Vraag & Antwoord

OS Windows

[XP] Account met beperkte rechten

Anoniem
Rosturp
7 antwoorden
 • LS,

  Om mijn computer minder vatbaar te maken voor virussen, maar ook om te voorkómen dat mijn huisgenoten software op mijn computer kunnen installeren, heb ik na een kleine en succesvolle proef besloten volledig over te stappen op gebruikersprofielen met beperkte rechten. Het enige dat me dwarszit is het volgende:

  Je moet altijd één account hebben met volledige rechten. Logisch, maar waarom is het Administrator-account niet voldoende? Deze zie je dan misschien niet, maar met Ctrl-alt-delete in het inlogscherm is dat zo verholpen. Toch moet ik nogmaals een account met volledige rechten maken, en dat staat zo slordig in het opstartscherm (nog los van het feit dat het m.i. onzinnig is om twee accounts te hebben die allebei dezelfde functie van Administrator vervullen).

  Wie helpt me uit de brand?

  Alvast bedankt.
 • volgens mij is het administrator account voldoende en heb je geen gewoon account nodig. Een administrator account is lastiger met opstarten vandaar dat het handiger is om een gewoon account erbij te hebben.
 • [quote:a6413aa79e="BasHamar"]maar waarom is het Administrator-account niet voldoende?[/quote:a6413aa79e] Omdat de verborgen Administrator account alleen is bedoelt te gebruiken, als je niet meer kunt inloggen via je gebruikersaccount met systeem beheer rechten. Als er nog maar 1 gebruikersaccount met systeem beheer rechten is, kan deze in principe niet worden verwijderd. Overigens de verborgen Administrator account kan ook niet worden verwijderd. Het inloggen op de Recovery console. kan alleen via het verborgen Administrator account.
 • Sorry voor de late reactie (weekendje weg 8) )

  Bedankt voor jullie antwoorden!

  Maar als ik het goed begrijp is Administrator niet helemaal hetzelfde als root onder Linux? Ik wil namelijk nóóit inloggen als root (lees: Administrator) en alleen in specifieke gevallen rechtsklikken en "Uitvoeren als…" kiezen waarbij ik dan Administrator kies en een wachtwoord ingeef. Een tweede Admin-achtig account lijkt me gewoon stompzinnig. Maar goed, ik begrijp dat er niets anders op zit. Is er wellicht een manier om dit overbodige Admin-account te verbergen in het inlogscherm?

  Alvast bedankt!
 • Dubbelpost :-?
 • Tripelpost :-?
 • [quote:7723174713="BasHamar"]Ik wil namelijk nóóit inloggen als root (lees: Administrator) en alleen in specifieke gevallen rechtsklikken en "Uitvoeren als…" kiezen waarbij ik dan Administrator kies en een wachtwoord ingeef.[/quote:7723174713] Dat is inderdaad mogelijk. Onder Windows XP is de enige uitzondering daarop: Windows Update. Deze werkt dus niet via "Uitvoeren als…". De belangrijke updates kunnen binnengehaald worden via Auto update. Voor het binnenhalen van de overige Windows updates, is inloggen met een systeem beheer rechten gebruikersaccount nog wel vereist. Bij Vista is dat verbeterd.
  [quote:7723174713="BasHamar"]Is er wellicht een manier om dit overbodige Admin-account te verbergen in het inlogscherm? [/quote:7723174713] Je zou het Welkomscherm kunnen uitschakelen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.