Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

BSOD bij her-installatie Windows XP

human printer
8 antwoorden
 • Ik heb een pc die ik al enige tijd in gebruik heb en daar heb ik vandaag voor de derde keer ofzo Windows XP opnieuw op geïnstalleerd. Ik krijg alleen telkens een Blue Screen Of Death, en dat heeft te maken met portcls.sys. In de configuratie van de machine is verder niks veranderd, ik heb er alleen een harde schijf uitgehaald. Verder is alles hetzelfde gebeleven. Wel heb ik een andere monitor erop aangesloten, maar volgens mij heeft dat er niks mee te maken… Ik gebruik dezelfde installatie dvd, dus dat is ook niet veranderd. Bovendien is dit dus niet de eerste keer dat in XP op deze pc installeer… Wie weet de oplossing?
 • Je kunt allereerst eens een memory test en een harde schijf test draaien. Al was het alleen maar om die twee factoren met zekerheid uit te sluiten. Verder lijkt portcls.sys iets met de geluidskaart te maken te hebben.

  Heb je een losse geluidskaart? Haal die dan eens los en kijk wat 'ie dan doet bij de installatie
 • Het leuke is dat ik dus die harde schijf geformatteerd heb, en Windows is net begonnen met de installatie. Ik kan dus geen enkele test doen. En de geluidskaart is onboard, ik heb het stekkertje wat verbonden was met het moederbord er al uit getrokken, maar dat maakte geen verschil (gek genoeg).
 • Die geheugen- en harde schijf testen gaan buiten Windows om. Op http://www.memtest.org/ kun je een bootable ISO downloaden. Als je die op een cdtje brand en vervolgens de pc vanaf die cd opstart kun je het geheugen laten testen.

  Voor het testen van de harde schijf moet je even kijken op de site van de harde schijf fabrikant. Het principe werkt hetzelfde. Een bootable iso downloaden, op cdtje zetten en vanaf de cd op laten starten
 • Bedankt voor de tip, maar mijn pc wil niet vanaf de bootable iso opstarten… Maar ik denk net als wat jij zei, dat het met de geluidskaart heeft te maken… Maar wat kan ik daar verder dan nog mee? Ik kan hem niet van het moederbord afhalen… Toch?
 • [quote:8af94a0553="AntWoman"]Bedankt voor de tip, maar mijn pc wil niet vanaf de bootable iso opstarten… [/quote:8af94a0553]

  Krijg je een foutmelding te zien of gaat er iets anders fout misschien? Als je een geïntegreerde geluidskaart hebt, kun je die inderdaad niet zomaar loskoppelen (tenzij je een zaagje ter hand neemt :) ). Vaak zit er nog wel een jumpertje op het moederbord om de geluidskaart uit te schakelen, maar daarvoor zul je even de handleiding moeten raadplegen.

  Toch zou ik proberen om ook het geheugen te testen. Als daar een fout in zit (kan vrij spontaan ontstaan), dan kan dat zeer goed blauwe schermen veroorzaken. Vandaar mijn vraag wat er misgaat bij het opstarten vanaf de cd waarop je de ISO gebrand hebt.
 • Hij start gewoon niet op vanaf de cdrom… En het rare is dat even daarvoor er nog gewoon Windows geïnstalleerd stond op deze pc, en de hele boel normaal werkte. Maar de pc gaat naar mijn moeder, dus ik wilde met een schone installatie beginnen. Krijg ik dít!
 • Ik heb net ergens anders in dit forum gelezen dat je in de bios je geluid zou kunnen uitzetten. Dat was bij mij niet het geval, ik heb echter gezien dat de instelling stond op de dvd speler en dat heb ik veranderd naar de cdrom speler en nu heb ik verder geen problemen meer gehad! Hè hè… Voor de exacte vermelding in de bios zal ik straks nog eens kijken, als de Windows installatie klaar is.

  In de bios staat de vermelding: Instant music cdrom. Die heb ik veranderd van dvd naar cdrom. Maar inmiddels weer teruggezet.

  Nogmaals bedankt voor het meedenken!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.