Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows C: partitie vergroten

Anoniem
Passer
16 antwoorden
 • Hoe kan ik mij C: partitie vergroten? Ik heb een D; en een E: partitie. Op de laatste (D: en E:) is nog voldoende ruimte maar op C; heb ik nog maar 4 gb over na instalatie van Vista. Partition magic (ik mis het nu al) is niet compatibel met Vista. Heeft iemand een idee? C: is mijn opstart partitie.
 • 1. Probeer het eerst maar eens met PartitionMagic, maar dan vanaf de opstartCD.

  2. Wil dat niet dan hier een gratis partitiemanager.
 • [quote:5b2dc8b388]Partition magic (ik mis het nu al) is niet compatibel met Vista.[/quote:5b2dc8b388]
  Haal hier GParted op,het is een mooie (freeware)vervanger voor Partition Magic.

  http://gparted.sourceforge.net/

  Kies voor de LiveCD.

  Geen ervaring met BOOTITNG,maar dat is wellicht ook een prima tool,screenshots doen wel wat spartaans aan.

  Greetz
 • Hallo Wanderer en Kees A,

  Ik heb beide geprobeerd maar geen van de twee staat toe dat ik de vrije ruimte die ik als aparte partitie heb gemaakt en achter C: heb geplaatst (D: heb ik gedeeld en alle data naar de rechterkant gekopieerd. Maar niets van dat alles, ik kan C: niet vergroten. Is het wel mogelijk om het te doen? In ieder geval bedankt.
 • [quote:4dac3883e1]Ik heb beide geprobeerd maar geen van de twee staat toe dat ik de vrije ruimte die ik als aparte partitie heb gemaakt en achter C:[/quote:4dac3883e1]
  Ik heb er zelf geen ervaring mee,maar voor zover ik weet,moet je eerst een partitie verkleinen en dan kun je die ruimte pas toevoegen bij de C: partitie.

  Uit jouw bericht maak ik op,dat je van die ruimte een [u:4dac3883e1]partitie[/u:4dac3883e1] hebt gemaakt en dat moet je volgens mij nou juist niet doen,want dan is het [u:4dac3883e1]geen[/u:4dac3883e1] vrije ruimte meer.

  Wat de naam van de vrije ruimte is weet ik niet zeker,maar ik denk "unallocated".

  Greetz
 • ga ik morgen proberen. Bedankt zover.
 • Is correct wat Wanderer zegt. Een partitie vergroten gaat alleen met 'unallocated space' en een partitie is 'allocated space'. Je kunt, als het echt niet anders kan (partities staan vol met data) wel 2 partities samenvoegen, maar dat is een beetje ellende omdat de ene partitie meestal als map in de andere partitie komt.

  Dus: partitie wissen of verkleinen. De vrijgekomen ruimte laat zich zonder problemen bij C trekken.
 • Ik heb de 'partitie' verwijderd met de cdrom die ik gedownload heb. Volgens mij is deze dan 'unallocated' of vergis ik me? Hij wordt ook niet mer herkend als schijf. ik moet deze eerst formateren. Als ik dat doe kom ik weer in de situatie terecht dat hij geformateerd is en dan is het weer een partitie die allocated is. Kortom, ook nu laat C: zich niet vergroten. Kan het eigenlijk wel? Kan het zijn omdat C: de opstartpartitie is dat deze niet met zich laat sollen? Of zie ik dat verkeerd? Vroeger moest je de opstartschijf ook nog actief maken. Hoe zet je die tijdelijk uit? En kan dat geen kwaad met de data die op C: staat?
 • 1. De partitie met toegekende partitieletter verwijderen.
  2. Op C klikken en kiezen voor vergroten.
  3. Niet de verwijderde partitie opnieuw gaan formatteren.

  Als je de bij C te trekken partitie verwijderd, kijk dan eens in Windows schijfbeheer. Dat stuk van de schijf moet grijs gearceerd zijn en wordt -uiteraard- niet door Windows herkend. Het bestaat niet want het is niet toegekend. Een partitieprogramma herkent die vrije ruimte wel en kan 'm toevoegen aan een andere partitie.
 • Heb het gedaan maar ook hier weigert C: zich naar mijn wensen te voegen. Jammer. Ik denk dat het komt omdat D: (en ook E:) zich in de extended partitie bevinden. Hiebinnen kun je aanpassen enm veranderen wat je wilt, daarbuiten, dus C: is dat niet meer mogelijk. Maar wellicht heb ik het allemaal fout, ik weet het ook niet meer.
 • Ik begrijp niet wat er aan de hand is. je OS staat op een primary partition (C). De rest van de schijf is extended partition waarbinnen logische partities zijn aangemaakt die hun eigen driveletter hebben. Voor een partitioneringsprogramma maakt het v.w.b. het soort partitie niet uit wat er vergroot of verkleind wordt. Ik maak met regelmaat, en met verschillende partitioneringstools, mijn C-partitie met besturingssysteem weer groter als ik in de loop van de tijd weer teveel installeer. Nooit problemen mee gehad.

  Je hebt Gparted geprobeerd? Probeer het ook eens met BootitNG.
 • Ik ben aan het testen geweest met Partition Magic,Gparted en Paragon en ik moet zeggen dat ik het ook niet voorelkaar krijg.

  Eerlijk toegegeven,ik snap er de ballen van :cry: :-?

  Greetz
 • Partition Magic gedraaid vanaf de CD?
 • Ja en ook nog in Dos.
 • en ik begrijp dat niet… ?

  Partition magic:

  één partitie resizen of wissen: rechtsklikken op partitie, kiezen voor resize en in het popupvenstertje kan je dan de 'randen' gaan slepen. De ruimte die zo vrijkomt, kan je aan je C (of D of …) gaan toekennen op dezelfde manier: terug rechtsklikken, resizen en slepen…

  toch een fluitje van een cent - of niet?

  (screenshotjes nodig?)
 • Inderdaad Passer,ik zat helemaal verkeerd te kijken :oops:

  De ruimte vrij maken aan de kant waar het heen moet.Als ik ruimte van E: naar C: bracht,moest ik het wel eerst aan D: doorgeven.

  Dus eerst E: kleiner aan de "before"zijde,dan D: groter maken aan de achterkant,daarna weer kleiner aan de voorzijde en dan pas C: vergroten.

  Tenzij je weet hoe van E: diret naar C: brengen?

  Verstandig is zeker,om in Partition Magic de wijzigingen [u:75b8c5a59a]een voor een[/u:75b8c5a59a] door te voeren (Apply),meermaals gelezen dat de boel vastliep met alle gevolgen vandien :wink:

  Greetz

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.