Vraag & Antwoord

OS Windows

Sneltoetsen instellen in Windows of Office

Anoniem
wateengedoe2
5 antwoorden
 • Ik typ voor m'n werk veel in de Scandinavische talen en daarin komen o.a. de letters ø, å en æ veel voor. Die typ ik nu met de altcodes, waar ik heel erg aan gewend ben, maar wat toch het typen vertraagt, omdat ik mijn rechterhand steeds weg moet halen van de normale plaats op het toetsenbord. Voor de letters ä en ö is dat niet nodig, want die typ ik met internationaal ingesteld toetsenbord: eerst trema en dan de letter.

  In Word kun je eigen sneltoetsen instellen voor speciale tekens die je vaak gebruikt. Bestaat er ook een functie waarmee dat werkt voor heel Windows? Of in ieder geval voor alle MS-office-applicaties incl. Outlook, Excel en Access? Voor alleen Word is het niet handig voor mij, maar kan het in al deze programma's, dan is het wel interessant om de Scandinavische letters in te stellen.
 • niemand? :(
 • [quote:2dcfc5e586="wateengedoe2"]Ik typ voor m'n werk veel in de Scandinavische talen en daarin komen o.a. de letters ø, å en æ veel voor. [/quote:2dcfc5e586] Om mee te beginnen zou je deze info kunnen checken over Codetabellen.
 • Is het dan niet slimmer, een zweeds tikplankje aan te sluiten?

  In windows heb je standaard wel de character map zitten, waarmee je eigenlijk alle letters wel kunt invoegen. Maar dat is nog omslachtiger dan die alt codes.
 • Met het internationaal ingestelde toetsenbord kun je de door jou genoemde letters typen door een combinatie van ctrl-alt of een combinatie met de "alt gr"-toets (de rechter alt-toets):
  ø = ctrl-alt-L of alt gr-L
  å = ctrl-alt-W of alt gr-W
  æ = ctrl-alt-Z of alt gr-Z
  Met ook nog de shift-toets erbij worden het hoofdletters. dus b.v
  Å = ctrl-alt-shift-W of alt gr-shift-W. Echt gemakkelijk typen is dat overigens niet.

  Een overzicht van het VS-international toetsenbord staat op http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout#US-International

  vr.gr.
  Jan

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.