Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows Vista omruilen voor Windows XP MCE?

Anoniem
jolo
20 antwoorden
 • Ik heb onlangs een PC gekocht (Targa van de Lidl) met daarop Windows Vista Home Premium. Ik heb 2 DVD's met zowel de 32 en de 64 bits erbij gekregen. Op de PC zit een sticker met de licentie key.

  Nu ben ik helemaal niet tevreden met Vista :cry: : Trager dan XP, hele vervelende popups over bescherming van het OS, etc.

  Nu zou ik graag Windows XP Media Center edition erop willen hebben i.p.v. Vista. Nu kreeg ik van een collega te horen dat als ik Vista had dat ik deze dan ook voor Windows XP kon krijgen/omruilen.

  Wie weet hier meer over?
  Alvast bedankt.
 • Die popups ben je kwijt, als je user account control niet gebruikt. Wel moet je dan waarschijnlijk werken in een beheerders account.

  Omruilen moet je bij je leverancier vragen. Het gaat waarschijnlijk om OEM versies, en daar levert microsoft geen support op. Je kunt natuurlijk wel proberen, onderhands te ruilen, met iemand die XP heeft, en over wil op vista. MCE zou ik zelf ook afraden. Dan liever gewoon standaard XP.
 • Even uit nieuwsgierigheid: als het om een OEM-licentie gaat dan is die toch gekoppeld aan de hardware en kun je die toch niet (legaal) ruilen tegen een andere?
 • Daar heb je wel een punt. Maar ik meen dat OEM bij vista veel vrijer is, dan vroeger met xp het geval was. Als ie eenmaal geactiveerd is op een bepaalde machine, kon het trouwens wel eens lastig worden.
 • [quote:ad35f7804a="gerben"]Die popups ben je kwijt, als je user account control niet gebruikt. Wel moet je dan waarschijnlijk werken in een beheerders account.[/quote:ad35f7804a]

  Ik heb wel een programma 'Vista Manager' waarmee ik volgens mij een keuze heb om dat user control uit te zetten. Ik kreeg toen in mijn taakbalk zo'n rood icoon die telkens begon te zeuren.

  [quote:ad35f7804a="gerben"]… MCE zou ik zelf ook afraden. Dan liever gewoon standaard XP.[/quote:ad35f7804a]

  Waarom geen MCE? Wat is je reden? Ik wil juist MCE gebruiken.

  Toch raar dat je nu al geen PC meer kunt krijgen zonder dat logge Vista. Ik was zo blij met mijn XP.
 • XP kun je best nog los kopen hoor. Maar ja, die fabrikanten sluiten deals met microsoft, en die gaat natuurlijk gewoon vista pushen. Waarom geen MCE? Wat moet je nou met een MCE teletubbie interface op een gewone computer?
 • Ik ben momenteel met zo'n zelfde probleem bezig.
  Als je bij microsoft zoekt naar downgrade zoekt vind je er info over.

  Het antwoord dat ik van ze kreeg:
  [i:adce5da6a1]U moet over een bestaande versie van Windows XP beschikken om naar XP te kunnen downgraden. Deze versie mag dan ook op een andere computer draaien.
  De versie voor de downgrade wordt er noch door Microsoft noch door de OEM ter beschikking gesteld.

  Microsoft Activation Center Helpdesk.[/i:adce5da6a1]

  Meer Info: http://www.microsoft.com/belux/nl/partner/productssolutions/windows/windows-vista-downgraderights.mspx
  In dat artikel staat overigens een verhaal over minimaal 10 PC's, maar dat hoeft volgens MS niet.
 • Als je een OEM licentie van Vista hebt, mag je downgraden naar dezelfde editie van XP, dus als je een licentie voor Vista Home hebt (basic of premium maakt hierbij niet uit), mag je Windows XP Home Edition gebruiken, dus geen XP Media Center Edition, tenzij je hiervoor ook een licentie hebt, in de vorm van een retail-licentie (dus een pakketje wat je los in de winkel koopt).

  Het probleem is vaak dat je geen installatiemedia hebt. PC fabrikanten zijn niet verplicht om installatiemedia mee te leveren en als ze dat doen, is het vaak specifiek voor die PC waar het mee geleverd wordt. Om kosten te besparen wordt er dan ook steeds vaker een recovery partitie ingericht op de, steeds groter wordende, harde schijven. Ook kun je een probleem met de drivers krijgen. De PC fabrikanten stellen immers steeds minder drivers beschikbaar voor XP als ze oorspronkelijk Vista op die PC leveren.

  Kortom: XP Media Center is niet legaal te gebruiken als je een Vista Home OEM licentie hebt. Als je XP Home wil gebruiken, moet je aan een installatie CD en XP drivers zien te komen.
 • ik gebruik MCE nu al 3 jaar met volle tevredenheid, draait gewoon over WXP Pro heen, dus je hebt alle pro functionaloteiten en als je is iets van tv op wil nemen kan dat ook super :D
 • Bedankt voor je uitvoerige uitleg.

  Ik wordt helemaal sch**t ziek van dat Vista. Denk je een snelle PC gekocht te hebben is deze nog slomer dan mijn oude PC !
  Ik hoor de hele tijd maar de Harddisk rammelen terwijl er niks gedraait wordt. Ik weet dat het OS van alles wil indexeren, maar dat hoeft toch niet altijd?
  En thuis beneden heb ik een PC met een simpele sempron processor en die is zelfs sneller!
  Zelfs als je een bestand/directorie wil copieren of weggooien dan gaat hij eerst kijken hoeveel het is en hoelang het gaat duren.

  Nee ik ben helemaal niet tevreden met Vista en vind dat ik een miskoop heb begaan.

  En nieuwe licentie van XP gaat me dan 100 euro kosten als ik dat wil. Pfff..
 • Ik snap niet wat er mis met Vista is.
  Ik heb zelf een Acer laptop en zelf Vista op geinstalleerd en ik ben er best tevreden mee.
  Zoals Gerben als aangeeft, kun je gebruikersaccountbeheer uitzetten.
  Dan heb je geen pop-ups meer.

  Kijk ook even naar je prestaties van je systeem. Draait er soms wat op de achtergrond? En hoeveel processen heb je draaien (een schone Vista installatie heeft tussen de 40 en 45 processen draaien)
 • [quote:0628f0b2d4="tne7laa"]Ik wordt helemaal sch**t ziek van dat Vista. Denk je een snelle PC gekocht te hebben is deze nog slomer dan mijn oude PC ! [/quote:0628f0b2d4] Voordat je Vista gaat vervangen door XP en dus feitelijk wegloopt voor het probleem, kun je omschrijven wat je precies traag vind aan Vista? Waar ik net zoals Prin0096 nieuwsgierig naar ben. Als je in Vista Introductiescherm klikt op Meer details weergeven en op Windows Prestatie-index, hoe hoog zijn bij jouw de Scores?

  De user account control kan zoals gerben al opmerkt worden uitgeschakeld. Alleen was de bedoeling ervan dat applicaties niet zonder dat je het weet systeem taken kunnen uitvoeren.

  [quote:0628f0b2d4="gerben"]Die popups ben je kwijt, als je user account control niet gebruikt. Wel moet je dan waarschijnlijk werken in een beheerders account. [/quote:0628f0b2d4] Zowel in Vista en XP is het veiliger te werken met een beperkte rechten account. Waarbij zowel de rechten account en de systeem beheerder account een sterk wachtwoord hebben. Zodat systeem beheerder taken kunnen worden uitgevoerd via Run As/Uitvoeren Als.
  [quote:0628f0b2d4="tne7laa"]Nu zou ik graag Windows XP Media Center edition erop willen hebben i.p.v. Vista. [/quote:0628f0b2d4] Zoals al is gezegd heb je waarschijnlijk niets aan een XP OEM CD van een andere PC. De kans is groot dat deze op jouw PC niet geactiveerd kan worden. Daarentegen een Retail versie van Windows kan wel verhuizen naar een andere PC.
 • Even linken,

  http://tweakers.net/nieuws/48229/Microsoft-versimpelt-overstap-van-Vista-naar-XP-voor-oem-klanten.html
 • Dat bericht klinkt denk ik mooier dan het is. Microsoft heeft een aantal grote systeembouwers die optie gegeven. Betwijfel of je daar als eenling überhaupt iets aan hebt. En of een dozenschuiver als targa daaraan meewerkt?
 • Vista is niks mis mee vind ik. Draai er nu al een tijdje mee en start sneller dan XP bij mij.

  Je moet wel even 2GB intern geheugen plaatsen en een core 2 Duo processor hebben. Ook geen interne VGA, beter is een 6600GT of 7600GT of hoger.

  Krijg soms het idee dat iedereen met zijn budget PC de Vista Home Premium wil draaien terwijl zijn hardware minimaal is.
 • Dat laatste is niet helemaal waar. Als ik in de diverse folders kijk die in de bus komen worden alle PC's afgeleverd met Vista, terwijl daar configuraties bij zitten waarvan ik denk dat ze het maar net aan kunnen.
  Dat pleit dus voor het laten kiezen van een koper tussen Vista en XP en dat is nu net waar het in dit topic overgaat.
  Die keuze krijg je niet meer. Het is een gedwongen koppelverkoop. Je koopt een nieuwe computer, er staat Vista op.
  Uiteraard kun je tegen betaling een XP licentie kopen, maar iemand die nu persé geen Vista wil zou dat toch ook niet hoeven nemen en er dus ook niet voor hoeven betalen.

  Ik snap best dat door de enorme aantallen die er door de pc-bouwers worden afgenomen, de prijs die zij betalen voor een licentie laag zijn en dat op zich ten goede komt aan de koper, maar toch blijft het geen vrije keuze.
 • Och, ik zag vanmiddag nog een advertentie, die een 7100GS kaart aanbiedt als "dé oplossing voor de prijsbewuste gamer". De opmerkingen bij twee andere kaarten zijn al even onzinnig. Hoe moet je zo'n winkel nou ooit serieus nemen?

  http://www.update.nl/UserFiles/Image/folder/folder6.jpg (vakje linksonder)
 • Het duurde even (ziek) maar ik het de pretatie index opgezocht:
  Totaal 4,5

  Processor: 5,2
  Geheugen: 4,5
  Grafisch: 5,9
  Grafisch voor spellen: 5,5
  Primaire vaste schijf: 5,9

  Ik heb geen idee of dit snel of langzaam is. Iemand een idee?
  Ik heb onderhand een schone installatie gedaan en de voorgeinstalleerde er afgegooid en hij lijk minder te pruttelen met de harde schijf.

  Specificatie:
  CPU: AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5000+, 2613 Mhz
  Systeemgeheugen: 1024 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
  Video kaart: GeForce 8600 GT
 • Een score van 4,5 is op zich best netjes, ik moet het doen met een score van 3,7 op mijn laptop, maar de totale score wordt bepaald door het onderdeel met de laagste score. In jouw geval is dat het geheugen, dit blijft ver achter vergeleken met de andere onderdelen. Mijn advies zou zijn om je geheugen uit te breiden met minimaal 512 MB, liefst 1 GB.
 • Er zit nu 1GB intern in met een specificatie van 5-5-5-15 (CL-?-?-?).
  Misschien maakt het dat traag. Ik zat al te denken aan 2GB geheugen, maar op dit moment wordt bijv. 64% gebruikt.
  Ik moet er dan zeker sneller geheugen in zetten met een CL van 4 of 3? Dat is best duur.
  Of is alleen méér geheugen van 1GB bijzetten met een CL van 5 ook voldoende?

  Ik zit net te kijken in windows taakbeheer en zie daar het volgende:
  Fysiek geheugen (MB)
  Totaal: 1021
  In Cache: 500
  Beschikbaar: 2

  Zou dat betekenen dat er maar 2 MB vrij geheugen is? Terwijl er in het grafiekje 658MB geheugen staat.
  Verwarrend allemaal.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.