Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP loopt vast.

MikeZH
12 antwoorden
 • XP Home SP2 op goed systeem: mobo Gigabyte K8N Ultra-9, AMD Athlon XP 64 3200+, 2GB DDR-RAM. OS op C, tesamen met D-partitie op WD Raptor SATA, verdere partities op Maxtor Diamond Max 9 en 10 SATA.

  Norton Internet Security 2007, full scan op 19 juni; alles OK. Ben 4 dagen weg, bootup en meteen Norton Live Update: PC loopt vast met Norton errorvenster code 0x000003E8, 3035,6. Met vermelding van link naar Symantec site. Werkt natuurlijk niet.

  Google op code; Norton geeft reparatiefile, die je natuurlijk niet kunt uitvoeren als PC na enkele seconden vastloopt.

  Geen enkele reactie op muis (cursor/zandloper beweegt wél) of toetsenbord. Met schakelaar aan en uit. Zo tig maal bootup: steeds hetzelfde vastlopen. Veilige modus werkt OK: acht dagen oude herstelpunt teruggezet. Start resulteert steeds weer in vastlopers.


  Safe Modus opstarten lukt; acht dagen oud herstelpunt teruggezet, maar reboot eindigt steeds weer in vastlopen.


  Uit arren moede XP SP2 geherinstalleerd, en na installatie van mobodrivers weer het oude liedje: geen enkele reactie.
  Hoe nu verder?
 • En als je norton er NIET op zet, c.q. verwijdert (met symnrt)?
 • Ik heb intussen in de safe mode vanaf een externe harde schijf een systeembackup van medio maart teruggezet. Ging prima.
  Daarna meteen met Norton Removal Tool (heb ik op USB-stick) alles van Symantec/Norton verwijderd. Daarna geprobeerd Windos update uit tevoeren, hetgeen steeds foutcodes opleverde, die echter met het vastlopen niets te maken haddden. Na de zoveelste reboot opeens weer het probleem van vastlopend systeem. :cry:
  Snap niet waar het aan ligt, maar in ieder geval werkt de safe mode wél: dus een of andere hardware driver?
 • Zou een rotte driver kunnen zijn. Maar lastig om uit te zoeken welke. Misschien moet je al je drivers eens nalopen, of er updates van te vinden zijn.
 • Drivers zijn inderdaad vaak wel de oorzaak van vastlopen van XP.
  Maar ik heb nu XPSP2 geherinstalleerd op een geformatteerde C-partitie, dus schoon. Daarna die backup van maart eroverheen. Nog even niets updated. (Wel Norton Removal Tool en via het register alles van Symantec/Norton eruit). Tóch weer dat vastlopen.
  Dan lijkt het mij dat de drivers dus van maart zijn en die zijn drie maanden OK geweest; dan zou het toch vreemd zijn als het daaraan zou liggen.
  Een beschadiging van het moederbord of anderszins hardware lijkt ook uitgesloten, omdat de safe modus prima werkt. (wat weer op drivers duidt).
  Soms werkt alleen het klikken met de muis niet; de cursor beweegt dan wél. En in sommige gevallen doet het toetsenbord niet veel, maar kun je wél met Ctrl-Alt-Del naar de taskmanager, waar je dan verder niks mee kan, maar het geeft aan wat voor vreemde vorm van vastlopen dit is. Uiteindelijk helpt alleen reset en reboot dus, en het hele gedoe begint van voren af aan.
  Het is mij een raadsel. Wie heeft hier ervaring mee?
 • Je zet windows er opnieuw op, en vervolgens zet je een backup terug die die installatie overschrijft. Is die eerste stap dan niet zinloos? Als die backup van een beschadigde installatie is, zet je de problemen gewoon weer terug.

  Ik zou eerst die backup er eens af laten, en dan kijken hoe het apparaat zich houdt. Zet er alleen de hoogstnoodzakelijke software op, eventueel een game, en ga er eens een paar dagen mee werken.
 • [quote:8a5877d1d4="HvD"]Maar ik heb nu XPSP2 geherinstalleerd op een geformatteerde C-partitie, dus schoon.[/quote:8a5877d1d4] Als je een ATI of een NVIDIA videokaart hebt is deze niet helemaal schoon, want deze drivers zijn meegeleverd bij Service Pack 2 van XP. Deze zou je dus nog kunnen wegpoetsen met Driver Cleaner. Daarna installeer je chipset drivers van je moederbord, en de drivers van je videokaart.

  Ook is het bij ADSL en kabel internet aanbevolen XP te installeren met de internet verbinding uitgeplugd. Anders zou er tijdens de XP installatie een virus of worm binnen kunnendringen. Nadat Anti-Virus + Firewall (Norton Internet Security 2007) is geïnstalleerd, kan de internet verbinding terug worden ingeplugd.
  [quote:8a5877d1d4="gerben"]en vervolgens zet je een backup terug die die installatie overschrijft[/quote:8a5877d1d4]
  Tenzij TS met backup alleen data bedoelt. Dus niet een corrupte XP image.
 • Dat kan. Maar je zal ze de kost niet geven, die een schijf gaan formatteren, installeren, en vervolgens een image terug zetten….
 • @ Gerben;

  Ben het helemaal eens met wat je stelt. Maar die backup was van 15 maart, en die heeft dus drie maanden perfect gewerkt, met al zijn instellingen en drivers. Als ik die terugzet zou die toch goed moeten werken, tót het moment dat ik ga updaten en andere veranderingen aanbreng in het systeem. Maar de boel loopt al meteen vast.
  Desondanks zal ik voor een goede troubleshoot je voorgestelde schone installatie een poosje uitproberen.

  @ Jolo;

  Kaart is inderdaad een GeForce6600, dus daar zal ik rekening mee houden.
  Ook dat uitpluggen van de routerverbinding is een goeie. Wil overigens geen Symantec meer op mijn PC en heb intussen G-Data Internet Security klaarliggen.

  Ben voorlopig touwens een poosje afwezig, dus het kan even duren voor ik meer weet.

  Beide alvast bedankt.
 • Beste HvD,
  Ik heb ongeveer hetzelfde probleem + workaround;
  Ik heb XP home edition op AMD en AVG viruskiller. Mijn PC loopt eveneens na ongeveer 1 minuut vast. Ditzelfde geldt ook voor een collega van mij met dezelfde PC configuratie. Bij vastlopen is er geen CPU belasting en wordt het geheugen niet aangesproken. Systeemherstel gedaan –> biedt ook geen oplossing. In veilige modus blijft PC wel stabiel. Het uiteindelijke probleem zit in mijn beleving in de windows-update. Ik ben met microsoft support in overleg (mail), echter nog geen oplossing.

  De workaround;
  Zodra windows opstart via <uitvoeren> <cmd> (command-prompt) "net stop wuauserv" intikken en ENTER. Hiermee stop je de windows-update server welke wel elke PC opstart automatisch start.

  Zodra ik de windows-update server stop blijft mijn PC stabiel en loopt deze niet meer vast. De ellende is dat ik nu geen window updates meer kan krijgen. want als je deze via het start-menu aanklikt start ook de server op de PC weer.

  Ik ben benieuwd of jou PC stabiel blijft na het stoppen van de windows server.
 • Heb die PC voorlopig een poosje aan de kant gezet omdat het waarschijnlijk een driverprobleem is, en dat wordt lang zoeken. Werk intussen vanaf andere PC's en een laptop.

  Ik was op gegeven moment zover gekomen dat ik de hele C-partitie, waarop alléén het systeem, heb geformatteerd en een schone installatie van XP SP2 erop heb gezet.
  Zelfs dát loopt na enige tijd vast, behalve in de safe mode. vandaar mijn verdenking op een of andere driver. Toetsen doen niets meer, muis kun je bewegen maar klikken doet ook niets meer; dan toch maar liever een BSOD; kun je met de codes Googlen.

  Pik de draad weer op als ik tijd heb.
 • [quote:f84a52da62="HvD"]omdat het waarschijnlijk een driverprobleem is, en dat wordt lang zoeken.[/quote:f84a52da62]Laat MS daar nu ook een handeling voor hebben.
  Start > Run > [b:f84a52da62]verifier.exe /?[/b:f84a52da62] > OK
  Zie doorlink naar [b:f84a52da62]MS KB Article 244617[/b:f84a52da62] in From Verifying to Vandalizing
  Een waarschuwing is, zoals het artikel doet vermoeden, zeker op z’n plaats.
  De schrik kan ik mij nog goed herinneren, toen ik de handeling op een eigenlijk probleemloos systeem uittestte. Windows vond een driver die "corrupt" was en melde dat ook netjes in een BSOD
  Via herstart [i:f84a52da62]Verifier[/i:f84a52da62] uitschakelen dacht ik, maar Windows had de smaak te pakken en alle herstarts monden in een BSOD uit.
  Gelukkig bracht een andere pc, Google en "Veilige modus" de oplossing, maar je bent gewaarschuwd.
  Zo te lezen is er echter niet veel verloren aan dat systeem.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.