Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 2000 kan niet inloggen op netwerkstations

Anoniem
DJ JB
8 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik heb een vervelend probleem, waar ik tot nu toe geen antwoord op heb kunnen vinden.

  Ik heb een netwerk met verschillende Windows 2000 werkstations. Er is een pc die een printerdeling aan heeft staan. Op de werkstations wil ik de netwerkprinter installeren.

  Als ik met mijn XP-laptopje het uitprobeer, gaat alles goed. Ik krijg netjes een inlogscherm openen waar ik een username en wachtwoord in kan voeren. Geen problemen dus. Windows 2000 echter doet dat niet. Nu heb ik gehoord dat 2000 uit zichzelf met de logingegevens van de gebruiker van het werkstation probeert in te loggen. Niet gek dus dat het niet werkt. Hoe log in dan wel in (zonder de logingegevens op alle pc's gelijk te maken)?

  Ook kunnen de werkstations niet op de fileserver inloggen. Is een appeltje met Samba en ook met Windows XP krijg ik een mooi inlogscherm en kan ik moeiteloos inloggen. Met Windows 2000 krijg ik het scherm dan weer niet. Op zich geen probleem, want je kan de inlog forceren. Dus netwerkstation aanmaken, adres ingevoerd, via "Verbinding maken met een andere gebruikersnaam" de juiste inloggegevens ingevoerd, maar nog steeds krijgt 2000 geen toegang.

  In de printerserver geprobeerd de gastaccount te activeren en die printrechten gegeven, opdat ik misschien dan geen inlog nodig had via het netwerk. Was dus ook geen oplossing.

  Wie kan mij helpen?
 • je hebt een verscheidenheid aan verschillende systemen - is daar een reden voor? Anders zou ik namelijk die fileserver / printer server vervangen door Windows server 2000 of 2003. Eenvoud is namelijk de sleutel tot makkelijk beheer.
 • Het is voor een festival met beperkt budget. Ze hebben al massa's Celeron-pc's staan en ik doe het ze niet aan die dingen weg te gooien en splinternieuwe systemen aan te schaffen, als ze toch alleen maar worden gebruikt voor internetten en tekstverwerken. Dus overal Windows 2k opnieuw geinstalleerd (ipv Win98, wat er eerst op stond). Printerdeling viel tegen op Win2k, dus daarna de enige P3 gepakt, WinXP opnieuw geinstalleerd en omgebouwd tot printerserver, maar hetzelfde probleem bleef.

  Maar XP is niet de boosdoener, Win2k is dat.
 • Het is lastig om in een tekstvakje servers uit te gaan leggen. Ik gebruik o.a. een windows 2000 server (heb ik al erg een licentie van) en op deze machine zit mijn fileserver plus een printer server. Dat werkt prima - de gebruikers die er op zitten kunnen prima uit de voeten. 2000 of xp- werkt prima. Vista laat ik nog links liggen tot eind dit jaar.

  Ik denk dat jij met een werkstation printers deelt? Ik schakel altijd de firewall uit - in windows heeft die mijn nooit geholpen.

  Trouwens, alle celerons kunnen xp draaien, het verschil tussen 2000 en xp is minimaal. Xp is namelijk uit 2001.
 • Ik draai inderdaad geen domeinserver, allemaal dus werkstations die met elkaar onderling verbinding maken. Overal XP weer installeren gaat te lang duren, dan ben ik niet klaar eind van de week. Bovendien lijkt het me enorm sloom draaien op deze bakken met 733Mhz en 128MB RAM (had thuis ooit XP op een P3 1gHz met 256MB en daarop was het al niet vooruit te branden). Bovendien zal een domein een enorm gezeur gaan worden met particuliere laptops die erbij willen komen en een ander deel van het netwerk en met de Appels, dus daar begin ik niet aan.

  Het enige dat ik zoek is manier om vanuit Win2k inloggegevens in te kunnen voeren, zonder dat Win zijn eigen gegevens toch gebruikt. Ondanks dat het niet lekker in elkaar zit, lijkt me dit toch wel mogelijk. Ik zoek alleen nog de 'hoe' in dit verhaal.

  De services voor Firewall en Beveiligingscentrum heb ik overigens helemaal uitgeschakeld, dus die doen geheel niets meer.
 • Wat je misschien nog vergeten bent: hebben alle pc's met w2k wel dezelfde werkgroep naam?

  Het wordt geen domein server maar gewoon een werkgroepserver.
  Wat ik aanvullend zou proberen is 1 station als fileserver en print server inrichten met windows 2000 server edition erop.
 • Alle pc's zijn opnieuw geinstalleerd een aantal weken geleden (door mijzelf), dus uiteraard overal dezelfde werkgroepnaam.

  Maar wat zou er zo anders zijn aan 2000 server t.o.v. een 2000 werkstation? Voor zover ik zie ligt het authenticatie-probleem in de werkstations, niet de server.
 • Er zitten redelijke verschillen in de server uitvoering maar in theorie moet een werkstation ook kunnen.

  Waar ik nog aan zat te denken is: zijn alle ip nummers van de werkstations in dezelfde range? dus 192.168.1.x ?
  Kun je wel bladeren op het netwerk, kun je wel internetten?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.