Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Win xp home of pro?

None
32 antwoorden
 • Hallo,
  We hebben hier 2 pc's staan die niet de snelste meer zijn. Ze zijn wel genoeg voor msn, internet en dat soort dingen. Nou ben ik van plan daar windows xp op te installeren. Dit zijn de specs waar het op komt te draaien:

  pc1: p2 350 mhz, 192mb komt waarschijnlijk nog 64 mb bij.
  pc2: p2 350 mhz, 256mb

  Zit er veel prestatie verschil in pro of home? Ik heb ooit ook gehoord over een lite versie van xp, weet iemand daar wat van?

  Alvast bedankt,
  Jur
 • XP gaat als stroop lopen op deze beide systemen. Vanwege de veel te trage CPU in combinatie met het voor XP eigenlijk te geringe geheugen. Zelfs op een veel betere processor loopt XP met 256MB geheugen al niet echt lekker, heb je eigenlijk al 512MB nodig. Daar komt bij dat de snelheid van dit geheugen EN de snelheid van de harde schijf ook zullen liggen onder de huidige snelheden.

  Niet doen dus, het wordt koffiedrinken + stofzuigen voordat je systeem fatsoenlijk is opgestart.

  XP lite is een -desgewenst naar maat- afgeslankte vorm van XP, die je ook zelf kunt fabriceren op basis van een volledige XP CD. Met bijv. het programma nLite kun je kiezen welke onderdelen je op een -nieuw te branden- XP lite CD weglaat. Te denken valt aan de mediaplayer en allerlei andere verzwarende onderdelen die je of niet gebruikt of waarvoor je alternatieven hebt die minder een beroep doen op je systeem.

  Beide PC's zijn gewoon niet voor XP gemaakt.
 • Waarom niet een lichtgewicht linux erop gezet?
 • Op 1 pc staat winxp pro al (die met 192mb ram) en dat voldoet wel. Wordt alleen beetje op gemsnt en mail op gecheckt. Lijkt me dat het met 256mb alleen nog maar beter kan worden. Opstarten is idd niet snel, maar dit hebben we opgelost met slaapstand, dan is dit zeer acceptabel.

  Maar maakt het dan nog veel uit of ik home of pro gebruik? Of hangt dit er vanaf wat je er mee doet?

  Linux heb ik overwogen, lijkt me ook leuk om een keer te proberen, maar dan liever op m'n eigen pc. 1 pc is voor m'n zusje, die nog net weet hoe windows xp werkt, en die dus nooit aan linux zou gaan beginnen, en de andere is gewoon een algemene om snel ff een mailtje te lezen, berichtje te typen, zal ook wel gewoon xp worden.

  Bedankt voor jullie antwoorden iig.
 • Tja, als je nauwelijks gebruik maakt van programmas en alleen wat op het internet doet kan het (op de snelweg mag je ook 70 rijden). In belasting verschillen XP en XP Pro nauwelijks. Pro heeft een aantal toegevoegde functies waaronder beter veiligheids- en netwerkbeheer, maar die nemen niet veel extra bronnen in beslag.
 • Verschillen tussen Windows XP Home en Professional staan onder andere op http://windows.about.com/od/updatingupgrading/a/xp_home_prof.htm Wellicht valt toch een oudere Windows versie te overwegen. Zoals Windows 2000 Professional. Of eventueel Windows Millennium.
 • Ik denk dat ik dan maar gewoon Pro op de ene laat staan, en op de andere home zet.

  2000 wil ik ook nog wel proberen, enig idee hoe ik aan zo'n cd daarvan kan komen?
 • 98SE is hiervoor de beste keuze. Stabieler dan WinME. Maar het hangt er natuurlijk helemaal van af wat voor licentie je kunt gebruiken.

  groetjes Edmond
 • [quote:38be62efc9="gerben"]Waarom niet een lichtgewicht linux erop gezet?[/quote:38be62efc9]

  De mensen willen die computer ook *echt* gebruiken Gerben…

  groetjes Ed 8)
 • En wat is er dan niet "echt" aan ubuntu? ;)
 • @ gerben en @Edmond

  Ik denk niet dat we hier een discussie moeten gaan starten over de Pro's en Contra's… Elk systeem heeft bij enige oefening zijn voordelen , toch?

  @ TS

  Ik heb zowel XP als W2K op ongeveer dezelfde specs gedraaid>als t wat oudere PC's zijn , zie dat je aan een W2K distributie komt
  VEEL sneller, kleiner en (persoonlijk )béter in de hand te houden
  suc6
  AZ
 • Wat je wel kan doen is WinXP optimaliseren voor prestaties. Dit scheelt ook al vrij veel via configuratiescherm is dit te doen.
 • Er bestaat een xplite configuratie voor nlite. Dus een gestripte xp, die vast wel wat lichter is.
 • [quote:cdc01825b3="jolo"]Verschillen tussen Windows XP Home en Professional staan onder andere op http://windows.about.com/od/updatingupgrading/a/xp_home_prof.htm Wellicht valt toch een oudere Windows versie te overwegen. Zoals Windows 2000 Professional. Of eventueel Windows Millennium.[/quote:cdc01825b3]

  ME wil je niemand aandoen. Dat is de nummer 1 buggy windows versie. Schandalig dat die uberhaupt is uitgebracht. Doe dan 98SE.
 • Bedankt voor al jullie antwoorden.

  @ Edmond: 98SE draait nu ook al op 1 computer, en daar is m'n zusje niet helemaal tevreden over. Ze gebruikt haar computer ook om foto's op te zetten, wat natuurlijk heel makkelijk gaat met de wizard die in xp zit. Ook wil ze graag miniatuurweergaven kunnen zien, wat ook niet in 98 kan. Waarschijnlijk komt er dan gewoon een gestripte xp op.

  @ Anjo: Weet jij waar ik nog een 2000 licentie + cd kan kopen?

  @ Floor: ga ik proberen, heeft misschien wel nut ja.

  @ Gerben: Dat is een optie in Nlite? Of moet je dat zelf allemaal instellen, bij dat instellen weet ik denk ik niet zo goed wat uit kan en wat niet.
 • Nee, het is een config bestand voor nlite. Het heet trouwens tinyxp.
 • [quote:fbf4795f48="jur!"][size=9:fbf4795f48]Ook wil ze graag miniatuurweergaven kunnen zien, wat ook niet in 98 kan.[/size:fbf4795f48][/quote:fbf4795f48]Het is dat [b:fbf4795f48]TS[/b:fbf4795f48] het zelf aankaartte, dat ik deze gedachte wil tegenspreken.
  Windows 98 Miniatuurweergave inschakelen voor mappen in Windows Verkenner
  NB: Daar waar er in het MS KB artikel sprake is van:
  "[i:fbf4795f48]selectievakje Miniatuurweergave inschakelen[/i:fbf4795f48]" en "[i:fbf4795f48]Miniatuurweergaven in het menu Beeld[/i:fbf4795f48]",
  kan je lezen:
  "[i:fbf4795f48]Voorbeeld weergeven[/i:fbf4795f48]" en "[i:fbf4795f48]Voorbeelden[/i:fbf4795f48]".
  [img:fbf4795f48]http://i9.tinypic.com/4tux9wm.gif[/img:fbf4795f48] [img:fbf4795f48]http://i13.tinypic.com/4uky1ah.gif[/img:fbf4795f48]
 • Bedankt Rosturp, ga dit ff proberen, maar vrees dat ze toch windows xp wil, ivm met makkelijk overzetten van bestanden naar camera/mp3.

  @ Gerben: Zit die configfile al in Nlite zelf, of moet je die apart downloaden? Ik kan m nergens vinden, alleen een hele iso waarmee het al is gebeurd zeg maar.
 • Die config is ook wel te vinden. Maar ik kan hem ook even mailen, als je wilt.
 • Windows 2000 Professional kun je alleen nog tweedehands kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats of ebay. Echter niet alle aangeboden software is legaal. Zoals is vermeld in dit artikel. En check Windows Life-Cycle Policy. Welke Windows versies zaten dan origineel bij die oude Pentium 2's? Heb je die dan niet meer?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.