Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

WinXP MS-DOS verdwenen. Hoe krijg ik die terug?

perloc
3 antwoorden
 • Ik gebruik regelmatig het MS-DOS window in WinXP.
  Door een dubbele toetsaanslag is ineens "Accessories" op mijn desktop verschenen. Ik dacht die even te verwijderen door die te wissen (in de veronderstelling dat het een Shortcut was. Dat bleek niet zo te zijn en mijn delete actie had tot gevolg dat MS-Dos uit het rijtje verdwenen is).
  Hoe krijg is die terug?
  Een "System Restore" werkt niet omdat mijn computer maar weinig keren wordt afgesloten en meestal in Hybernate mode gaat (= laptop). Bovendien blijkt een restore point van de vorige maand niet te bereiken omdat Windows weigert een vorige maand te laten zien! Daarbij wil ik de huidige instellingen en installatie's behouden.
  Ik zou alleen die MS-DOS terug willen hebben maar een zoektocht naar MS DOS, en alle bedenkbare varianten op deze term, leverde niets op. In "Install Windows componenten" komt MS-DOS niet voor, evenmin op de WinXP install CD.
  Wie weet…..
  MVG perloc
 • Het DOS-item in het start menu is slechts een snelkoppeling. De daadwerkelijke promt kun je vinden op de volgende locatie:

  %SystemRoot%\system32\cmd.exe

  Een andere manier om de promt te bereiken is via 'start'->'uitvoeren'->'cmd.exe'

  of je moet gewoon even een nieuwe snelkoppeling aanmaken en ik het start menu hangen.

  Overigens voor de volledigheid, het is niet echt MS-DOS, maar een command prompt die sterk op het oude MS-DOS lijkt.

  edit: Je kunt trouwens ook een recovery tool proberen. Misschien dat je daarmee de 'accessories' map weer kunt herstellen. Ik heb nog wel eens succes met PC Inspector
 • Of via Configuratiescherm -> Software -> Windowsonderdelen toevoegen of verwijderen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.