Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP niet meer te koop??

Anoniem
rob bogers
26 antwoorden
 • Ik ben van plan om een goedkoop nieuw PC'tje samen te stellen. Er hoeven maar een paar programma's op en die draaien vooralsnog niet op Vista. Nu heb ik gehoord dat XP na dit jaar niet meer geproduceed wordt en dus zal de verkoop wel stagneren. Weet iemand of dit zo is want dan moet ik snel handelen, of niet!!
 • Met een Vista licentie mag je ook Windows XP gebruiken. Het wordt alleen wat lastiger om het te installeren, aangezien je geen CD-tje hebt en met Microsoft moet bellen voor een installatiesleutel.
 • Wat heb ik nu aan een vista licentie als ik Windows XP wil kopen, daar krijg ik toch ook een licentie bij. De vraag was of XP na 1 januari 2008 nog wordt verkocht. Heel veel internet zaken verkopen nu al alleen Vista. XP is niet meer te vinden bij diverse bedrijven.
 • wat draai je nu dan??? als dat XP is? kun je toch gewoon die blijven gebruiken?
 • Heb daarvoor maar 1 licentie, het betreft een nieuwe PC
 • Azerty heeft xp nog wel in de prijslijst staan, een oem licentie voor 77 euro.
  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/498/21797/windows-xp-home-edition-sp2.html
 • Dank je.
 • Maar dat wil niet zeggen dat dit in 2008 nog steeds het geval is. http://www.techworld.nl/article/3382/windows-xp-pcs-vanaf-2008-niet-meer-leverbaar.html

  Overigens is er voor een nieuwe PC niet echt een reden om voor XP te kiezen boven Vista. Misschien hoogstens voor een budget PC uitgezonderd. Voor Vista is een PC met 2 GB werkgeheugen en een mid-range videokaart wel aanbevolen.
 • Ja hoor, eindelijk een antwoord op mijn vraag, dat XP waarschijnlijk in 2008 niet meer te koop is. Aan Vista heb ik niets, afgezien dat ik de verbeteringen minimaal vind. Zelfs Microsoft is daar achter gekomen. Quote: Vista verkoopt niet zo goed als werd gedacht. In mijn geval geldt dat als je software/drivers niet Vista bestendig zijn houdt het op en moet je wel naar XP.
 • [quote:d401ad59af="rob bogers"]In mijn geval geldt dat als je software/drivers niet Vista bestendig zijn[/quote:d401ad59af] Had je dit dan getest? Voor de software geldt dat deze bij Works zou moeten staan in deze Windows Vista RTM Software Compatibility List. Of dat bij de fabrikant van die software staat vermeld, dat deze onder Vista werkt.

  Wat de drivers betreft mag ik wel aannemen dat de hardware van en nieuwe PC wel Vista compatible is. Als je echter oude rand-apparatuur wilt gebruiken, zou het inderdaad kunnen dat deze niet Vista compatible is.
 • Je hebt helemaal gelijk, de software zal misschien wel draaien maar of ik nu 299 Euro OEM (Vista) of 89 Euro OEM (XP) moet betalen voor de besturingssoftware dat scheelt nogal. dat heb ik er gewoon niet voor over.
  En daar komt nog bij dat veel mensen XP stabieler vinden en het biedt een betere ondersteuning voor (rand)apparatuur zoals het door jouw gegeven link aangeeft. En dat is zo! En het programma wat ik gebruik (treinbesturingssoftware Windigipet 9.0) werkt niet op Vista.
 • En daar komt nog bij dat veel mensen XP stabieler vinden en het biedt een betere ondersteuning voor (rand)apparatuur zoals jouw artikel aangeeft. En dat is zo!
 • [quote:9a22282e4c="rob bogers"] Je hebt helemaal gelijk, de software zal misschien wel draaien maar of ik nu 299 Euro OEM (Vista) of 89 Euro OEM (XP) moet betalen voor de besturingssoftware dat scheelt nogal. [/quote:9a22282e4c] Het zou inderdaad kunnen Vista iets duurder is dan XP. Maar zo groot is het verschil nu ook weer niet. Bij Azerty kost Microsoft Windows Vista Home Premium 32bit,BOX, Nederlands € 93,72.

  Voor de rand-apparatuur is Microsoft afhankelijk van de hardware-fabrikant. Bijvoorbeeld mijn oude HP PSC750xi die ik kocht in december 2002 werkt nog wel in Vista 32 en 64 bit.
  [quote:9a22282e4c="rob bogers"] En daar komt nog bij dat veel mensen XP stabieler vinden [/quote:9a22282e4c] Eigenlijk zou Vista stabieler zijn dan XP. Want bij XP draait de video driver nog in de kernel mode. Als deze crasht, neemt deze XP mee in deze crash. Bij Vista draait de video driver in user mode. De kans dat Vista crasht zou dus kleiner moeten zijn.

  Als je er echt zeker van bent dat je op je nieuwe PC XP wilt, zou je kunnen informeren of je een XP Home Box CD van te voren kunt bestellen.
 • Vista gebruikt gewoon teveel resources voor wat je er voor terug krijgt.
  Het maakt dan niet uit hoe krachtig je PC is; het is gewoon zonde als je met een lichter draaiend OS (lees: XP) hetzelfde kan.
 • [quote:90344bf7c7="rob bogers"]Heb daarvoor maar 1 licentie, het betreft een nieuwe PC[/quote:90344bf7c7]

  dus als ik een nieuw mobo zet? kan ik niet mijn windows gebruiken?…. 't moe nie gekker worden. :-?
 • eduard33 stelt:
  [quote:4ea4d14b62]dus als ik een nieuw mobo zet? kan ik niet mijn windows gebruiken?…. 't moe nie gekker worden.[/quote:4ea4d14b62]
  Helaas is dat gedeeltelijk waar. Hoewel je XP of Vista koopt ben je niet de eigenaar maar heb je het recht gekocht om het programma te gebruiken.
  Als je in je pc kleine wijzigingen aanbrengt en dat controleert Microsoft als je bv updates binnen probeert te halen, dan is er meestal niets aan de hand. Maar een ander moederbord op een licentie is reden om je uit te sluiten van nieuwe updates of andere Microsoft producten.
  Er blijft dan maar 1 manier over, bellen met Microsoft vertellen dat je oude moederbord defect is gegaan en dat er nu een nieuwe in zit.
  De kans is dan groot dat je een code krijgt om het weer aan de praat te krijgen. Is het echter een volledig nieuwe omgeving, dus allemaal recentere componenten dan kunnen ze moeilijk doen.
  Dus "'t moe nie gekker worden" is echt realiteit, maar dat weet eigenlijk iedereen die de overeenkomst voor accoord heeft afgevinkt tijdens het installeren.
 • [quote:ae440b1526="eduard33"][quote:ae440b1526="rob bogers"]Heb daarvoor maar 1 licentie, het betreft een nieuwe PC[/quote:ae440b1526]

  dus als ik een nieuw mobo zet? kan ik niet mijn windows gebruiken?…. 't moe nie gekker worden. :-?[/quote:ae440b1526]
  Dit geldt alleen voor OEM licenties. Die mag je namelijk alleen maar gebruiken op de PC waar je hem bij gekocht hebt. Overigens is het niet zo dat je die licentie helemaal niet meer kan gebruiken als je moederbord vervangen wordt, maar je zal wel contact op moeten nemen met Microsoft.
 • In mijn optiek is Microsoft er weer eens achter gekomen dat iedereen XP heeft en dat moet dus anders. Er wordt een nieuw besturingssysteem op de markt gegooid met de nodige problemen van servicepacks in de toekomst om het zooitje weer draaiende te houden. En weet je wat, wij als consument trappen er weer in. Nog steeds duurt het starten van het nieuwe besturingssysteem weer minuten. Nog steeds heb je dat domme bios nodig wat de nodige tijd opslurpt, wederom kun je weer op zoek naar nieuwe drivers en programma's want we willen die snelheid wel hebben. Wat blijkt na verloop van tijd, het is weer net zo traag als XP. We zijn weer bij het begin. En als iedereen weer is overgestapt naar Vista komt er weer een ander besturingsprogramma. Weet je nog toen ME uitkwam en hoe snel dat weer verdween, intussen waren er weer een heleboel sukkels die waren overgestapt en zo ging het ook bij Windows 2000. Ik zie nog steeds bedrijven op NT draaien, hoe oud is dat wel niet. Ik blijf gewoon bij XP, het draait redelijk goed, vastlopers heb ik nagenoeg niet of het is mijn eigen schuld (klooien in het register). Heb ik het nog niet eens over dat 64 bits gelul. Ook weer zo'n zoethoudertje waar niemand [b:9f1fda6bbb]echt[/b:9f1fda6bbb] wat aan heeft. Wees nu eens eerlijk tegen jezelf wat draait de gemiddelde gebruiker nu op z'n PC en alles wordt nu weer met Vista verkocht. Kortom NONSENS, geld weggooierij.
 • Wat het BIOS betreft. Deze zou worden vervangen door het EFI. Maar http://tweakers.net/nieuws/41532/Voorlopig-geen-EFI-voor-Microsoft-Vista.html en http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/firmware/efibrief.mspx#E2B Een 64 bit versie van Vista is pas vereist, bij systemen met 4GB werkgeheugen of meer.
 • Juist en dan gooien we er ook nog een nieuw moederbord tegenaan plus de benodigde nieuwe hardware, Ik bedoel merkt nu iemand het verschil tussen een AGP slot en dat nieuwe PCie? Ik niet hoor, beeld is beeld. We worden gewoon "gek"gemaakt dat hebben Microsoft en Intel graag.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.