Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Vista, Systeemherstel

None
7 antwoorden
 • Heb (voor het eerst) even heel kort bij iemand aan Vista gesnuffeld. Ik heb in die korte tijd niet kunnen "ontdekken" of er in Vista ook nog een mogelijkheid bestaat om de "hoeveelheid te gebruiken schijfruimte voor systeemherstel" vast te leggen.
  Bepaalt Vista dat zelf, of heb ik iets over het hoofd gezien……?
  (Of is die optie alleen bij "volle rechten" beschikbaar?).
 • [quote:0011a5e368="lion"]of er in Vista ook nog een mogelijkheid bestaat om de "hoeveelheid te gebruiken schijfruimte voor systeemherstel" vast te leggen. [/quote:0011a5e368] Check eerst Systeemherstel: veelgestelde vragen. en op helpmij.nl deze topic over onderwerp Grootte Vista systeemherstel.
 • Dank voor de info!
  Maar helaas (of ik kijk er overheen…) kan ik er nog steeds niet uithalen hoe je zelf de groote voor systeemherstel kan instellen, zoals bij XP.
  Wordt dit door Vista geregeld en heeft de gebruiker geen invloed hierop?
 • In die tweede link staat in de startpost een link. Daarin staat
  [quote:8fe13293d1]
  First, let’s see how much storage space is currently allocated:

  1. Click the start menu
  2. Click on All Programs, and then Accessories
  3. From the accessories menu, right click on Command Prompt and select “run as administrator”
  4. Type “vssadmin list shadowstorage” into the command prompt
  5. The results should tell you the amount of storage used and the maximum amount alloted

  If you’re not happy with those numbers, here’s how to resize them. Keep in mind, you will lose some older system restore points when you do this.

  1. Repeat steps 1-3 to get bring up the Command Prompt
  2. Type “vssadmin Resize ShadowStorage /For=[your hard disk]: /On=[your hard disk]: /MaxSize=[how much space you want to allocate]”
  3. For example: “vssadmin Resize ShadowStorage /For=C: /On=C: /MaxSize=2GB”
  4. You should get a message saying Successfully resized the shadow copy storage association, and you should have more free space on your hard drive.
  [/quote:8fe13293d1]
 • Geen wonder dat ik 't zo gauw niet vinden kon in Vista……
  Crimineel dat M$ dit zo heeft weggestopt en dat e.e.a. alleen nog via een dosbox te bereiken is!
  Van de ene kant begrijpelijk (de meeste gebruikers kijken hier nooit naar en met de huidige generatie HD's wordt er default een bezopen hoeveelheid schijfruimte ingesteld voor systemrestore), van de andere kant niet echt toe te juichen dat die instelling zo afgeschermd wordt.
  Dan toch maar de ME / XP methode, waarbij de gebruiker heel simpel op een knop "Instellingen" kan klikken….
 • [quote:a9a15be851]Crimineel dat M$ dit zo heeft weggestopt en dat e.e.a. alleen nog via een dosbox te bereiken is!
  Van de ene kant begrijpelijk (de meeste gebruikers kijken hier nooit naar en met de huidige generatie HD's wordt er default een bezopen hoeveelheid schijfruimte ingesteld voor systemrestore), van de andere kant niet echt toe te juichen dat die instelling zo afgeschermd wordt. [/quote:a9a15be851]
  Mja…maar men moet toch beseffen dat system restore in Vista toch een tikje anders werkt dan in XP.
  En dat is wellicht de reden dat het weggemoffeld is.
  Vista's systeemherstel biedt een veel ruimere bescherming als systeemherstel in winxp, en maakt gebruik van de Volume Shadow Copy service om dat werk te verrichten. [b:a9a15be851]De Vista ingebouwde backup tools maken ook gebruik van de VSCS.[/b:a9a15be851] Vista's shadow copies zijn groter dan XP herstelpunten.

  Je kan het vssadmin commando met de Resize ShadowStorage switch gebruiken om de grootte te beperken. Maar is dat wel een goed idee?
  Als je de Business of Ultimate editie gebruikt zijn hier consequenties aan verbonden. De ruimte die je met dit commando beperkt, wordt immers ook gebruikt om copies te bewaren van verwijderde of gewijzigde bestanden via de "Previous Versions" functie. Als je de opslagruimte inkrimpt, zal Vista, naast het aanbieden van minder herstelpunten, backups eruit shotten op FIFO basis. Als je een vorige versie van een gewijzigd bestand wil terughalen, zou je wel eens tot de ontdekking kunnen komen dat dit niet meer gaat.

  Ik denk, gelet op de grootte van hedendaagse schijven, dat je systeemherstel in Vista best zijn gang kan laten gaan zolang je vrije ruimte zat hebt. Eens die vrije ruimte in het gedrang komt, kan je hier iets aan doen: via het het vssadmin commando of gewoon systeemherstel uitzetten en terug aanzetten. Hierdoor wordt de grootte herberekend, en als 30% van de vrije ruimte kleiner is dan 15% van het volume is het eerste geldig en zal de opslagruimte automatisch verkleinen en aldus meer vrije ruimte vrijgeven.
 • Gesnopen!
  Maar de achterliggende gedachte was, dat er een link is tussen de "beschikbare schijfgrootte" en "het aantal herstelpunten".
  Nou heb ik (in XP) nooit zo'n behoefte gehad aan 3 maanden aan herstelpunten, want hoe mijn systeem er toen "uitzag" weet ik ook niet meer…. :wink:
  Als ik een week of wat heb, dan is dat meer dan genoeg.
  Maar ik wist niet dat Vista's systemrestore zoveel afweek van XP. Dank voor de uitleg!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.