Vraag & Antwoord

OS Windows

Dual Boot

12 antwoorden
 • Het onderwerp dual boot met Vista is een 'hot item'. Ik worstel er al dagen mee en kom er niet uit. Ik heb 2 harde schijven. Op D: draait WinXP en op C: 'draaide' 98se. Dubbel boot werkte goed, bij opstarten kon de keus gemaakt worden uit XP of 98se. Nu heb ik C: geformatteerd en er Vista op geïnstalleerd. Dit om eens kennis te maken met Vista en er een beetje mee te stoeien. Echter na installatie van Vista kan ik niet meer bij mijn XP komen omdat het dubbel boot menu'tje niet meer verschijnt. Hierover is veel geschreven op Internet en ook is er veel advies te vinden. Nou was ik niet het slimste jongetje van de klas maar ook niet de domste dus ik zou eruit moeten kunnen komen, maar helaas het lukt me niet. In o.a MShelp wordt gesteld dat Boot.ini is vervangen door BCD. Ik heb ook het programma VistabootPro 3.3 geïnstalleerd maar als ik OS WinXP toevoeg en opnieuw opstart dan krijg ik wel een keuzemenu maar als ik dan XP kies krijg ik een foutbericht dat gaat over NTLDR. Ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer en kom er dus niet uit. Vandaar deze noodkreet. Is er iemand die mij kan uitleggen hoe ik dit probleem kan oplossen?
 • Je hebt de opstartbestanden van XP ook weggeformateerd. :wink: Kopieër van de XP cd de ntldr, de ntdetect.com en maak een boot.ini met kladblok, zet ze allemaal op de C:. Je kunt natuurlijk ook een herstelinstallatie uitvoeren, maar dan moet je alle updates weer installeren, dat is minder. [boot loader] timeout=5 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP " /noexecute=optin /fastdetect /noguiboot Bijvoorbeeld, als op de tweede partitie XP staat. Dan weer aan de slag met VistaBootPro.
 • Even voor de duidelijkheid. Op C: staat nu Vista! Ik kopieer dus ntdlr, nt detect.com en een aangemaakte boot.ini naar C: waar Vista opstaat? Is dat naar de root van C: of naar een map van Windows Vista? Kan ik ook ntldr, ntdetect.com en boot.ini (aangepast) vanuit de D: partitie waar XP op staat kopiëren naar de C: schijf? of moet dit persé van de XP cd. Als dat zo is loop ik dan niet tegen gecomprimeerde bestanden aan? Hoe pak ik die dan uit (extract)? Als dit alles is gedaan welke actie(s) moet ik dan nog met vistaboot uitvoeren? Je hebt het ook nog over een eventuele herstelinstallatie. Is dat een herstelinstallatie van Vista? Een heleboel vragen en ik hoop maar dat je de moeite neemt ze te beantwoorden. Bij voorbaat mijn dank.
 • De eerste vraag, ja, je kunt die bestanden gewoon kopieëren vanaf de D: naar de root van de C:, en inderdaad die boot.ini misschien aanpassen, XP staat immers op de 2e partitie.
 • [quote:5a66f14eaa="Lange Pier"]Kopieër van de XP cd de ntldr, de ntdetect.com en maak een boot.ini met kladblok, zet ze allemaal op de C:. [/quote:5a66f14eaa] Adviseer je dus de ntldr, de ntdetect.com van XP die van Vista te overschrijven? Eigenlijk zou dus XP SP2 op C: geïnstalleerd behoren te worden, en Vista op D:. Een How to dual-boot Vista with XP - step-by-step guide with screenshots, staat op http://apcmag.com/5023/dual_booting_xp_with_vista
 • Vista gebruikt geen ntdetect.com, ntldr en de boot.ini, maar bootmgr en BCD in de map boot. Overigens is XP NA Vista geïnstalleerd, wat ook opgelost kan worden met Vistabootpro.
 • Dubbel Boot probleem opgelost met dank aan Lange Pier en anderen die de moeite hebben genomen mij te helpen. Hier is wat ik heb gedaan; NTLDR, NTDETECT en BOOT.INI naar de root van D:\ (VISTA) gekopieerd en met EDITBCD.EXE de BCD file aangepast (add OS). Na deze acties was er nog een probleem. Ik had de boot.ini file aangemaakt in kladblok, maar dat resulteerde in een tekstfile die niet werd herkend. Nadat ik de bootfile vanuit XP had gekopieerd naar Vista was alles oké. De extensie 'TXT' is kennelijk niet goed. Vraag is dus: Als je met kladblok een bootfile aanmaakt, als wat sla je die dan op. Als je kiest voor opslaan als kan je alleen kiezen voor txt of alle bestanden. Dus hoe zit dat?
 • Dacht dat Vista op de C: stond. Als XP nu op de werkelijke C: staat, de eerste partitie dus, dan klopt de boot.ini niet. Maare, met kladblok opslaan als andere bestanden en de extensie ini maken kan, of later de txt extensie ini maken, kan ook.
 • Je hebt gelijk, Vista staat op C:\. Het begon me op het laatst te duizelen vandaar deze 'slip of the pen' Sorry!
 • Werkt het nu? belangrijker dan een excuus. :D
 • hoi ik ben nieuw hier en ik heb dit probleem: ik had xp home en xp pro op 1 pc gezet omdat ik de fout bij een spel kreeg dat het geen geldige win32 toepassing was. ik wou het spel zo graag spelen maar het dualboot schermpje irriteerde me mateloos evenals de mindere functies in xp home dus heb ik simpelweg de partitie waar home op stond geformatteerd maar nu moet ik elke keer voor xp professional kiezen bij het dualboot schermpje terwijl xp home er allang af was!! hoe krijg ik dat schermpje weg?? alvast bedankt, animaster de 13 jarige computerfreak
 • [quote:c0e77609bb="animaster"]kiezen bij het dualboot schermpje terwijl xp home er allang af was! hoe krijg ik dat schermpje weg[/quote:c0e77609bb] Deze vraag is kort geleden nog gesteld. Check deze topic over onderwerp Dual Boot Menu wijzigen http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=182350&highlight=dual+boot

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.