Vraag & Antwoord

OS Windows

XP op SATA 1, IDE schijf met data en Vista op 2e SATA schijf

Anoniem
topdude
6 antwoorden
 • Nou, de titel van het topic verraadt al wat ik wil vragen.

  Ik heb een ASUS P5B moederbord, 2 gig intern en nu 2 schijven van 300 gig elk:

  1 SATA schijf waar XP op staat (C:\ D E F G partities)

  1 IDE schijf (H I J K L partities)

  Nu wil ik een SATA schijf erbij zetten omdat deze 2 al vol zijn. :oops:

  Op die 2e SATA schijf wil ik Vista Business zetten. Het is een upgrade dvd, maar ik had al ergens gelezen dat je hem wel kunt gebruiken om een schone install mee te doen.

  Hoe moet ik het nu aanpakken om vista op die 2e sata schijf te zetten, zonder dat mijn huidige partities en data overhoop gaan?
 • Je installeert de Vista upgrade als zelfstandig OS op deze manier.

  Vista maakt een multibootsysteem aan zodat je bij elke opstart kunt kiezen met welk OS je wilt werken. Kies je voor XP dan blijven al je partities intakt, inclusief de driveletters. Kiess je voor Vista dan is in die sessie de partitie waarop Vista staat de C. Benader je dan partities op je XP schijf, dan hebben ze wel een andere partitieletter.
 • Bedankt voor je reactie.

  Die link is precies wat ik bedoelde met dat ik weet hoe je een upgrade als full versie installeert.

  Maar het probleem is: vista gooit als je dit doet zichzelf op de 1e schijf. En ik wil dus dat hij op mijn 2e sata schijf komt. Maar ik krijg geen mogelijkheid om zelf de schijf en partitie te kiezen.
 • Dat zal te maken hebben dat je een upgradeversie hebt. Die zoekt een voorgaande XP om zichzelf er overheen te installeren.

  Dan alleen je nieuwe (Vista)schijf aangekoppeld laten. Dus de XP en dataschijf fysiek afkoppelen. Vista installeren, andere schijven weer aankoppelen en VistaBootPro gebruiken om een multiboot te maken. Is doodsimpel: na installatie van VBP op de Vistapartitie in VBP de knop 'manage OS entries'>add new OS entry. Klaar is Kees.
 • Ik heb vista erop gezet zoals je hebt aangegeven.

  Het duurde een uur. Eerst de partities gemaakt, daarna vista erop en de upgrade. Ging soepel.

  De andere schijven er weer aangehangen en in xp gaat alles goed. Hij herkent de nieuwe schijf en alles is te benaderen.

  In vista wel een probleem: hij ziet de eeste sata schijf niet. Wel de IDE data schijf.

  Bij het opstarten blijft vista zeuren dat een controller voor massaopslag moet worden geinstalleerd. Ik heb echter geen flauw idee wat hij wil hebben. Het bios herkent alle schijven goed.
  Wat moet ik nu nog installeren dan? Ja, een controller voor massaopslag, maar welke en hoe?
 • Weet ik ook niet zo snel. Omdat je al een SATA schijf in werking hebt lijkt het me dat de SATA drivers van je mobo al wel geïnstalleerd zijn.

  Heeft je Vista SATA schijf wellicht een jumper voor 1.5/3.0 Gig. datadoorvoer? Dat je mobocontroller SATA I (1.5) ondersteunt en je schijf op SATA II (3.0) staat?

  Kijk eens in apparaatbeheer naar de mass storage controllers of er ergens een geel uitroepteken staat. Daar dan op rechtsklikken en kiezen voor 'stuurprogramma bijwerken'.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.