Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

voor specialisten: MFT-bestanden steeds weer corrupt

None
12 antwoorden
 • Ik heb steeds meer last van problemen met die zgn. "MFT-bestanden".

  Volgende zaken heb ik al meegemaakt: Windows (2000) kon niet meer starten (meerdere keren gebeurd), cruciale bestanden (b.v. ntldr,…) bleken verdwenen te zijn en uiteindelijk kon er zelfs niets meer hersteld worden dus nieuwe installatie…, plots zijn hele directories niet meer toegankelijk, bestanden verdwijnen, zelfs hele partities verdwijnen (nu laatst), enzovoort…

  Na veel opzoekwerk (o.a. ook zoeken naar virussen, hardwareproblemen, enzovoort…) komt het er op neer dat telkens het bestandssysteem corrupt geworden was vanwege problemen met één of meerdere MFT-bestanden.

  Hier staat meer info waarover het gaat:

  http://support.microsoft.com/kb/320397/en-us
  http://support.microsoft.com/kb/246026/en-us
  http://support.microsoft.com/kb/174619
  http://support.microsoft.com/kb/303079/en-us

  In mijn PC zitten 2 HD's waarvan de 1ste alleen NTFS-partities heeft, de andere heeft NTFS en FAT32-partities. Met die FAT32-partities is nog nooit iets mis geweest.

  Het valt mij op dat Microsoft in hun uitleg bijna nooit een oplossing geeft maar vraagt om hen te contacteren (zie de MSKB-artikels).

  Dat genoemde bcupdate2.exe heb ik ook wel al eens geprobeerd, echter zonder resultaat (ik vermoed eigenlijk dat het alleen de bedoeling is dat je dat gebruikt wanneer het reeds misgegaan is maar zelfs dan kon ik er bij mij niets mee aanvangen).
  In het register heb ik ook al die NtfsMftZoneReservation gewijzigd (zie How NTFS Reserves Space for its Master File Table (MFT)) maar eveneens zonder resultaat.

  In één van die MSKB-artikels beweert MS ook dat het bij Windows 2000 zou moeten opgelost zijn met SP4 (zie You receive an "NTLDR is missing" error message when you start your computer) maar ik heb SP4 en heb het nog niet gemerkt…

  Voor het ogenblik heb ik alweer enkele partities waarvan de beschikbare ruimte voor dat MFT-bestand reeds voor 93% tot zelfs 99% is ingenomen wat zeker niet veel goeds voorspelt…

  Weet er iemand hoe dat komt dat het telkens weer mis gaat met die MFT-bestanden (en de ruimte die daarvoor moet dienen) en wat ik er kan aan doen?

  Alvast bedankt.

  Patrick
 • Heb je al eens aan hardware problemen gedacht? Zou de schijf en het geheugen naar eens testen.

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
  http://www.memtest.org/
 • De HD heb ik al getest (ook surface natuurlijk), zowel met de Windows-tools, CHKDSK als met tools van de vendor (WD).
  Maar ik heb nog een 2de HD zitten en één van de partities is NTFS, de overige FAT32, en met die ene partitie heb ik ook al zo'n probleem gehad (partitie plots "verdwenen", was een ongeformatteerd stuk vrije ruimte op de HD geworden).
  Geheugen heb ik nog niet getest.

  Maar los van het "hardware-verhaal" heb ik 2 partities waarvan de beschikbare ruimte voor het MFT-bestand reeds voor 99% is ingenomen maar de ene partitie heeft nog 97% vrije ruimte en de andere nog 50% vrije ruimte voor bestanden.
  Ik heb dan een partitie waar nog slechts 7% over is voor bestanden (eigenlijk al een beetje te vol), maar daar is de voorziene ruimte voor het MFT-bestand nog maar voor 3% ingenomen!

  Dus die 2 x 99% spreekt volgens mij een beetje voor zich, het bepalen van de ruimte voor dat MFT-bestand gaat bij mij toch mis of is toch op zijn minst niet in verhouding tot de vrije ruimte voor bestanden?

  Volgens MS wordt de gereserveerde ruimte voor de MFT wel niet meer verkleind wanneer grote hoeveelheden van de HD worden gewist, maar bij mij kan het toch ook niet daar aan liggen want die ene partitie met nog 97% ruimte over heeft alleen bestanden die erop gezet geweest zijn na herformatteren en voor de rest is er nog niets afgegaan of aan gewijzigd. Toch is de voorziene ruimte voor het MFT-bestand op die partitie reeds voor 99% ingenomen!

  Volgens MS gaat het precies mis op dat moment dat er een tweede allocation tabel wordt aangemaakt vanwege vol of te gefragmenteerd, dan zou het OS niet meer weten wat waar staat.
  Je begrijpt dat ik met die 2 partities op 99% voor het ogenblik niet meer gerust ben, begin deze week was ik plots 6 partities kwijt (partitietabellen verdwenen) en de week daarvoor een heleboel Windows-bestanden (Windows kon niet gerepareerd worden, verse installatie + alle progs…). Daarvoor was het een maand geleden dat ik in de shit zat en nog een keer daarvoor was het van december 2006 geleden. Toeval of niet, het lijkt steeds meer voor te komen.
 • ntfs mengen met fat32 is om problemen vragen.
  "Theoretisch" zou dat geen problemen mogen opleveren maar de praktijk leert anders
 • [quote:930b4543c4="Alicante"]ntfs mengen met fat32 is om problemen vragen.
  "Theoretisch" zou dat geen problemen mogen opleveren maar de praktijk leert anders[/quote:930b4543c4]

  Wat schieten we hier nu op met zo'n antwoord…? Niets…

  Waarom is dat om problemen vragen? Kan jij met zekerheid zeggen dat het gewoon komt omdat ik zowel NTFS als FAT32-partities gebruik misschien?

  Zeg me anders maar eens hoe het precies komt dat die vrije ruimte voor die MFT-bestanden te klein wordt berekend?
  Een concreet antwoord wordt al wat moeilijker en een oplossing verwacht ik al zeker niet van je.
  Ik heb eens je postings bekeken en het is allemaal gewoon een beetje afkraken, veel negativisme, uit de hoogte doen want je bent blijkbaar veel slimmer dan iedereen, maar concrete antwoorden, oplossingen bieden….nee dat doe je niet. Zo raken de topics natuurlijk wel gemakkelijk vol met een beetje lullen.
 • [quote:25654db343]Weet er iemand hoe dat komt dat het telkens weer mis gaat met die MFT-bestanden (en de ruimte die daarvoor moet dienen) en wat ik er kan aan doen?[/quote:25654db343]
  De oorzaak kan ik helaas niet voor je ophelderen,ik kan je alleen zeggen dat het mij opvalt,dat het NTFS bestandssysteem op een aantal punten kwetsbaarder lijkt te zijn dan FAT32.

  Vaak lees ik dat de MBR beschadigd is na een harde stop,of dat simpel het bijplaatsen of verwisselen van schijven leidt tot de vraag om te formatteren,wanneer er na de wijziging een schijf of partitie wordt benaderd :-?
  [quote:25654db343]zelfs hele partities verdwijnen (nu laatst), enzovoort…[/quote:25654db343]
  Gezien de verdwenen partities,kan ik je wel aanraden Testdisk eens te bekijken.
  Met deze tool is het mogelijk om partities weer terug te halen en heeft ook de mogelijkheid om de MFT te repareren.Dat laatste lijkt mij voor jou wel interessant.

  http://www.cgsecurity.org/testdisk-6.5.win.zip

  1.Start Tesdisk en enter.
  2.Kies de goede schijf en enter 2x.
  3.Kies Advanced en enter.
  4.Zorg dat "Boot" geselecteerd staat en enter.

  Nu zie je onderin het scherm "Repair MFT" staan.

  Greetz
 • @Wanderer,

  Die testdisk is inderdaad een handig programmaatje, daarmee had ik al 4 van de 6 "verloren" partities kunnen recupereren, zie:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=173406

  Voorlopig heb ik nu de vrije ruimte voor die MFT-bestanden kunnen wijzigen met Frag Guard van Diskeeper waardoor ik van die 99% ingenomen ruimte af ben en de nu beschikbare vrije ruimte daarvoor meer in verhouding is tot de door bestanden ingenomen ruimte.

  Ik vrees dat dit ergens een bug is in Windows 2000 in combinatie met NTFS waarover Microsoft om één of andere duistere reden niets kwijt wil, vandaar ook dat in nagenoeg alle gerelateerde artikelen in de Knowledge Base staat dat je hen moet contacteren wanneer je dergelijke problemen hebt.
 • [quote:ea33fc00af="patrickda"]Ik heb steeds meer last van problemen met die zgn. "MFT-bestanden". (..) Windows 2000 SP4[/quote:ea33fc00af] Dat lijkt me een lastig op te lossen probleem. Want op tweakers loopt/liep een discussie van ongeveer anderhalf jaar hierover. En deze discussie zal je waarschijnlijk bekend voorkomen.

  Een vraagje. Hoe groot zijn die 2 HD's? Als deze groter zijn dan 137 GB check dan de sticky in Hardware.
  [quote:ea33fc00af]Bij WIN 2000 blijft echter een eenvoudige registeraanpassing nodig. [/quote:ea33fc00af] Check ook nog deze Source for 48-bit LBA Information. Vooral FAQ Details: 2 Case 1:
  [quote:ea33fc00af]
  You are running Windows 2000 Service Pack 3 installed to a 160 GB hard drive with a single 160 GB partition. When you originally installed Win2K, you used an installation CD which does not include SP3, installed it to a single 130 GB partition, upgraded to SP3, then used a third party partition tool to resize and increase the partition to 160 GB. You now need to re-install Win2K and all you have is the original Win2K installation CD which does not include SP3.

  In this case you definitely risk corrupting and losing data. The problem here is that if you attempt to re-install Windows 2000 from an installation CD which does not fully support 48-bit LBA, the installation could very likely corrupt the data on the hard drive because it does not contain the proper drivers and tools to correctly access a 48-bit LBA hard drive. [/quote:ea33fc00af] Eventueel zou je SP4 kunnen slipstreamen met de originele OEM of Retail Windows 2000 CD via nlite.
 • De uitleg lijkt me allemaal wel logisch, alleen…heb ik al jaren geleden zo'n "slipstreamed" Windows 2000 boot-CD gemaakt met SP4 erop.

  Als een herstel of een volledig niieuwe installatie nodig is gebeurt het steeds met die CD. Misschien ligt het toch aan die CD zou je dan misschien zeggen (dat er ergens toch iets verkeerds op staat of zo), maar ik heb al nieuwe installaties gedaan waarna het zeker meer dan een jaar goed bleef. Ook zijn er al nieuwe installaties gebeurd waarbij er zelfs helemaal opnieuw gepartitioneerd is geweest en dan die Windows van de eerste keer met SP4 erbij erop.

  Die links naar die discussies op Tweakers zijn me inderdaad bekend (er zit zelfs iemand tussen die ik ken…) en weinig bemoedigend moet ik zeggen.

  Mijn 1ste HD is er één van 160 GB, de 2de van 30 GB.
  Ik heb ook al problemen gehad waarvan ik vermoed dat ze niet met die 137 GB-grens te maken hebben maar wel alles met de allocatie van bestanden.

  Eigenlijk zou ik al mijn problemen die ik al gehad heb kunnen omvatten als: "verdwenen en/of beschadigde partitietabellen en/of verdwenen en/of beschadigde bestandstoewijzingstabellen".
  Wat dat praktisch oplevert kan natuurlijk vanalles zijn, afhankelijk van welke bestanden (het gekende "ntldr ontbreekt…, andere systeembestanden van Windows, gewone bestanden of zelfs hele directories waar ik niet meer bij kan,…) of welke partities erin betrokken zijn.

  Steeds is het opgetreden nadat er grote hoeveelheden bestanden verplaatst of verwijderd geweest zijn, ofwel er met een programma gewerkt geweest is die de bestandstructuur bewerkt (zoals nu de laatste keer na het defragmenteren).
  Leuk is anders…

  Voorlopig heb ik nu iets meer vertrouwen door die vrije ruimte voor die MFT's te vergroten met Frag Guard. Natuurlijk ga ik dit op langere termijn moeten zien als het goed blijft…
 • Voorlopig heb ik geen problemen meer gehad na het gebruik van die Frag Guard maar eigenlijk is dit gewoon "symptoombestrijding" van een zeldzaam probleem waarvan de eigenlijke oorzaak niet echt duidelijk is.

  Ik heb ergens gelezen over gelijkaardige problemen en iemand beweerde dat dit zou kunnen voorkomen doordat de HD gepartitioneerd is geweest met een oudere versie van FDISK wat ik voor mogelijk acht want bij is dit inderdaad ook het geval geweest.

  Mogelijks ga ik nu overschakelen naar XP en zou dan graag van dat moment gebruik willen maken om dergelijke problemen te vermijden want mijn primaire partitie is nog steeds deze die ooit met een oude FDISK is aangemaakt, de andere partities zijn gewoon met schijfbeheer van Windows 2000 gemaakt, en aangezien ik ook weer met NTFS ga werken…

  Heeft XP een partitiemanager à la FDISK die ik tijdens de installatie kan gebruiken om gewoon alle partities eraf te gooien en helemaal opnieuw te beginnen? Of gaan de mogelijkheden steeds uit van een reeds bestaande primaire partitie?
  (die dan misschien wel kan geconverteerd worden of zo, extended partities aanmaken, enz…)
 • [quote:07de752f8a]Heeft XP een partitiemanager à la FDISK die ik tijdens de installatie kan gebruiken om gewoon alle partities eraf te gooien en helemaal opnieuw te beginnen? Of gaan de mogelijkheden steeds uit van een reeds bestaande primaire partitie?
  (die dan misschien wel kan geconverteerd worden of zo, extended partities aanmaken, enz…)[/quote:07de752f8a]
  Ja,tijdens de installatie kunnen alle partities worden verwijderd en weer opnieuw aangemaakt.

  Alleen de C: partitie kan dan worden geformatteerd,de andere partities kunnen later in Windows via schijfbeheer geformatteerd worden.

  Greetz
 • Oeps, had een foutje gemaakt…wil één van de mods eventueel dit bericht verwijderen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.