeft er mischien een oplossing voor?
  Ik heb ook gemerkt dat een heleboel 'standaard programma's' zoals Partition Magic, Photshop CS2, Studio 10 Plus (zelfs met beta update 10.8.5.0), Office 2003, Nero 7, ABBY Finereader 8 etc. niet willen installeren onder Vista en als het dan al lukt, bijv. met de beta update van Pinnacle draait het programma erg langzaam.
  De proc. is een Core 2 Duo E 6400 met 1 GB DDR2
 • Om een ingewikkeld probleem simpel te maken: PartitionMagic werkt onder Vista, mits je met de aangemaakte PM startCD werkt. Die moet dan wel onder XP zijn aangemaakt.

  En bepaalde programmas willen niet onder Vista. Adobe wil bijv. z'n huidige programmas niet Vista ready maken. Je mag Photoshop, Dreamweaver en meer van die peperdure programmas opnieuw aanschaffen.
  En truc die regelmatig werkt: rechtsklikken op het installatiegedeelte van betreffend programma (meestal setup.exe), eigenschappen, tabblad compatibiliteit. Daar invullen: Windows XP met SP2. Venster afsluiten en de normale installatie doen.

  Ik adviseer iedereen ook om voorlopig met een dualboot met XP te draaien. Zo kan ik i.i.g nog gewoon mijn website bijhouden met Dreamweaver 8. Die klapt er in Vista om de haverklap uit.
 • ik kan met mijn versie van PM alleen maar rescue-diskettes maken en geen CD. De PC heeft geen diskette drive en het lukt me niet om hem te laten opstarten van een USB diskettedrive. Help
 • Tja, het opstarten van USB devices wil vaker niet dan wel. Zelfs al heb je je BIOS er goed voor ingesteld staan.

  Gezien de combinatie van je problemen, met name het niet werken van een aantal serieuze programmas onder Vista, adviseer ik je toch om een kleine XP partitie te maken om een dual bootsysteem te krijgen. Onder XP zet je dan alleen die programmas neer die niet (goed) onder Vista willen.

  Je zou, als noodoplossing, de floppy drive uit een ander systeem kunnen gebruiken. Die hoeft niet ingebouwd in jouw systeem. Leg 'm naast de kast en sluit even de datakabel en voedingskabel aan.
 • [quote:8c0997d2ea="gi32288"]Aangezien PartitionMagic 8 niet werkt onder Vista [/quote:8c0997d2ea] De CD van PartitionMagic 8 is zelf opstartbaar. In ieder geval de PartitionMagic 8 CD van PowerQuest. Wellicht die van Symantec ook.
 • Ik heb Partition Manager 8.5 van Paragon gebruikt. Dit werkt prima, heeft een rescue cd-iso en is 'Vista-Ready'.
  Dank voor alle suggesties maar ik blijf nog steeds met mijn vraag zitten waarom de eigen partitionerings-tool van Vista niet in staat was om de boot schijf kleiner te maken dan ong. 140 GB. Nadat ik met Partition Manager de c-drive teruggebracht had tot 70 GB kon ik met de vista-tool wel verder verkleinen?!?!
 • Ik heb de zelfde oplossing voor je al bij een ander topic:
  Gebruik voor het formateren Gparted live cd:
  http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=115843&use_mirror=mesh&filename=gparted-livecd-0.3.4-5.iso&21629028
 • Ik heb precies hetzelfde probleem, echter als ik partition manager gebruik dan verliest de c-schijf zijn disk letter en die weet ik niet terug te krijgen door op 'assign disk letter' te klikken, want die loopt vanaf m t/m z. Wat moet ik doen?
 • Gisteren ben ik hiervoor ook aan het zoeken geweest.
  Ik kwam erachter dat je tegenwoordig (Lees in vista) ook een partition manager hebt en wel bij het schijfbeheer.
  Veel suc6!

  Groeten,
  Gerrit
 • Dat klopt, die heb je in Vista. Maar net als gi32288 heb ik dat van mijn harde schijf met 250gb waarvan ruim 200gb vrij is, dat ik met vista partitie manager een partitie van maximaal 90gb erbij kan maken (dus dan 2 partities heb van 160 en 90gb, waarvan vista op de 160gb staat). Maar wat ik wil, is dat vista op een partitie van 50 gb komt en de resterende 200gb voor allerlei data kan gebruiken. Maar dat wil dus niet met vista partitie manager.

  Zodoende kwam ik dus bij partition magic van Norton…maar die doet het onder vista vooralsnog niet (net als gi32288 had ervaren). Dus toen Paragon Partition manager geprobeerd, alleen daar loop ik tegen het probleem op dat als ik de c-schijf wil partitioneren, dat dan ik bijv. een 200gb partitie onder de letter m krijg (dus een m-schijf van 200gb), maar dat de 50gb (oude c-schijf met vista) zijn letter verliest, en ik niet meer de 'c' letter aan die schijf kan toekennen. Maar aangezien gi32288 het wel was gelukt, ben ik benieuwd hoe hij het met Paragon gedaan heeft…of als iemand anders weet hoe ik het moet doen zonder dat ik de c-letter verlies….

  (PS: ik runde het paragon gewoon in vista)
 • Je kunt net als in XP met het computerbeheer de letter wijzigen.
  Rechtermuis op "Deze computer" en kies "Beheren".
  Ga vervolgens onder opslag naar "schijfbeheer".
  Als het goed is zie je daar alle schijven staan. als je met de rechter muis op de schijf klikt kun je kiezen voor "Stationsletter en paden wijzigen".
  Je zou dan de partitie van vista weer in C kunnen veranderen.

  Misschien is het verstandig even andere reacties af te wachten, ik weet namelijk niet wat de gevolgen zijn van het veranderen van deze partitie.

  Suc6 en groet,
  Gerrit

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.