Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

overschakelen van Windows 2000 naar XP: enkele vragen

None
15 antwoorden
 • Hallo,

  Ik werk al jaren met W2K en ben daar zéér tevreden over maar het is er nu toch van gekomen: bepaalde hardware is niet meer geschikt voor W2K, dat is te "oud" (ik zou me eerder afvragen "te goed" misschien), het wordt moeilijker om geschikte drivers te vinden, enzovoort.

  Dus nu ben ik aan het overwegen om over te stappen naar XP (geen Vista, dat is me te nieuw en het lijkt erop dat er nog veel werk aan is vooraleer het zo probleemloos en stabiel loopt als m'n trouwe W2K).

  Pro heb ik eigenlijk niet nodig maar zou ik toch kiezen omdat de ondersteuning langer zou gewaarborgd zijn dan voor de Home-versie, is dit zo?

  Ik heb ook gehoord dat je met een OEM-versie b.v. geen ander moederbord mag plaatsen want dan zou je geen activatiecode meer krijgen, is dit waar?

  En heb je daar dan echt iemand bij Microsoft nodig aan de telefoon om je OS te doen werken?

  En wat als ik eens een volledige "clean install" wil doen (of is XP zo perfect dat dit nooit nodig kan zijn of op zijn minst "goed doet"), hoe krijg ik dan die XP weer geactiveerd, heb ik dan een nieuwe licentiecode nodig?

  Kortom, ik wil zelf nog altijd beslissen als ik hardware van mijn computer vervang en daar hoort ook het moederbord bij (mogelijks binnen enkele maanden), en ik wil ook de vrijheid hebben om gewoon eens alles letterlijk eraf te gooien en volledig opnieuw te beginnen (of b.v. het plaatsen van een nieuwe HD,…), kan ik dan niet anders dan een retail-versie kopen?

  En ik mag hopen dat er bij XP Internet Explorer en Outlook (Express) (of gelijkwaardige programma's/opvolgers) zit, of moet ik deze dan nog gaan halen op het Internet?
  (Ik vind dit nergens terug, wel veel gedoe rond Messenger, Exchange en wat weet ik nog allemaal…).

  En als men nu XP koopt, is dit dan direct SP2 of moet men dit ook nog upgraden en gaat dit dan wel altijd?

  Allemaal vragen…!

  Alvast bedankt voor eventuele reacties.

  Patrick
 • [quote:c112e4828e="patrickda"]…Ik heb ook gehoord dat je met een OEM-versie b.v. geen ander moederbord mag plaatsen want dan zou je geen activatiecode meer krijgen, is dit waar?…[/quote:c112e4828e]
  Dit klopt, echter als je voor je huidige PC een Windows licentie wilt aanschaffen, dan kan dit geen OEM zijn. Die kun je enkel in combinatie met een nieuwe pc kopen. Deze beperking zal dan dus voor jouw geen probleem hoeven te zijn.
  [quote:c112e4828e="patrickda"]…En heb je daar dan echt iemand bij Microsoft nodig aan de telefoon om je OS te doen werken?…Kortom, ik wil zelf nog altijd beslissen als ik hardware van mijn computer vervang en daar hoort ook het moederbord bij (mogelijks binnen enkele maanden), en ik wil ook de vrijheid hebben om gewoon eens alles letterlijk eraf te gooien en volledig opnieuw te beginnen (of b.v. het plaatsen van een nieuwe HD,…), kan ik dan niet anders dan een retail-versie kopen?[/quote:c112e4828e]
  Het kan zijn dat je na een hardware wijziging Windows opnieuw zult moeten activeren (afhankelijk van de hardware wijziging). Dit is een automatisch proces en heb je geen Microsoft medewerker voor nodig. Wel kan het zo zijn dat Windows op een gegeven moment zegt dat je Windows al te vaak hebt geactiveerd. In dat geval moet je even met een gratis nummer van Microsoft bellen om een soort unlock-code te krijgen waardoor je Windows alsnog kunt activeren. Je hebt dus [u:c112e4828e]géén[/u:c112e4828e] nieuwe licentie nodig
  [quote:c112e4828e="patrickda"]…En wat als ik eens een volledige "clean install" wil doen (…), hoe krijg ik dan die XP weer geactiveerd, heb ik dan een nieuwe licentiecode nodig?[/quote:c112e4828e]
  Een schone installatie is altijd mogelijk en zal geen nieuwe licentie vereisen. (Zie ook mijn vorige opmerking)
  [quote:c112e4828e="patrickda"]…En ik mag hopen dat er bij XP Internet Explorer en Outlook (Express) (of gelijkwaardige programma's/opvolgers) zit, of moet ik deze dan nog gaan halen op het Internet?…En als men nu XP koopt, is dit dan direct SP2 of moet men dit ook nog upgraden en gaat dit dan wel altijd?…[/quote:c112e4828e]
  Als je nu een Windows XP cd koopt, dan zit hier reeds SP2 in verwerkt. Daarnaast zit IE erbij (waarschijnlijk IE6 - je zult dan dus zelf IE7 moeten installeren, maar dat gebeurt automatisch via de Windows updates), Outlook Express en Windows Messenger (niet te verwarren met MSN/Live messenger). Deze laatste twee kunnen overigens ook weggelaten worden bij de installatie. Voor het afspelen van media-bestanden wordt Windows Media player meegeleverd.
 • [quote:e4ee093e5e="human printer"]
  Dit klopt, echter als je voor je huidige PC een Windows licentie wilt aanschaffen, dan kan dit geen OEM zijn. Die kun je enkel in combinatie met een nieuwe pc kopen. Deze beperking zal dan dus voor jouw geen probleem hoeven te zijn.
  [/quote:e4ee093e5e]

  Die OEM's worden ook gewoon los verkocht. Om begrijpelijke redenen ($$$) is het zo'n XP-versie die me het meest interesseert en daarom vraag ik me af of ik er in mijn situatie iets mee kan of niet en of ik er in de problemen mee kan komen (ik bedoel daarmee niet dat ik daardoor enkele jaartjes ga moeten brommen, daar ben ik niet bang voor, maar gewoon dat ik na één of andere hardware-wijziging of een verse installatie mijn XP niet meer zou kunnen geactiveerd krijgen).

  En nog een XP-vraag: is een originele XP-CD bootable? Kan je de installatie direct vanaf de CD starten? Of moet je ergens een "systeem" hebben staan (b.v. geladen met een opstartdiskette of zo) om XP te kunnen installeren?
 • [quote:600738ce0e="patrickda"]… (ik bedoel daarmee niet dat ik daardoor enkele jaartjes ga moeten brommen, daar ben ik niet bang voor, maar gewoon dat ik na één of andere hardware-wijziging of een verse installatie mijn XP niet meer zou kunnen geactiveerd krijgen).[/quote:600738ce0e]Normaliter is de Windows te her activeren. In het ergste geval moet je ervoor bellen. Normaliter levert dit geen problemen op. Ik spreek (helaas) uit ervaring. Onlangs nog een systeem moeten heractiveren die eigenlijk niet was gewijzigd! In zoverre ik heb tijdelijk er wel een HD rechtstreeks en via USB bijgeplaatst. Maar ja de computer inclusief de oorspronkelijke HD met de geinstalleerde WIndows (en elk ander onderdeel in die computer) waren dus echt hetzelfde. Dus ja, tijdelijk een extra HD, kan dus kennelijk al tot her-activatie leiden.
 • [quote:526bedc8a2="patrickda"]En nog een XP-vraag: is een originele XP-CD bootable? Kan je de installatie direct vanaf de CD starten? Of moet je ergens een "systeem" hebben staan (b.v. geladen met een opstartdiskette of zo) om XP te kunnen installeren?[/quote:526bedc8a2]Ja, de CD is bootable. Overigens zou je ook een upgrade CD kunnen overwegen. DIe zijn soms maar 10 euro duurder dan een OEM versie. Nadeel van upgrade is wel dat je of schoon of een Windows installatie moet vervangen. Onlangs gemerkt bij een Windows Vista installatie.
 • [quote:8782022565="patrickda"]Die OEM's worden ook gewoon los verkocht.[/quote:8782022565]
  Veel winkels verkopen inderdaad losse OEM-pakketjes, maar dat mag officieel niet. Als je dus een OEM pakketje op je bestaande PC installeert, ben je in principe illegaal bezig…
 • [quote:b7ed272ed4="Hans.Vosman"]
  Normaliter is de Windows te her activeren. In het ergste geval moet je ervoor bellen. Normaliter levert dit geen problemen op. Ik spreek (helaas) uit ervaring. Onlangs nog een systeem moeten heractiveren die eigenlijk niet was gewijzigd! In zoverre ik heb tijdelijk er wel een HD rechtstreeks en via USB bijgeplaatst. Maar ja de computer inclusief de oorspronkelijke HD met de geinstalleerde WIndows (en elk ander onderdeel in die computer) waren dus echt hetzelfde. Dus ja, tijdelijk een extra HD, kan dus kennelijk al tot her-activatie leiden.[/quote:b7ed272ed4]

  Ja, lekker gemakkelijk! Even een HD erin en eruit, mag je direct alle verdere werkzaamheden staken!
  En zeg me nu niet dat je dit enkel tijdens de kantooruren kan want anders komt die overstap naar XP er zeker nooit!
  Stel je voor dat je 's avonds iets doet en dan pas 's anderendaags kunt contact opnemen en verder doen (hoewel, hoef je aan je PC te zitten, want als ik bel vanop m'n werk om 's avonds thuis te kunnen verder doen…).
 • [quote:8a7dbc4048="Leo S"] Veel winkels verkopen inderdaad losse OEM-pakketjes, maar dat mag officieel niet. Als je dus een OEM pakketje op je bestaande PC installeert, ben je in principe illegaal bezig…[/quote:8a7dbc4048]

  Dit is de omgekeerde wereld!
  Als je dat koopt ben je illegaal bezig, maar diegene die het zo verkoopt handelt ter goeder trouw misschien?

  Persoonlijk zou ik toch eerder het omgekeerde verwachten: als je als koper in een computerwinkel gewoon een XP-versie koopt dat dit dan ter goeder trouw gebeurt.
  Je verwacht toch niet dat iets in officiële verpakking, eventueel zelfs in uitstalraam, en met factuur in grote computerwinkel, her en der versierd met grote Windows-logo's, verkocht wordt toch illegaal is?
 • Vaak zetten (internet)winkels er een waarschuwing of opmerking bij dat je het niet los mag kopen (zie dit voorbeeld en dit voorbeeld). Overigens is het feit dat een product verkocht wordt geen vrijbrief voor de consument dat ze er dus ook zomaar alles mee mogen doen.

  Uiteindelijk gaat de consument een licentieovereenkomst aan met Microsoft middels het accepteren van de licentievoorwaarden en dus kun je als consument weten onder welke voorwaarden je de software mag gebruiken.

  Het is inderdaad raar dat winkels zomaar die OEM-pakketten te koop aanbieden, maar dat maakt het voor de consument niet minder illegaal om een OEM-licentie zonder de bijbehorende hardware te gebruiken.
 • [quote:9f07ffaa66="patrickda"][quote:9f07ffaa66="Leo S"] Veel winkels verkopen inderdaad losse OEM-pakketjes, maar dat mag officieel niet. Als je dus een OEM pakketje op je bestaande PC installeert, ben je in principe illegaal bezig…[/quote:9f07ffaa66]

  Dit is de omgekeerde wereld!
  Als je dat koopt ben je illegaal bezig, maar diegene die het zo verkoopt handelt ter goeder trouw misschien?

  Persoonlijk zou ik toch eerder het omgekeerde verwachten: als je als koper in een computerwinkel gewoon een XP-versie koopt dat dit dan ter goeder trouw gebeurt.
  Je verwacht toch niet dat iets in officiële verpakking, eventueel zelfs in uitstalraam, en met factuur in grote computerwinkel, her en der versierd met grote Windows-logo's, verkocht wordt toch illegaal is?[/quote:9f07ffaa66]

  Er staat heel groot op dat het alleen voor levering bij nieuwe pcs is , dit geld ook voor microsoft OEM toetsenborden en muizen.
  Overigens is die activatie helemaal niet zon gedoe hoor… Zou er maar niet al te bang voor zijn. Computer moet zich gewoon eenmalig registeren na installatie. Dan slaat hij ook een soort profiel van je pc op. Wijk je hier te veel van af dan zegt hij dat je opnieuw moet activeren. Dan moet je idd even bellen. Maar met al die upgrades die ik heb gedaan is dat nog niet voorgekomen (extra hd, 2x andere 3d kaart, ander geheugen).
 • [quote:47f8ba1178="Leo S"]Veel winkels verkopen inderdaad losse OEM-pakketjes, maar dat mag officieel niet.[/quote:47f8ba1178] Daarom verkopen (online)winkels behalve XP OEM ook XP OEM Box en Vista DSP. Die zouden door systeembouwers mogen worden geïnstalleerd. Als iemand zijn PC zelf in elkaar gezet heeft, is die de systeembouwer. Wel zou het kunnen zijn dat je bij een XP OEM Box licentie essentiële hardware moet aanschaffen.

  De reden dat XP OEM Box goedkoper is dan Retail, is zoals al vermeldt dat deze niet mee mag worden verhuisd naar een ander moederbord. En ook is er voor een XP OEM Box geen telefonische support door Microsoft.

  Dat het activeren bij XP een probleem is, omdat Microsoft geen mogelijkheid heeft geboden om deze activatie op te slaan. Weliswaar zijn er op veel sites tips te vinden over het back-uppen WPA.DBL. Zodat je die na het formatteren weer terug kan plaatsen. Ik heb dit wel eens getest. Bij mij heeft dit nooit gewerkt. Beter is na een schone XP install en activatie, daarvan een image te branden op een CD-R.
 • [quote:f01d4dcde1="patrickda"]Ja, lekker gemakkelijk! Even een HD erin en eruit, mag je direct alle verdere werkzaamheden staken!
  En zeg me nu niet dat je dit enkel tijdens de kantooruren kan want anders komt die overstap naar XP er zeker nooit!
  [/quote:f01d4dcde1]Het valt op zich wel mee. Slechts een paar keer gehad dat ik gelijk moest activeren. Ik ben vergeten waarom. Normaliter krijg je 3 dagen de tijd. Iha heb je wat meer gedoe als je binnen 3 maanden al een keer hebt geactiveerd. Dat was bij mij overigens het geval, 3-9-2007 het systeem geinstalleerd. Eergisteren kon ik gelukkig via internet heractiveren. Als het morgen weer gebeurd, dan zal ik waarschijnlijk moeten bellen.
 • Ik heb een aantal XP versies in huis. Afgezien van een heractivatie zo nu en dan, ben ik eigenlijk heel erg tevreden over XP. Ik zou het niemand afraden. Eenmaal gewend aan XP, dan wil je niet meer terug naar Windows 2000. De overgang naar Vista is veel groter. Toch valt het allemaal best mee, behalve dan de gevoelsmatige traagheid. Dat is altijd een tegenvaller.
 • [quote:ef3f0815bf="Hans.Vosman"]Ik heb een aantal XP versies in huis. Afgezien van een heractivatie zo nu en dan, ben ik eigenlijk heel erg tevreden over XP. Ik zou het niemand afraden. Eenmaal gewend aan XP, dan wil je niet meer terug naar Windows 2000. De overgang naar Vista is veel groter. Toch valt het allemaal best mee, behalve dan de gevoelsmatige traagheid. Dat is altijd een tegenvaller.[/quote:ef3f0815bf]
  Vond de overgang windows 98 naar windows xp stukken groter dan windows xp naar vista, enige verschil is dat deze computer nu computer heet en dat je met windows toets tab flip 3d kunt doen. Verder is alles exact hetzelfde met hier en daar een effectje toegevoegd, internet explorer 7.0 had ik ook al in XP.
 • Heb je er wel eens over gedacht om een dual booting configuratie aan te maken met 2K en XP? Dan kun je terugvallen op 2K als er iets mis is met XP. Zelf werk ik zo met 3 systemen, DOS, 2K en XP.
  Vanuit de DOS partitie draai ik Norton Ghost als ik het tijd vind worden weer eens een systeem backup van een van de andere systemen te maken.

  Verder, als je op een nieuw moederbord overstapt, is het vaak zo dat je een systeem opnieuw moet installeren (bv. hardware, chipset drivers, etc. klopt niet meer).

  Smaken verschillen, Hans Vosman geeft de voorkeur aan XP boven 2K. Zelf vind ik 2K plezieriger, minder toeters en bellen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.