Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Terminal Server XP Vraag

Leo S
3 antwoorden
 • Hallo,
  Op de school waar ik stage loop, werken ze allemaal met windows 2000, en hebben ze allemaal aparte PC-s en 1 fileserver. Nu vroeg de systeembeheerder aan mij, Kan het niet makkelijker? Ik heb al een tijdje zitten kijken naar Windows Terminal Server, en ik heb nu een patch gevonden voor XP, waarmee je die kan omtoveren tot terminal server. Mijn vraag is, kan ik zorgen dat alle client windows 2000 PC's als ze opstarten niet een bureaublad en de startbalk weergeven, maar gelijk het remote desktop venster, zodat de leerlingen alleen kunnen inloggen op de toekomstige server en alles via daar doen? Liever niet met windows server editie's aankomen. voor de leerlingen moet het allemaal simpel zijn dus daarom windows XP. Misschien is het onduidelijk, maar ik kan het zo gauw niet beter verwoorden. Ook zou ik willen weten wat voor server daarvoor nodig is, er moeten minimaal 50 mensen tegelijk ingelogd kunnen zijn en alles moet dan redelijk snel lopen. De windows 2000 pc zijn niet hoger dan een PIII.

  Met vriendelijke groet,
  PSPLover.
 • Als je met terminal servers wil werken ontkom je er niet aan om een server-editie van Windows te installeren, eventueel met Citrix. Als je namelijk met remote desktop inlogt op een XP machine kun je maar 1 gelijktijdige connectie naar die PC opbouwen.

  Om met 50 gebruikers tegelijk op een terminal server omgeving te laten werken, raad ik aan om 3 terminals servers, naast je fileserver, in te richten. Door middel van load balancing, kun je de belasting van de servers verdelen, zodat niet de ene server zwaarder belast wordt dan de andere. De PC's zou je kunnen vervangen door thin clients. Deze maken automatisch contact met je terminal server omgeving en als er eentje stuk gaat, heb je er binnen 5 minuten een nieuwe staan. Bovendien zijn ze goedkoper dan een PC, dus op den duur kostenbesparend.

  Windows Server 2003 (eventueel met Citrix) is toch de beste oplossing. Je kan door middel van Group Policy alles zodanig instellen voor de gebruikers dat ze alleen kunnen doen wat ze moeten doen.

  Als je er zelf niet zo veel verstand van hebt, kun je het beter uitbesteden aan een partij die erin gespecialiseerd is. Ik weet nog wel een adresje… :wink:
 • En dat uit mijn mond.. maar er zijn tig varianten op dit thema zonder Microsoft spullen. SUN maakt ook een hele mooie oplossing met SUNRay thin clients als desktop en de sessies op de server. Smartcard eruit, je loopt naar een andere SUNRay, smartcard erin, en hup, alles is daar weer live. Je sluit documenten ook niet meer af of programma's als je wilt uitloggen, je laat de sessie als het ware staan.

  Nadeel van de gehele constructie is dat de gebruiker nauwelijks nog iets aan zijn desktop kan aanpassen (volgens ITers is dat vaak een voordeel maar ik geloof erg in vrijheid en aanpasbaarheid van je omgeving, ben dan ook Geograaf);
  Nadeel is ook de kwetsbaarheid. In de zin dat server plat, alles plat. Ipv 1 persoon die niet kan werken (al valt dit technisch grotendeels uit te bannen door redundancy in te bouwen);
  Goedkoop is het niet;
  De serverside wordt een stuk belangrijker en daarmee vereist die meer aandacht en vaak specialistenwerk;
  Thuiswerken, inbellen op de zaak, wordt ook moeilijker, vereist aparte infra en hardware;

  Ik zou eerst eens goed inventariseren wat de systeembeheerder precies voor problemen heeft met de huidige setting. Wat vindt hij veel werk en moeite? Is het puur dat mensen dingen aanpassen en het onderhoud van de clients? Daar zijn ook wel andere oplossingen voor.

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.