Vraag & Antwoord

OS Windows

Recovery-partitie Windows Vista onbereikbaar

Anoniem
LeenB
5 antwoorden
 • Hallo,
  Ik heb pas een Medion-PC gekocht met daarop Windows Vista. Op de HD 2 primaire partities C: en E: (NTFS) en aan het eind van de schijf een logische partitie D: (Fat) met daarop de recoverygegevens. Omdat ik van plan ben om Windows 2000 er bij te plaatsen (dual-boot) heb ik met Paragon Partition Manager de C: verkleind en daarna met Vista-schijfbeheer nog wat extra partities geplaatst. Een deel van de schijf is nog niet ingedeeld. Van de D:-recoverypartitie ben ik angstvallig afgebleven, want ik wilde de daarop staande gegevens natuurlijk niet kwijt. Echter..tot mijn verbazing merkte ik dat tijdens het proces volgens Vista-schijfbeheer de D: was veranderd in een primaire partitie zonder bestandsindeling (RAW). Ik vermoed nu dat de partitietabel voor D: is beschadigd. Overigens draait Vista verder zonder probleem.

  Paragon Partition Manager geeft de volgende gegevens:

  0 C: Primary NTFS 39,1 GB Boot /dev/sda1
  1 D: Primary NTFS 29,3 GB Win2000 /dev/sda2
  2 E: Primary NTFS 48,8 GB Data 1 /dev/sda3
  3 Primary Free 198,1 GB
  4 Extended 20,0 GB /dev/sda4
  5 Logical Uniform 20,0 GB /dev/sda5
  (sorry dat het niet netjes onder elkaar staat, maar hoe krijg je een nette tabel in zo'n bericht?)

  Vraag: Hoe krijg ik D: weer in orde zonder verlies van gegevens?
  Voor de duidelijkheid, ik beschik niet over een installatieschijf van Vista, alleen een recoverydisk. De helpdesk van Medion kan/wil alleen weer naar de orginele situatie herstellen, dus ook met orginele schijfindeling, wat ik niet wil.
  Met vr. groet,
  LeenB
 • Wel, ik zou voor de zekerheid een image (bv. met Ghost oid.) van je C-partitie (dus met Vista er op) op een andere partitie of, nog beter, een andere harde schijf zetten. Dan kun je die terugzetten als er iets mis gaat.

  Overigens, welke van de partities in je lijstje is nu de recovery partitie?
 • Bedankt voor de reactie van A.tip.

  [quote:91424c9acf]Wel, ik zou voor de zekerheid een image (bv. met Ghost oid.) van je C-partitie (dus met Vista er op) op een andere partitie of, nog beter, een andere harde schijf zetten. Dan kun je die terugzetten als er iets mis gaat. [/quote:91424c9acf]
  Mee eens. alleen ik heb niet zo maar een andere schijf ter beschikking, maar misschien kan ik die uit een oudere pc slopen, eens kijken of dat wil lukken.
  [quote:91424c9acf]Overigens, welke van de partities in je lijstje is nu de recovery partitie?[/quote:91424c9acf]
  Op schijf 5 staan de recoverydata. Dit was oorspronkelijk D: De lettertoewijzing is blijkbaar ook in de war geraakt.
  Ik heb inmiddels ontdekt dat er een primaire partitie te veel op staat, 3 primaire partities is het maximum i.g. er nog een extended aanwezig is.
  Zou Partitie Table Doctor een mogelijke oplossing bieden?

  M.vr.gr.
  LeenB
 • Een tweede harde schijf is wat veiliger mocht je systeemschijf stuk gaan.
  Als je eenmaal een image hebt kun je die recovery partitie net zo goed vergeten. In feite is een image nuttiger omdat je dan je geïnstalleeerde programma's ook meteen terug zet.
  Als je dat met partition manager kunt doen zou ik die recovery partitie "hidden" maken en eventueel ook hiervan een image naar een andere schijf. Maar nodig is hij dan niet meer.

  Dat van die extra primary partition was me ook al opgevallen. De vermelding is primary free maar hij heeft geen drive letter. Is hij niet unallocated space? Als dat zo is en je wilt hem in bedrijf nemen denk ik dat je wel een melding zult krijgen dat je hem niet primary kunt maken.
 • Ik zou maar eens simpelweg beginnen met het wijzigen van de 198 GB Primary naar niet Primary. En dan eens kijken wat de lettertjes doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.