Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP en Linux tegelijk

Anoniem
mR.x
16 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb eens ergens gelezen dat het mogelijk is om zowel een Windows operating system te installeren als een Linux operating system waarbij je gebruik kan maken van een bootscherm als je de computer opstart zodat je kunt kiezen welke operating system je wilt opstarten. Dit wil ik ook gaan doen maar eerst wou ik even weten of mensen hier goede ervaringen mee hebben of niet.

  Reageer,

  Alvast bedankt.
 • Zo ongeveer elke huidige Linux distro doet dat vanzelf tijdens de installatie. De Linux bootloader (GRUB) wordt naar het MBR van de HD geschreven en een evt. aanwezige Windows wordt daarin automatisch opgenomen en vervolgens krijg je bij het opstarten altijd het door jouw bedoelde keuzemenu te zien.
  Werkt probleemloos.

  Gr,
  Jim
 • Ja, heb al vaker gelezen dat het gewoon naast elkaar kan, zou geen probleem moeten zijn.. Gewoon even proberen.
 • Of een Linux distributie zonder problemen geïnstalleerd/gebruikt kan worden in dualboot met Windows, hang af van je PC configuratie. Als deze bestaat uit SATA en PATA (IDE) hardeschijven dan zou het nog wel fout kunnen gaan. Voor een ervaring hierover check je deze topic over onderwerp Bootloader Probleem Mandriva Linux, Windows XP en Vista.
 • Ja maar dat ligt ook aan de soort Linux he, in dit geval Mandriva.
 • Kans op installatie problemen zijn er uiteraard bij elke Linux distributie. Zoals Mandriva, openSuSE, Fedora en Ubuntu. De GRUB bootmanager zou bij meer dan 1 harde schijf bijvoorbeeld op de verkeerde harde schijf kunnen terecht komen. Als TS Ubuntu Linux overweegt, zou deze de Nederlandstalige Installatie Handleiding/DualBoot kunnen checken, die er vanuit gaat dat je maar 1 harde schijf in je PC hebt.
 • Ik ben van plan om SUSE te installeren en daarbij ook gewoon gebruik te kunnen maken van Windows XP. Ik vraag me af of mijn internet het wel zal doen als ik Linux gebruik, ik heb een Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54G draadloze router, ik vraag me alleen af of deze ook zal werken voor linux, anders heb ik er namelijk geen reet aan, ik wil namelijk ook gebruik kunnen maken van het internet op mijn Linux operatingsystem.
  Iemand een idee? Ik moet zeker weer een aparte router gaan kopen? :S
 • [quote:acad684c1d="mR.x"]ik heb een Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54G draadloze router, ik vraag me alleen af of deze ook zal werken voor linux, [/quote:acad684c1d] Voor de router zelf is Linux geen probleem. Die heb ik zelf ook. Om precies te zijn heb ik de WRT54GL. Belangrijker is het te weten welk merk/type en versie netwerkkaart in je PC/laptop zit. Bij Linux is het van belang dat de chipset van die netwerkkaart wordt ondersteund.
 • [quote:d38aceef14="jolo"][quote:d38aceef14="mR.x"]ik heb een Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54G draadloze router, ik vraag me alleen af of deze ook zal werken voor linux, [/quote:d38aceef14] Voor de router zelf is Linux geen probleem. Die heb ik zelf ook. Om precies te zijn heb ik de WRT54GL. Belangrijker is het te weten welk merk/type en versie netwerkkaart in je PC/laptop zit. Bij Linux is het van belang dat de chipset van die netwerkkaart wordt ondersteund.[/quote:d38aceef14]

  Ik zal morgen eens kijken wat voor netwerkkaart ik bezit, ik woon nu namelijk in Amerika en heb via Dell.com een XPS 410 aangeschaft.
  Ik kom morgen terug van vakantie, dan zal ik meteen even laten weten welke netwerkkaart ik heb. Is er verder nog iets van belang?

  Van de Dell Site kan ik dit opmaken over mijn netwerkkaart:
  Network: Integrated Gigabit Ethernet
  Integrated 10/100/1000 network interface
  Quality GbE networking for consumer desktop PCs

  Meer nodig?
 • [quote:1604db8fbb="mR.x"] Network: Integrated Gigabit Ethernet [/quote:1604db8fbb] Maar is deze draadloos/wireless? Zelf heb ik op mijn Hoofd PC uit mijn onderschrift een gewone onboard Gigabit Ethernet card, die goed wordt ondersteund door Linux. Deel van [b:1604db8fbb] lspci -tv [/b:1604db8fbb] output
  [code:1:1604db8fbb]
  Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller

  [/code:1:1604db8fbb]
  Maar voor door openSuSE ondersteunde draadloze netwerkkaarten check je op http://en.opensuse.org/HCL/Network_Adapters_%28Wireless%29
 • Ik heb als ik mij niet vergis een Intel PRO/Wireless, ik weet het alleen niet zeker en ik weet niet welke versie ik zou hebben. Verder heb ik een Linksys WMP54G Wireless-G PCI Adapter in mijn PC ingebouwd zodat ik het signaal van de Linksys Router kan opvangen, is dit genoeg of ligt het echt aan de netwerkkaart die ik bezit?
  Ik kom vanavond thuis en dan ga ik er eens voor zitten.
  Ik hoor het wel en alvast bedankt.
 • [quote:f91d559c34="mR.x"]Intel PRO/Wireless,[/quote:f91d559c34] Alleen het merk is niet voldoende. Staat meestal wel op de kaart zelf. [quote:f91d559c34="mR.x"] Verder heb ik een Linksys WMP54G Wireless-G PCI Adapter [/quote:f91d559c34] Deze heb ik zelf ook. De gebruikte chipset is afhankelijk van de versie. Ik heb zelf versie 4.1. Dat staat op de kaart zelf. Op de achterkant staat Manufactured 12/2006. Daarin zit een Ralink chipset. Deze wordt door Linux ondersteund. Hoewel niet helemaal zonder problemen. Check daarvoor mijn topic op nedlinux forum. Waarin ik 'm ook in openSuSE 10.2 had geprobeerd. Heb je echter een oudere versie met een Broadcom BCM4306 chipset, dan zou deze kunnen werken met behulp van ndiswrapper. Maar in die link die ik gaf van opensuse is dat blijkbaar niet getest.

  Als je twijfelt, zou je eerst een Linux Live CD kunnen downloaden en branden. Dan kun je zonder Linux te installeren, enkele Linux commando's uitvoeren. Waaronder de al genoemde [b:f91d559c34] lspci -tv [/b:f91d559c34] zodat je daarmee kan zien welke chipset je wireless nerwerkkaarten hebben.
 • Ik kijk nu bij mijn Hardware Informatie en daar zie ik dit staan bij network devices:

  Intel(R) 82566DC Gigabit Network Connection

  Zou dit moeten lukken, of nog steeds niet genoeg informatie?
 • Deze staat zo te zien niet op die opensuse link die ik gaf. Als je enig zekerheid wilt krijgen over het werken van al je (wireless)netwerkkaarten, kun je dit het beste vooraf checken met een Linux Live CD. Op MandrivaClub staat uitleg over Wireless met Live CD Cherbourg. Omdat jij andere wireless netwerkkaarten hebt, zullen de details niet kloppen.
 • Dit betekent dus dat ik niet met SuSe kan gaan werken?
  Ik zal die link morgenochtends eens lezen, verder nog suggesties?
  Wat vind jij de beste Linux operatingsystem?
 • [quote:ef0b6900af="mR.x"] Dit betekent dus dat ik niet met SuSe kan gaan werken? [/quote:ef0b6900af] Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Over het algemeen geldt dat wat met de ene Linux distributie kan, zou ook met een andere Linux distributie behoren te werken. Wel zou het configureren ervan moeilijker kunnen zijn.
  [quote:ef0b6900af="mR.x"] Wat vind jij de beste Linux operatingsystem? [/quote:ef0b6900af] Ik weet niet of dat van belang is dat te weten. Maar ik heb vroeger jaren lang (open)SuSE gebruikt als hoofd besturingssysteem. Later ben ik overgestapt naar Ubuntu Linux. Op dit moment dus Ubuntu Feisty Fawn. Eigenlijk is er niet zoals "de beste Linux operatingsystem." Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

  Het is de bedoeling dat je de Linux distributie gaat installeren, waaraan je zelf de voorkeur aan geeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.