Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Computer snel houden

None
7 antwoorden
 • Nog niet zo lang geleden (ik meen anderhalf-twee maanden terug) heb ik mijn computer (XP home SP2) dmv de restore-cd weer teruggezet in oude staat. De C-schijf is daarmee hersteld, D:\ en E:\ niet. Vervolgens natuurlijk alle updates laten vergaren, Office en alle andere software er weer opgezet, etc. Inmiddels is hij toch weer behoorlijk traag. Ik heb een Medion laptop met een 2.8 GHz processor en 512 MB DDR 333 MHz geheugen. Op de C-schijf heb ik nog zo'n 1,5 van de 15 GB vrij. Liefst zou ik wat meer vrij hebben, maar D:\ en E:\ staan ook behoorlijk vol.

  Verder valt het me op dat er altijd behoorlijk wat processen van McAfee en de HP printer actief zijn. Die HP printer ga ik niet vervangen, maar zijn er misschien virusscanners die net zo goed zijn maar minder zwaar draaien op de computer?

  Echter kan dit niet het hele probleem zijn, al bij het opstarten is het erg traag. Het duurt bijna anderhalve minuut voordat ik eindelijk het welkomstscherm krijg en kan inloggen.

  Ik vraag me nu af wat de beste strategie is. Ik heb het vermoeden dat het aan het gebrek aan vrije schijfruimte ligt, maar 1.5 GB zou toch voldoende moeten zijn. Mocht het daar aan liggen, is deze externe harde schijf dan een goede keuze? Hij is groot genoeg (ik heb nu maar 60 GB in gebruik) maar hoe zit het me de prijs/kwaliteit van dat ding?

  Mocht het daar niet aan liggen, wat raden jullie dan aan?
 • 1. Je vrije ruimte op je C is absoluut een vertragende faktor, hoewel het echt niet alles hoeft te zijn.
  2. McAfee en Norton zijn bronnenslurpers (niet altijd, maar op de nodige systemen wel degelijk). Neem als virusscanner de freewareversie van AVG.
  3. De beste overallstrategie is volgens mij geen externe schijf. Die draait, behalve als je 'm via e(xtended)SATA aansluit, veel trager dan een interne schijf.
  Ik zou je interne schijf vervangen door een fors exemplaar met 16MB cache. Met het gratis progje HDclone o.i.d. zet je je oude schijf bit voor bit over op de nieuwe. De nieuwe als opstarter in je BIOS instellen, de oude leegmaken en als backupmedium gebruiken.
  Dit levert volgens mij de beste perspektieven voor vlotter werken.
  4. En kijk, bijv met het zich in het configuratiescherm nestelend, doodsimpele progje Startup eens naar wat er opstart. Je kunt simpel uitvinken wat je niet nodig hebt, zonder programmas/services te deïinstalleren. Met een vinkje terugzetten start een uitgeschakeld programma de volgende keer weer mee op.
 • Bedankt, Kees.

  [quote:9c0cd30d67="KeesA"]3. De beste overallstrategie is volgens mij geen externe schijf. Die draait, behalve als je 'm via e(xtended)SATA aansluit, veel trager dan een interne schijf.[/quote:9c0cd30d67]Wat ik dus dacht is mijn muziek, foto's en andere documenten op die externe schijf te zetten en alleen de programatuur op de laptop zelf te houden. Op die manier kan ik tenminste alles installeren wat ik wil (want ik heb bijvoorbeeld op een gegeven moment Autocad en Photoshop eraf gegooid) en toch nog voldoende schijfruimte overhouden.
  [quote:9c0cd30d67="KeesA"]Ik zou je interne schijf vervangen door een fors exemplaar met 16MB cache. Met het gratis progje HDclone o.i.d. zet je je oude schijf bit voor bit over op de nieuwe. De nieuwe als opstarter in je BIOS instellen, de oude leegmaken en als backupmedium gebruiken.
  Dit levert volgens mij de beste perspektieven voor vlotter werken.[/quote:9c0cd30d67]Bij een tower zou ik precies weten hoe, maar een laptop heb ik nog nooit open gehad. Volgens mij zit het allemaal wat complexer in elkaar, ook met de koeling enzo. Volgens mij is er ook niet zomaar ruimte voor een extra schijf. Kan een gewone sterveling die aan towers kan sleutelen ook zomaar een laptop hardwarematig aanpassen of wordt dat te complex denk je?
  [quote:9c0cd30d67="KeesA"]4. En kijk, bijv met het zich in het configuratiescherm nestelend, doodsimpele progje Startup eens naar wat er opstart. Je kunt simpel uitvinken wat je niet nodig hebt, zonder programmas/services te deïinstalleren. Met een vinkje terugzetten start een uitgeschakeld programma de volgende keer weer mee op.[/quote:9c0cd30d67]Is dat niet hetzelfde wat msconfig ook doet? Of biedt Startup meer mogelijkheden?
 • Tja, of je een laptop open wilt maken of niet is een persoonlijke zaak. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan voor de veiligste weg kiest en een externe schijf neemt! Het sleutelen in laptops is inderdaad moeilijker en de boel is sneller verklooid. Een grotere schijf inzetten heeft overigens beperkte invloed op de warmteontwikkeling. Je kunt direkt een snellere schijf inzetten, meer toeren dus, waardoor overall het systeem merkbaar sneller wordt.
  Het zou me niet verbazen als er een 4200 toerenschijf inzit. Het opkrikken naar een 5400 of (als het mobo het aankan) zelfs een 7200 toerenschijf gaat wonderen verrichten.

  Startup is een gebruiksviendelijker optie voor MSconfig. Wat beperkter maar zonder vaak optredende narigheidjes als je in MSconfig sleutelt. Principe is dat je je opstartzaakjes in de hand houdt. Voor een laptoppie start jouw systeem trouwens helemaal niet beroerd op!

  MIjn conclusie is dat met het aankoppelen van een externe schijf je interne wat sneller wordt (voor zover ie het zonder de data op de externe afkan), maar dat bij applicaties waar de externe schijf in zicht komt het nog veel trager wordt. Immers: een trage laptop interne schijf in combinatie met een nog veel tragere externe schijf, gecombineerd met -laten we het beessie bij de naam noemen- een niet powerlaptop.
  Het systeem heeft beperkingen die, behalve door een grotere+snellere interne schijf, niet met leuke snelheden te omzeilen zijn.

  Wil je zelf niet sleutelen: op veel plekken zitten hardwarewinkels (niet de grotere ketens) waar ze voor € 25,- arbeidskosten een door jezelf aangeleverde HD inzetten. Voor die jongens een routineklusje. Je zou dan je huidige schijf kunnen overzetten op een geleende externe schijf en die terugzetten op de nieuw ingebouwde.

  Of je koopt lekker je externe erbij en ziet hoe het loopt. :D
 • Ik zou eens moeten kijken hoeveel RPM die schijf draait. Staat me bij 5400, maar dat is meer een vaag belletje dat ging rinkelen dat dat ik het echt weet. Zou uit mijn hoofd gewoon bij apparaatbeheer of computerbeheer moeten staan toch? Resulteert een 7200 RPM ipv 5400 RPM ook echt in een 30% sneller systeem of gaat me dat tegenvallen? Want zo'n schijfje kost natuurlijk wel wat, en over een jaar wil ik de bups vervangen door een andere computer. Ik wil dus best wel [i:d20f84d844]wat[/i:d20f84d844] uitgeven, maar dan moet het ook wel wat opleveren, zogezegd.

  Mocht ik een nieuwe schijf aanschaffen dan zou ik waarschijnlijk toch eerst zelf eens de laptop openschroeven om te kijken of ik het zelf aandurf, zo ben ik dan ook wel weer. :)
 • 2.5" schijven vallen op zich wel mee kwa prijs. Standaard 9mm hoge 2.5" laptopschijven.

  En ja, dat toerental ga je fors merken. Zowel in de opstart als in de uitvoering van applicaties.
  Mocht het er allemaal van komen: wel checken wat je BIOS/mobo aankan. Zowel het formaat als het toerental. Niet elk formaat wordt geslikt en het zou kunnen dat er bij jou geen 7200 toerenschijf in kan. Beter goed voorbereid dan straks een zinloos pakketje aan de deur. :-?
 • Bedankt voor de tips! :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.