Vraag & Antwoord

OS Windows

Bootloader Probleem Mandriva Linux, Windows XP en Vista

Anoniem
honingbij
12 antwoorden
 • Bootloader Probleem Mandriva Linux, Windows XP en Vista


  Op een nieuw Computer met een ASUS M2N-E moederbord met een AMD anthlon 64 X2 4600+ dual processor met 1GB intern geheugen en een Asus Nvidea 7600GS videokaart met 2 harde schijven.

  1e sata harde schijf van 160GB = sda is verdeeld in 4 partities in volgorde namelijk:
  1.sda1 Windows XP media center NTFS Windows letter C: 24GB
  2.sda5 Vista (premium) NTFS Windows letter V: 24GB
  3.sda6 Documenten NTFS Windows letter D: 80GB
  4.sda7 Fat32 partitie Fat32 Windows letter F: 24GB

  2e IDE pata harde schijf van 80GB = hda is verdeeld in 4 partities in volgorde namelijk:
  1.hda1 NieuwVolume NTFS Windows letter E: 47GB
  2.hda5 Mandriva linux ext3 ./ root 8,5GB
  3.hda6 Home (documenten) ext3 ./home 18GB
  4.hda7 swap linux swap 800mb

  De computer draaide al enkele maanden met Windows XP media Center op de sata schijf en Mandriva linux 2007 op de pata (IDE) harde schijf. De Vista partitie was wel aangemaakt maar nog leeg. De bootloader was de LILO bootloader waarmee ik zowel Mandriva Linux als Windows XP mee kon opstarten. De Lilo bootloader is geïnstalleerd in de MBR van de sata harde schijf waar ook Windows XP media center op staat geïnstalleerd.

  Op 24 april heb ik op de Vista partitie Windows Vista geïnstalleerd De bedoeling is een triple boot bestaande uit Windows XP media center, Windows Vista en Mandriva Linux 2007.
  Maar na het installeren van Vista hetgeen goed is gegaan en ook is geactiveerd krijg ik na het herstarten (pc geheel uit en aan) weer de lilo bootloader waarmee ik Windows XP media center of Mandriva Linux 2007 kan opstarten maar geen Vista.

  Ik heb zowel LILO bootloader als wel Grub bootloader opnieuw geïnstalleerd maar het lukt mij niet om Vista te starten. Als ik denk de goede boot partitie voor Vista te hebben start Windows XP media center op. Ik kan zo niet Vista opstarten.

  Hoe los ik dit op? Welke bootloader moet ik dan wel gebruiken om alle drie de besturingssystemen op te kunnen starten?

  Groeten Hans
 • [quote:9df9ee3f04="honingbij"]Maar na het installeren van Vista hetgeen goed is gegaan en ook is geactiveerd krijg ik na het herstarten (pc geheel uit en aan) weer de lilo bootloader waarmee ik Windows XP media center of Mandriva Linux 2007 kan opstarten maar geen Vista. [/quote:9df9ee3f04] Dat is omdat je PC is geconfigureerd om op te starten vanaf de P-ATA HD. Als je nu in het BIOS regelt dat deze opstart vanaf S-ATA dan zou de bootmanger van Vista er voor zogen dat je kunt kiezen tussen XP en Vista. Alleen moet je er dan nog voor zorgen dat LILO of GRUB vanuit Linux geïnstalleerd wordt in de MBR van je S-ATA HD.
 • Ik zal daar eens naar kijken. Ik wist niet dat je dat in het BIOS kon instellen. Is dat ook de reden dat bij het opstarten van de PC ik altijd zo lang moet wachten voor het LILO scherm verschijnt. Het is wel zo dat bij de installatie van LILO ik moest aangeven dat de PC van de Sata schijf moest starten anders werkt het niet.

  Met opnieuw installeren van de BOOTLOADERS bedoel ik dat ik zowel lilo als grub opnieuw heb geïnstalleerd?
  En dan als volgt.
  windows1 op other=/dev/sda5 zou Vista moeten zitten (op sda5 is Vista geïnstalleerd). Maar als ik die via Lilo of Grub kies dan start ook windows XP media center op net zoals bij other=/dev/sda1 label="windowsXP" Ra Ra. Hoop dat iemand hier iets mee kan. Als ik bedoel Lilo en Grub opnieuw geïnstalleerd bedoel ik dat ik met de installatie CD van Mandriva 2007 een upgrade heb gedaan en vandaaruit de Bootloader heb aangepast. Maar later ook via het configuratiecentrum van Mandriva.

  Groeten Hans

  ============================
  etc/lilo.conf luidt is als volgt, zie onder de dubbele streep
  ============================
  # File generated by DrakX/drakboot
  # WARNING: do not forget to run lilo after modifying this file

  default="linux"
  boot=/dev/sda
  prompt
  nowarn
  timeout=50
  message=/boot/message
  disk=/dev/sda bios=0x80
  image=/boot/vmlinuz
  label="linux"
  root=/dev/hdb5
  initrd=/boot/initrd.img
  append=" splash=verbose"
  vga=788
  other=/dev/sda1
  label="windowsXP"
  other=/dev/sda5
  label="windows1"
  image=/boot/vmlinuz
  label="failsafe"
  root=/dev/hdb5
  initrd=/boot/initrd.img
  append="failsafe splash=verbose splash=silent"
 • [quote:3d9d47063f="honingbij"] Ik wist niet dat je dat in het BIOS kon instellen. Is dat ook de reden dat bij het opstarten van de PC ik altijd zo lang moet wachten voor het LILO scherm verschijnt.[/quote:3d9d47063f] Wat versta je onder "lang wachten"? Het opstarten vanaf S-ATA zou best wel iets sneller kunnen gaan. Meer kan ik er niet over zeggen, omdat ik zelf nog steeds (P)-ATA harde schijven gebruik.
  [quote:3d9d47063f="honingbij"] Met opnieuw installeren van de BOOTLOADERS bedoel ik dat ik zowel lilo als grub opnieuw heb geïnstalleerd? [/quote:3d9d47063f] Hoe had je dat dan gedaan? Want als je LILO in het MBR installeert, en daarna GRUB in het MBR installeert, dan wordt LILO toch overschreven. Of bedoel je iets anders?
  [quote:3d9d47063f="honingbij"] En dan als volgt. windows1 op other=/dev/sda5 zou Vista moeten zitten (op sda5 is Vista geïnstalleerd). Maar als ik die via Lilo of Grub kies dan start ook windows XP media center op net zoals bij other=/dev/sda1 label="windowsXP"[/quote:3d9d47063f] Dat zou de indruk kunnen wekken dat (de bootloader van) Vista niet correct is geïnstalleerd.

  Hoe verliep die Vista installatie. Check voor vergelijking deze Schone Vista installatie.
 • Je had gelijk dat ik naar de bootvolgorde moest kijken in het Bios van de Asus M2N-E moederbord. Maar de volgorde was net andersom dan jij dacht. Als eerste nr. 1 de sata Western Digital schijf en op nr. 2 stond de pata schijf de Samsung .

  Op De sata schijf heb ik tijdens de installatie van Mandriva 2007 LILO geïnstalleerd. Met het opnieuw installeren van LILO of GRUB deed ik door Mandriva 2007 te upgraden, waarbij de installatie snel klaar is omdat alles upgradet is en aan het einde de bootloader te installeren.

  Wat ik nu gedaan heb is in het bios de volgorde van de schijven omgedraaid. Op nr. 1 nu de pata schijf de Samsung en op nr. 2 de sata Western Digital schijf.

  Na het opnieuw opstarten kreeg ik ineens de bootloader van Vista met daarbij de keuze voor een ander Windows systeem, in dit geval XP. Booten van Vista en XP gaat nu, maar linux niet omdat LILO weg is.

  Daarna via upgraden van Mandriva 2007 LILO opnieuw geinstalleerd en aangegeven waar VISTA staat n.l. op sda5. Na opnieuw opstarten kon ik weer Linux opstarten en XP maar Vista niet. De situatie van de volgorde van de schijven in het bios terugdraaien bleek dat de VISTA bootloader nu wel weg is.

  Achteraf had ik alles kunnen opstarten door steeds eerst de schijfvolgorde in het bios te veranderen. Wel omslachtig.

  Hoe nu verder? Hoe herstel je trouwens de VISTA bootloader weer?

  Hans
 • [quote:bb80bf1493="honingbij"] Maar de volgorde was net andersom dan jij dacht. [/quote:bb80bf1493] Dat kan. [quote:bb80bf1493="honingbij"] Na het opnieuw opstarten kreeg ik ineens de bootloader van Vista met daarbij de keuze voor een ander Windows systeem, [/quote:bb80bf1493] Dan stond deze dus wel op de andere HD.
  [quote:bb80bf1493="honingbij"] Hoe nu verder? Hoe herstel je trouwens de VISTA bootloader weer? [/quote:bb80bf1493] Die kun je herstellen door op te starten vanaf de Vista DVD en na het taal dialoog, te klikken op Uw computer herstellen. Als dat goed gaat zou je even later kunnen klikken op Herstellen en opnieuw opstarten. Probeer eerst in het BIOS opstarten vanaf S-ATA. En anders vanaf P-ATA. Een multi-boot systeem met zowel P-ATA en S-ATA kan wel wat ingewikkeld zijn. Vandaar dat er in mijn adviezen fouten kunnen zitten.

  Bovendien heb ik zelf Multiboot XP Vista Linux. Bij mij staat niet alleen XP op een Primaire partitie. Maar staat ook Vista op een andere Primaire partitie. Linux staat dan wel op een Logische partitie. Het voordeel daarvan is, dat er dan maar 1 bootmanager nodig is. Namelijk GRUB. GRUB moet dan wel via unhide en hide ervoor zorgen dat er maar slechts 1 Primaire partitie tegelijk zichtbaar en actief is.
 • Ik heb het geprobeerd om onderstaande stappen uit te voeren, zie quote, is niet gelukt.

  [quote:eacc830c8c] Die kun je herstellen door op te starten vanaf de Vista DVD en na het taal dialoog, te klikken op Uw computer herstellen. Als dat goed gaat zou je even later kunnen klikken op Herstellen en opnieuw opstarten.
  [/quote:eacc830c8c]

  Zou een van de redenen kunnen zijn dat XP op een primaire partitie staat en Vista op een logische?

  Heeft de Vista cd geen recovery console dan?
  Bij de XP cd kun je op de r drukken, dan krijg je de recovery console. Vervolgens fixmbr intikken, en daar is de bootloader weer?

  Zower ik zie kan ik de oude situatie terug krijgen door Vista gewoon weer opnieuw te istalleren. Maar dat is dan ook niet ideaal. Als in het bios de pata schijf als eerste staat krijg ik de vista booloader met de andere windows versie = Xp en als in het bios de sata schijf als eerste staat krijg ik de lilo bootloader waarmee ik lunux en xp kan opstarten. Hoorde dat het bij sommige moederborden mogelijk is door op een toets als F11 ter drukken tijdens het starten dat je kan kiezen van welke schijf de PC gaat booten.

  Wat nu, ik ben er nog niet uit, wat is slim?

  Hans
 • [quote:736a134663="honingbij"] Zou een van de redenen kunnen zijn dat XP op een primaire partitie staat en Vista op een logische? [/quote:736a134663] Dat zou zover ik dit begrepen heb voor de herstelprocedure vanaf de Vista DVD, niets moeten uitmaken.
  [quote:736a134663="honingbij"]Heeft de Vista cd geen recovery console dan? [/quote:736a134663] Bij Opties voor Systeemherstel zou je kunnen kiezen voor Opstartherstel. Ook is daar een Opdrachtprompt. Meldt eventueel welke info er op je scherm verschijnt nadat je Opstartherstel hebt geselecteerd.

  [quote:736a134663="honingbij"] Hoorde dat het bij sommige moederborden mogelijk is door op een toets als F11 ter drukken tijdens het starten dat je kan kiezen van welke schijf de PC gaat booten. [/quote:736a134663] Er zijn inderdaad moederborden, die een toets of toetsen combinatie ervoor heeft gereserveerd.
 • Als je via de Vista DVD kiest voor herstellen kom je bij een overzichtspagina met herstelopties. Bovenaan staat ¨Opstartherstel" en als ik die keuze maak gaat het programma korte tijd zoeken waarbij er niet iets gevonden wordt om de MBR te herstellen.

  Een andere is systeemherstel, terugzetten naar een eerder moment, ook dit lukt niet, omdat er nog geen herstelpunten zijn.

  De laatste mogelijkheid is via de opdrachtpromt. Maar als ik hier type fixmbr wordt het aangegeven als een fout commando.
  Ik denk, als er geen andere mogelijkheid is, om de Vista partitie helemaal opnieuw te istalleren, eventueel Vista formateren, dan zal de MBR ook weer hersteld worden als het goed is.

  Hans
 • [quote:f1ed83dae1="honingbij"] Als je via de Vista DVD kiest voor herstellen kom je bij een overzichtspagina met herstelopties. Bovenaan staat ¨Opstartherstel" en als ik die keuze maak gaat het programma korte tijd zoeken waarbij er niet iets gevonden wordt om de MBR te herstellen.[/quote:f1ed83dae1] Hoe stond de opstartvolgorde? P-ATA of S-ATA? Stond er na die herstel poging onder Opstartherstel nog een melding? Want bij mij staat er dan: Er is geen probleem gevonden. En welke info geeft dan Diagnose- en hersteldetailes weergeven?

  [quote:f1ed83dae1="honingbij"] Ik denk, als er geen andere mogelijkheid is, om de Vista partitie helemaal opnieuw te istalleren, eventueel Vista formateren, dan zal de MBR ook weer hersteld worden als het goed is. [/quote:f1ed83dae1] Zelf ga ik er vanuit dat dit nog niet nodig is. Maar als je besluit dit wel te doen, zou je de partitie waarop Vista op geïnstalleerd is kunnen wijzigen in een Primaire partitie. Zodat beide Windows versies op een Primaire partitie staan. Wel zul je er dan voor moeten zorgen dat voordat je Vista herinstalleert, dat alleen de Primaire Vista partitie actief is en zichtbaar. De Primaire XP partitie is dan verborgen. Dit zou je kunnen doen met Partition Magic of eventueel XFdisk. Dan zou je GRUB kunnen gebruiken als bootmanager. Check daarvoor de GRUB manual. Vooral dat gedeelte over hide en unhide.
 • Wat ik nu gedaan heb is Vista geheel opnieuw geïnstalleerd op de tweede partitie van de sata schijf. Op de eerste partitie van deze sata schijf stond XP.

  Op de pata schijf heb ik o.a. Mandriva Linux 2007 geïnstalleerd met als bootloader LILO en de bootloader staat op de sata schijf.

  Als ik nu in het bios kies voor Pata schijf als eerste dan zie ik de bootloader van Vista en kan ik naast Vista ook XP opstarten.

  Als ik via het bios de sata schijf als eerste kies dan zie ik als bootloader LILO en kan ik naast Mandriva linux 2007 ook XP opstarten maar niet Vista. Maar het gekke is wel dat als ik de vista partitie kies /dev/sda5 dan start XP op inplaats van Vista

  Dus nu via het bios de schijfvolgorde te wisselen kan ik nu alle 3 de besturingssystemen booten. Dit is natuurlijk niet ideaal en omslachtig. Kan ik bij het Asus M2N-E moederbord via een sneltoets de schijfvolgorede eenvoudig wisselen?

  Een ander idee. Kan ik via Lilo soms ook de bootloader van Vista starten door bijvoorbeeld voor Windows Booten de gehele pata schijf te kiezen inplaats van de exacte partities waar Xp of Vista op staan? ik denk hierbij aan /dev/sda in te vullen in de Lilo.config ?

  Groeten Hans
 • [quote:bb9cef7b16="honingbij"] Dit is natuurlijk niet ideaal en omslachtig. Kan ik bij het Asus M2N-E moederbord via een sneltoets de schijfvolgorede eenvoudig wisselen? [/quote:bb9cef7b16] Je bedoelt zeker zo een boot menu als deze afbeelding


  [img:bb9cef7b16]http://img180.imageshack.us/img180/4889/a7v266eselectbootdeviceen6.jpg[/img:bb9cef7b16]

  Deze foto is van mijn Asus A7V266-E. Hoe ik deze opriep weet ik niet. Het ging per ongelijk. Maar zou het voor jouw Asus moederbord F8 kunnen zijn? Op deze discussie wordt F8 genoemd. Alleen dan wel voor een ander Asus moederbord. Dus op at Asus forum zou je ook nog kunnen checken voor zo een toets.

  [quote:bb9cef7b16="honingbij"] Een ander idee. Kan ik via Lilo soms ook de bootloader van Vista starten door bijvoorbeeld voor Windows Booten de gehele pata schijf te kiezen inplaats van de exacte partities waar Xp of Vista op staan? ik denk hierbij aan /dev/sda in te vullen in de Lilo.config ? [/quote:bb9cef7b16] De gehele pata schijf kun je niet kiezen met LILO. Alleen 1 partitie. /dev/sda is de MBR waarin de bootmanager zelf in geïnstalleerd kan worden.

  Als LILO wordt geïnstalleerd in de MBR van de P-ATA HD dan zou deze Vista moeten kunnen opstarten, en die weer XP. Maar het lijkt erop dat je dat al geprobeerd hebt
  [quote:bb9cef7b16="honingbij"] Als ik nu in het bios kies voor Pata schijf als eerste dan zie ik de bootloader van Vista en kan ik naast Vista ook XP opstarten. [/quote:bb9cef7b16]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.