Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP partities maken

Lange Pier
12 antwoorden
 • hey allemaal,

  Ik heb gisteren voor mijn oom een pc gebouwd met nieuwe onderdelen die nog niet zijn gebruikt. De pc opgestart en alles liep goed. Toen drukte ik de vista dvd erin en halverwege stopte hij ermee en zei: bootmgr is niet gevonden.

  Gelukkig had hij nog een XP cd liggen (ik had verder nog nooit xp geinstalleerd). Dus ik begon daar mee. Toen bij het partities gedeelte heb ik 1 partitie met 30gb voor besturing gebruikt. En ik dacht dat de andere gb's voor een andere partitie werden gebruikt.(dus voor 'D' 290gb) In totaal 320gb.

  Toen hij klaar was met instaleren had ik maar 1 schijf met 30 gb ipv van 320 totaal.

  Wat moet ik doen als ik hem opnieuw installeer? Dus hoe maak ik 1 partitie van 30gb en 1 van 290 gb?( er stond ook iets dat je maar 100gb per partitie mocht hebben ofzo??..

  En formateerd hij de oude XP dan uit zichzelf?

  Iemand een idee? Alvast bedankt!

  Groetjes,
 • Je hebt dus zelf bij de installatie 1 partitie aangemaakt, in NTFS?

  Je hebt dus verder geen partities meer aangemaakt?

  Indien je SP2 hebt geïnstalleerd kun je d.m.v. diskmgmt.msc in uitvoeren de rest indelen in NTFS, en over 100gb per partitie kun je vergeten, dat is onzin.

  Zonder SP2 wordt de schijf niet goed herkent.

  Oveigens denk ik dat je geen Vista installatie dvd hebt gebruikt, een recovery dvd misschien? de bootmanager dient op de harde schijf te staan, na de installatie.
 • [quote:30ecf6c00b="Lange Pier"]Je hebt dus zelf bij de installatie 1 partitie aangemaakt, in NTFS?

  Je hebt dus verder geen partities meer aangemaakt?

  Indien je SP2 hebt geïnstalleerd kun je d.m.v. diskmgmt.msc in uitvoeren de rest indelen in NTFS, en over 100gb per partitie kun je vergeten, dat is onzin.

  Zonder SP2 wordt de schijf niet goed herkent.

  Oveigens denk ik dat je geen Vista installatie dvd hebt gebruikt, een recovery dvd misschien? de bootmanager dient op de harde schijf te staan, na de installatie.[/quote:30ecf6c00b]

  Ik heb er inderdaad maar 1 gemaakt van 30 gb in NTFS.
  Er stond max per partitie: 100000mb. Dus als ik nu 1 partitie maak met 320 gb kan ik die zelf onderverdelen in een C en een D schijf?

  Dus C : 30gb en D: 290 gb?

  En ik weet zeker dat het een instalatie dvd was;)

  Bedankt voor je reactie!
 • Nee, je gaat niet een partitie van 320 gb maken. Je hebt nu toch een werkende XP? Dan klik je Start-uitvoeren en vult daar diskmgmt.msc in. Er gaat een box open en daarin zie je je schijf met 30gb als primaire partitie en een hoop lege ruimte. In die lege ruimte kun je rechtsklikken en je maakt een extended partitie met daarin een logical drive aan. Dat wordt je D-schijf. De helpfunctie legt het goed uit. Je hoeft XP niet opnieuw te installeren.
 • [quote:34eeff7d45="Jan bakker"]Nee, je gaat niet een partitie van 320 gb maken. Je hebt nu toch een werkende XP? Dan klik je Start-uitvoeren en vult daar diskmgmt.msc in. Er gaat een box open en daarin zie je je schijf met 30gb als primaire partitie en een hoop lege ruimte. In die lege ruimte kun je rechtsklikken en je maakt een extended partitie met daarin een logical drive aan. Dat wordt je D-schijf. De helpfunctie legt het goed uit. Je hoeft XP niet opnieuw te installeren.[/quote:34eeff7d45]

  Ik heb inderdaad een werkende XP. Dus even sp2 op cd zetten instaleren en "D" aanmaken. Toppie.

  Hartelijk bedankt voor julie hulp!
 • Volgens lees je iets wat er niet staat, tot 2 x toe wordt er over diskmgmt.msc gesproken, nu heb jij het over het opstarten met de XP cd. :o

  Ikke niet meer begrijp. :roll:
  Of ik lees het verkeerd. :oops:

  En ook over de eerste partitie, is die NTFS en over de XP uitvoering, is die SP2? ik lees er niets over.
 • [quote:04b4f099b2="Lange Pier"]Volgens lees je iets wat er niet staat, tot 2 x toe wordt er over diskmgmt.msc gesproken, nu heb jij het over het opstarten met de XP cd. :o

  Ikke niet meer begrijp. :roll:
  Of ik lees het verkeerd. :oops:

  En ook over de eerste partitie, is die NTFS en over de XP uitvoering, is die SP2? ik lees er niets over.[/quote:04b4f099b2]

  Ik begreep jouw misschien eerst verkeerd en jij nu mij misschien(A). Ik moet SP2 nog op cd zetten aangezien hij die nog niet heeft. En ik heb die 1e partitie als NTFS geformatteerd.

  Ik moet nu dus sp2 installeren en kan ik de schijf onderverdelen in nog een andere partitie: "D"

  Sorry voor stommiteit, want jij(lange pier) legde het ook al goed uit, maar dat heb ik dan niet goed begrepen. Thnx anyway :wink: :D
 • …Even een vraag in hetzelfde genre:

  kan ik met XP schijfbeheer (of diskmgmt.msc) een reeds aangemaakte primaire partitie wijzigen?

  Ik weet het niet meer zeker maar ik denk dat je vroeger met FDISK eerst moest een primaire partitie aanmaken en vervolgens daarin een uitgebreide partitie aanmaken met dan weer daarin logische stations (in het geval je meer dan één partitie wil natuurlijk).

  Ik ben nu voor het eerst wat aan het experimenteren met XP (was verknocht aan W2K) en het lijkt erop dat ik nu niet in een reeds bij de installatie aangemaakte primaire partitie nog iets kan doen en dat ik die primaire direkt op de gewenste grootte had moeten maken en de rest overhouden voor andere partities.
  (Overigens zonder erg, dan begin ik wel opnieuw)
 • Bestaande partities in XP kun je alleen verwijderen en opnieuw aanmaken.

  Met progjes zoals Acronis Disk Director Suite of Paragon Manager kan dat vanuit windows maar zijn niet gratis, alhoewel.

  Helemaal gratis is Gparted, die download je als een ISO die je als IMAGE dient te branden op een cd, daar start je dan vervolgens mee op, na tig keer enteren kom je in de partitiemanager, zitten ook drivers op voor SATA controllers die je eerst dient uit te zoeken en te installeren, het is een Linux gebasserd progje met een Gnome GUI, kan met veel bestandssystemen overweg en werkt perfect.

  Overigens kun je max. 4 partities maken, al dan niet extendet, zou het niet doen, maar toch, 1 dient er altijd primair te zijn, de systeem en/of opstartpartitie.
 • [quote:b99807c38c="Lange Pier"]
  …Overigens kun je max. 4 partities maken, al dan niet extendet, zou het niet doen, maar toch, 1 dient er altijd primair te zijn, de systeem en/of opstartpartitie.[/quote:b99807c38c]

  …ook met XP-schijfbeheer? Want ik heb wel meer dan 4 partities nodig.
 • [quote:af8922c687="Lange Pier"]Bestaande partities in XP kun je alleen verwijderen en opnieuw aanmaken.
  [/quote:af8922c687]

  In één extendet partitie kun je 255 logische stations maken, is dat voldoene?

  Maar waarom heb je er meer dan 4 logische SCHIJVEN nodig?
 • [quote:e32ee76713="Lange Pier"]
  …In één extendet partitie kun je 255 logische stations maken, is dat voldoene?

  Maar waarom heb je er meer dan 4 logische SCHIJVEN nodig?[/quote:e32ee76713]

  Het is altijd handig om te werken met meerdere partities (niet fysieke schijven), zo kan je b.v. gewoon een partitie formatteren als dat zou nodig zijn maar indien je slechts één partitie zou hebben ligt dit moeilijker natuurlijk.
  Ik heb ook één partitie die ik helemaal reserveer voor één bepaald programma dat nogal complex van opbouw is en ik niet wil dat die bestanden (veel in de root) tussen andere raken en het onoverzichtelijk wordt wat voor welk programma is.
  Ook bij een virusscan b.v. is het gemakkelijk om een welbepaalde partitie te kiezen in plaats van een aantal files/directories te selecteren.
  En om het heel ver te drijven (deed ik vroeger maar nu niet meer) je kan per partitie de clustergrootte kiezen volgens welke soort bestanden je mee werkt (b.v. OS: veel kleine bestandjes: kleinere clustergrootte…).
  Nu ja, ik denk dat er veel redenen te vinden zijn van alle aard om te verdelen in partities.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.