Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Bestand, blokkering opheffen

None
15 antwoorden
 • Regelmatig komt het voor dat een gedownload, uitvoerbaar bestand "geblokkeerd" is. Uiteraard kan je die blokkering opheffen via de eigenschappen van het bestand of door dit na een dubbelklik c.q. openen in het pop-up venster dat verschijnt aan te geven (Always ask before opening this type of file).

  Zie ook http://support.microsoft.com/kb/232077/
  Alles wat ik kan vinden is dat de checkbox "[b:556e0d22a1]Openen na downloaden bevestigen[/b:556e0d22a1]" (Mapopties / Bestandstypen) voor dit gedrag verantwoordelijk zou zijn. Maar is dat het enige?
  Uit de lijst met filetypes zou op te maken zijn dat voor deze extensies die selectie niet te wijzigen zou zijn (grayed out).

  Echter: ik kom niet op alle XP/SP2 machines hetzelfde gedrag tegen en bovendien was bij een .CHM file (welke ik recent heb gedownload) die optie (Always ask before opening this type of file) beslist niet "grayed out". Bovendien zou je de checkbox "Openen na downloaden bevestigen" altijd nog kunnen wijzigen, want die is niet "grayed out"…!
  Kortom, helemaal kloppen doet 't niet m.i., want een ".doc" extensie staat niet in de lijst en staat toch gemarkeerd als "Openen na downloaden bevestigen".
  Bovendien kom ik bij dit alles ook nog (IE6) de optie "Inschakelen" tegen bij Extra - Internet-opties - Beveiliging - Het Internet - Gedownloade elementen - Bestand downloaden. Op welke wijze heeft dit met bovenstaande te maken?

  Als iemand hier meer van weet en zich in de materie verdiept heeft: be my guest, want ik volg het niet helemaal….
 • Mogelijk zoek ik toch wat verkeerd……. :roll:

  Ik had vandaag een (zelfde) 1x gedownloade *.zip file uitgepakt op een XP Pro PC en een XP Home Laptop. De .zip file bevat 3 bestanden:
  - Eula.txt (de overeenkomst)
  - Pagedrfg.exe (het progje)
  - Pagedrfg.hlp (de bijbehorende helpfile)

  De .exe en de .hlp (uit [u:5e25c6cc44]dezelfde[/u:5e25c6cc44] .zip file!) bleken op de Pro machien "geblokkeerd" (Blokkering opheffen) en op de XP Home Laptop niet.
  Ik zit me dus suf te verzinnen [u:5e25c6cc44]waar ergens de (beveiligings)instelling te vinden is welke deze "blokkering" aangeeft[/u:5e25c6cc44].

  Niemand van jullie die meer weet??? :cry:
 • Inmiddels ben ik er vrijwel zeker van dat het een stuk "lokaal beveiligingsbeleid" betreft……(?)
  Als iemand me nou nog kan vertellen waar dit ergens in "[u:1d5308df13]Systeembeheer[/u:1d5308df13]" zit verstopt. :?
 • Grote kans dat het beveilginscentrum van XP Pro in de weg zit.

  Configuratiescherm -> Beveiligingscentrum.

  Ik kan niet zeggen wat of hoe te doen daar, bij mij is het uitgeschakeld.
 • "Beveiligingscentrum" kan ik me niets bij voorstellen: da's niet meer dan de Win Firewall, evt. een AV prog en Win Updates. (En bovendien bij Home en Pro gelijk).
  Ik zie meer in de duistere krochten van het "Lokaal beveiligingsbeleid" want da's op Home machines iets anders in elkaar gespijkerd dan op Pro exemplaren. En inderdaad blijken Home machines (althans de exemplaren welke ik heb gezien) geen "last" te hebben van geblokkeerde (download) files en Pro machines wel…….
  Wie waagt nog een gok…….?? :?
 • Wordt overal eigenaar van, is een rechten probleem, kan via veilige modus als administrator gedaan worden of met een progje.

  http://www.fajo.de/portal/index.php?option=com_remository&Itemid=35&func=selectfolder&filecatid=3

  http://www.sjoerd-visser.demon.nl/xphome/xpsimple.html
 • 't Wordt wat duidelijker, althans 't verschil tussen Home en Pro wat dat aangaat.
  Maar is ik (via "Computerbeheer") naar mijn account ga kijken, dan ben ik "[u:445bd2405e]lid van[/u:445bd2405e]" Administrators en zou je toch volledige rechten moeten hebben??? :?
  Maar ik neem aan dat je via de "[u:445bd2405e]echte[/u:445bd2405e]" Admin account kan bekijken wat de rechten voor een gebruiker zijn m.b.t. bestanden (en mapppen) ([u:445bd2405e]tabblad "Beveiliging"[/u:445bd2405e] alleen maar zichtbaar onder de Admin account…?).
  Overigens een beetje merkwaardig dat zo'n gedownloade file "ge-locked" wordt voor een bepaalde (hoofd)gebruiker met Admin rechten, maar dat diezelfde gebruiker die file heel simpel kan "un-locken"…… :roll:
  Zet niet echt zoden aan de dijk, lijkt me…..!
 • Ik denk dat jullie op de verkeerde weg zijn. De blokkade heeft niets te maken met het beveiligingscentrum en al evenmin met het al dan niet eigenaar zijn. Het gaat hier om het bijlagebeheer dat bij SP2 is geïntroduceerd. Windows slaat de informatie over de internetzone op in een stream bij een gedownload bestand. (Je kunt de verschillende internetzones zien op het tabblad beveiliging van internet opties in Internet Explorer) Streams zijn alleen mogelijk bij het NTFS-diskformaat en het opslaan gebeurt natuurlijk alleen als het bestand is gedownload met IE of als bijlage zat bij een e-mail die de zone-instellingen van Internet Explorer gebruikt.

  Dat een zelfde bestand op de ene computer wél en op de andere geen blokkade vertoont heeft dus ook niets te maken met Pro of Home. Het kan zijn dat de laptop geen NTFS geformatteerde schijf heeft, of dat het bestand naar de laptop is overgebracht middels een niet NTFS-geformatteerd medium (floppy, usb-stick?) en niet rechtstreeks is gedownload.
  De blokkades zijn te voorkomen door de instellingen van het Bijlagebeheer te wijzigen. Dat kan via Groepsbeleid (gpedit.msc) of via het register. Kijk voor verdere uitleg hier: http://support.microsoft.com/kb/883260/
 • Ok, now we are getting somewhere!! :wink:
  Maar zowel de Home- als de Pro machien hebben NTFS, dus zou het inderdaad mogelijk kunnen zijn dat de stick (FAT) debet is aan het hele geval…..(?) Maar da's uit te testen.

  Anderzijds, de M$ link (ik kon 'm niet vinden :oops:) volgend, lees ik:
  [b:65e3e124db][i:65e3e124db]Bestandstypen met een hoog risico
  Wanneer u probeert een bestand te downloaden of te openen dat afkomstig is van een website in de internetzone met beperkte toegang, krijgt u mogelijk een bericht dat het bestand is geblokkeerd.[/i:65e3e124db][/b:65e3e124db]
  Maar Microsoft, waar ik het genoemde bestand vandaan heb, behoort in mijn geval niet tot een "Website met beperkte toegang", maar mogelijk staat dat los van het verhaal dat een .exe en een .hlp als bestanden met verhoogd risico worden gezien….. (?):?

  Hoe e.e.a. via Groepsbeleid geregeld zou kunnen worden, is me niet duidelijk: waar (welk item?) moet je zijn? Ik had hier al rondgesnuffeld zonder veel wijzer te worden……
 • Als de stick fat is geformatteerd zit daar de oorzaak. De stream-informatie kan alleen in NTFS worden opgeslagen. Het gaat hier om een soort 'metadata'. Als je het bestand naar naar een fat-geformatteerde stick of schijf copiëert kunnen ze niet worden bewaard en komen dus ook niet meer terug als je vandaar weer naar een NTFS-schijf copiëert.

  Microsoft is inderdaad waarschijnlijk geen website in de internetzone met beperkte toegang. Daarom krijg je (mogelijk) een waarschuwing, maar kun je het bestand wél openen. (Zie de regel onder de door jou geciteerde)

  Welke items in groepsbeleid je moet hebben staat telkens duidelijk in de lichtgekleurde vakjes bij de verschillende mogelijkheden om bijlagebeheer te configureren. Links staat telkens het pad voor groepsbeleid en in de drie kolommen daarnaast de registergegevens. Dus óf gpedit en de gegevens uit de eerste kolom óf het register met de laatste drie.

  Bij voorbeeld: Om deze 'metadata' niet op te slaan kies je in de groepsbeleidseditor Gebruikersconfiguratie\Beheersjablonen\Windows-onderdelen\Bijlagebeheer. Rechts staan de mogelijkheden. Daar kies je dus Bewaar geen zonegegevens in bestandsbijlagen. Klik daar dubbel op en verander je instellingen.

  Mogelijk ten overvloede: je komt in de groepsbeleidseditor via Start-uitvoeren en typt gpedit.msc.
 • De uitleg, waarvoor dank, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
  Ik kom via gpedit het item "Zonegegevens in bestandsbijlagen niet behouden" tegen. Dat zal 'm dus wel zijn, maar dit item is "niet geconfigureerd". En dan "worden de bestandsbijlagen met zonegegevens gemarkeerd", dus alles valt nu op z'n plek m.i……

  [quote:ffc296f009="Jan bakker"]Mogelijk ten overvloede: je komt in de groepsbeleidseditor via Start-uitvoeren en typt gpedit.msc.[/quote:ffc296f009]

  Daar lijkt het wel op. Waarom is dit niet te benaderen via "Systeembeheer"?, want daar heb ik me gek gezocht….. :?
 • Fijn dat alles duidelijk is.
  Het zal inderdaad "Zonegegevens in bestandsbijlagen niet behouden"zijn Ik heb een Engelse windows en daar heet het "Do not preserve zone information in file attachments" het vertalen van de Engelse termen naar het Nederlands is soms lastig. Een term wordt vaak op twee manieren vertaald of op verrassende wijze. Het ergste dat ik ben tegengekomen is het menu "tools" dat in veel Windowsprogramma's voorkomt. In het Nederlands is dat "Extra". Moet je maar net weten en maakt het heel lastig om iets uit te leggen.
 • Ja, maar waarom is gpedit geen onderdeel van "Systeembeheer" en kan het niet daar vandaan opgehoest worden? :roll:
 • Geen idee, Bill Gates zal dat in zijn oneindige wijsheid zo besloten hebben.
  Anderzijds: het is een apart onderdeel van Windows dat vooral is bedoeld voor het beheren van groepen computers. Een netwerkbeheerder kan dan een aantal zaken vastleggen en m.n. beperkingen opleggen aan de gebruikers.
  Het zit daarom niet XP-home, dat bedoeld is voor thuisgebruikers. Als je de veranderingen waar we het hier over hadden ook op je laptop wilt doorvoeren zul je dus toch het register in moeten duiken.
 • [quote:567c9836d7="Jan bakker"]Het zit daarom niet XP-home, dat bedoeld is voor thuisgebruikers.[/quote:567c9836d7]

  Dat had ik ooit in het verleden al eens uitgevogeld….
  In ieder geval dank voor alle info.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.