Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windows herinstaleren

Anoniem
Mr. Richie
14 antwoorden
 • hallo allemaal,
  mijn pc wordt steeds trager, is het de moeite waard dat ik er een nieuw OS overheen doen (media center of home), of zijn er andere goede programma's die dit kunnen verhelpen? (en dan echte programma's die echt werken niet zoals ccleaner want daar wordt hij niet sneller van)

  alvast bedankt
 • Windows over een bestaande installatie heen zetten? Betwijfel of je daar veel aan hebt. De instellingen worden voor een groot deel niet gewijzigd, en ook de achtergrondsoftware blijft grotendeels intact. Een verse installatie doe je op een lege schijf. En dat heeft waarschijnlijk veel meer effect. Zolang het geen hardware probleem is tenminste.
 • dat bedoelde ik ook eigelijk :P het oude eraf gooien en er een nieuwe op zetten. Ik heb het al een keer eerder gedaan bij een oudere pc (pentium 2) daar viel niet meer op te werken en heb ik er een nieuwe opgezet. Maar toen heb ik het blijkbaar verkeerd gedaan: ik had de "instalatiedisk" voor windows xp home edition erin gedaan en er een nieuwe op gezet maar de oude stond er nog op (op de C-drive). Dus toen had ik er een op de D en de C-drive toen heb ik alles van de C afgegooid. Maar ik weet dat dat niet de juiste manier is. Dus wil ik graag bij mijn eige pc eerst het OS eraf gooien zodat er niets meer op staat en dan de instalatie cd erin doen. Hoe haal ik alles eraf? (ook het operating system)
 • [quote:29213b3f22="Mr. Richie"]Hoe haal ik alles eraf? (ook het operating system)[/quote:29213b3f22]

  Je doet de Windows CD in het CD rom station en laat van de CD opstarten. Na enige tijd krijg je de optie partitie verwijderen. Je verwijdert de c: partitie en maakt die ook weer aan. Daarna laat je de partitie formatteren en kun je Windows installeren.
 • ok bedankt voor de sneller reactie :D
 • [quote:cba4dacbae="Mr. Richie"]ok bedankt voor de sneller reactie :D[/quote:cba4dacbae]

  Je kunt alleen de c: partitie verwijderen, maar ook de overige partities. Je dient wel alle partities voor installatie opnieuw aan te maken. Je kunt zo je harde schijf opnieuw indelen.

  Vergeet niet om een backup van belangrijke bestanden te maken op een ander medium!
 • [quote:308e105769="Mr. Richie"]ok bedankt voor de sneller reactie :D[/quote:308e105769]

  Je kunt alleen de c: partitie verwijderen, maar ook de overige partities. Je dient wel alle partities voor installatie opnieuw aan te maken. Je kunt zo je harde schijf opnieuw indelen.

  Vergeet niet om een backup van belangrijke bestanden te maken op een ander medium!
 • ja dat wist ik bedankt :D
 • Je hoeft de c: partitie helemaal niet te verwijderen. Gewoon even snelformatteren bij het installeren van windows. Doe je vanuit het scherm, waar je de schijf voor de windows installatie kiest.
 • [quote:a80ea3fa57="gerben"]Je hoeft de c: partitie helemaal niet te verwijderen. Gewoon even snelformatteren bij het installeren van windows. Doe je vanuit het scherm, waar je de schijf voor de windows installatie kiest.[/quote:a80ea3fa57]

  Drie weken geleden heb ik Windows opnieuw geïnstalleerd op mijn eigen computer en afgelopen woensdag heb ik hetzelfde gedaan op de computer van mijn dochter. De optie die jij beschrijft, heb ik niet gezien.

  Ik heb dit nagezocht in mijn Handboek Windows XP (van 2002) en zag ik op blz. 26 dat je de partitie moet verwijderen indien er een eerdere versie van Windows bevat indien je een NIEUWE installatie wilt uitvoeren.

  Er zullen ongetwijfeld OEM versies zijn die de mogelijkheid bieden die jij schetst.
 • Een normale OEM of Retail CD van Windows XP heeft in de installatie procedure een mogelijkheid om te formatteren. In deze Windows XP Clean Install staat een afbeelding erover bij 7. Optionally format the partition. Bij een herstel
  ecovery XP CD/Partitie zou het anders kunnen zijn.

  [quote:4099cf8b72="Hythloday"]dat je de partitie moet verwijderen indien er een eerdere versie van Windows bevat[/quote:4099cf8b72] Als de C: partitie van een gepartitioneerde hardeschijf te klein is, zou je dat inderdaad kunnen doen. Een C: partitie kun je ook beter niet te groot maken. Een C: partitie van bijvoorbeeld 320 GB is overdreven groot. Ik zou 'm tussen de 10- en 40 GB groot maken.
 • [quote:82bf845f64="jolo"]Als de C: partitie van een gepartitioneerde hardeschijf te klein is, zou je dat inderdaad kunnen doen. Een C: partitie kun je ook beter niet te groot maken. Een C: partitie van bijvoorbeeld 320 GB is overdreven groot. Ik zou 'm tussen de 10- en 40 GB groot maken.[/quote:82bf845f64]

  Als Windows nog op de partitie staat en die werkt niet vlekkeloos en je besluit om Windows er opnieuw op te zetten, moet je de oude versie van Windows verwijderen.

  Dit probleem heb ik enkele jaren geleden aan de hand gehad en het enige wat je kunt doen is de partitie verwijderen en daarna weer aanmaken. De afgelopen 3 maanden heb ik 1x een schone installatie gedaan en 4x een herinstallatie. Ik dacht dat ik een optie over 't hoofd had gezien en daarom heb ik dit opgezocht in het Handboek Windows XP uitgegeven door Academic Service, Schoonhoven, 2002.

  Het beste is inderdaad een c: partitie van tussen de 10-40 GB, waarbij een partitie van 10GB aan de kleine kant is voor een computer met 2GB aan intern werkgeheugen. Hierbij ga ik uit van een wisselbestand van 1 1/2 x het interne werkgeheugen.
 • Bedankt voor de snelle (en goede)reacties. maar hoe haal ik alles van mij pc voor dat ik die reinstall disk ga gebruiken. Ik heb dat namelijk al een keer eerder gedaan maar doen zag ik die optie van de partitie ook niet staan. Welke software heb ik nodig om ALLES van mijn pc te halen?
 • [quote:58d6ad7968="Mr. Richie"]Bedankt voor de snelle (en goede)reacties. maar hoe haal ik alles van mij pc voor dat ik die reinstall disk ga gebruiken. Ik heb dat namelijk al een keer eerder gedaan maar doen zag ik die optie van de partitie ook niet staan. Welke software heb ik nodig om ALLES van mijn pc te halen?[/quote:58d6ad7968]

  Ik neem aan dat je met alles eraf halen alle geïnstalleerde programma's bedoeld.

  Je laat de computer opstarten van de CD. Windows gaat allerlei hulpprogramma's laden en na enige tijd kom je in een menu. Maar onderin de taakbalk zie je een optie "D partitie verwijderen". Als je de cursor op de goede partitie hebt staan (C), druk dan de D in. Je moet 1x of 2x je keuze bevestigen door bepaalde letters in te drukken. Je hebt dan ongepartioneerde ruimte welke je weer gaat partitioneren. Bij mijn eigen computer was dit voldoende, maar bij die van mijn dochter hield ik een kleine portie ongepartioneerde ruimte over. Op haar computer heb ik alle partities verwijderd.

  Zodra je de partitie(s) hebt aangemaakt, ga je formatteren (NTFS) en de installatie begint automatisch.

  Zie ook:

  http://www.pchelper.nl/index.php?page=artikelen&id=384

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.