Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe backup maken van veel mappen met tekst?

Anoniem
Henk Meerwijk
12 antwoorden
 • 1. Ik gebruik Windows XP. Ik schrijf regelmatig in tekstbestanden op m'n harde schijf. Mijn tekstbestanden zijn verdeeld over ongeveer honderd mappen.

  2. Ik wil van al m'n tekstbestanden en emails elke dag een backup opslaan op een USB-stick. Daarbij wil ik de oude backup telkens overschrijven. Het betreft totaal ongeveer 1,5 GB.

  3. Ik merk dat ik daarbij niet hele mappen tegelijk kan copiëren van m'n HD naar m'n USB-stick.

  4.
  a. Ik merk namelijk dat ik bij zo'n backup elke map op m'n HD eerst afzonderlijk moet openen.
  b. Dan selecteer ik alle tekstbestanden tegelijk per geopende map op mijn HD.
  c. Daarna sleep ik al die bestanden naar de corresponderende backup-map op m'n USB-stick. Die map op m'n USB-stick heb ik daarbij geopend in een tweede venster.

  5. Die procedure (zie 4) vind ik tijdrovend en geeft kans op fouten.

  6. Is er een truc om dit proces sneller te maken zonder gebruik van backup-software? Ik kan misschien elke dag een nieuwe backup-map aanmaken op m'n usb-stick, daar alle te copiëren mappen naar toe copiëren in één actie?

  En vervolgens de vorige map met backups op mijn USB-stick verwijderen? Of ik kan telkens alleen de laatste twee versies van de backup-map laten staan op m'n USB-stick?

  7. Nadeel van de methode genoemd bij punt 6 is dat ik een USB-stick moet kopen die een paar keer groter is dan de totale grootte van alle te backuppen bestanden.

  8. Welke gratis backup-software adviseren jullie mij voor het backuppen?

  9. Moet mijn USB-stick ook bij het gebruik van backup-software enkel keren groter zijn dan de totale grootte van al m'n tekstbestanden?[b:5252cd19d7][/b:5252cd19d7]
 • My penny.

  In de volgende 2 tips is sprake van het synchroniseren tussen 2 pc’s.
  Zou niet weten waarom het niet zo werken op een (tussen)medium als een usb-stick.

  Bestanden synchroniseren met SyncToy
  http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/tips_trucs_windows/synctoys.aspx
  Procedure: Het hulpprogramma Werkmap in Windows XP gebruiken
  http://support.microsoft.com/kb/307885/nl

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=168922
 • Een prachtig programmaatje wat niks kost is
  deze
 • @ Prin en Rosturp: Bedankt. Ik zoek een backup programma dat vooral gebruiksvriendelijk is en een Nederlandse en duidelijke helpfunctie heeft. Ben verbazend onhandig met computers. :-)
 • Genoemde Syncback is op de opgegeven link in het Nederlands te downloaden. Ik gebruik het zelf en het is een perfekt proggie dat, als je een simpel profiel aanmaakt, netjes synchroniseert/backups maakt. Ook op USB aangesloten apparatuur.
 • Tekstbestanden laten zich over het algemeen heel goed comprimeren. He is niet ongewoon als je 10-20% van de normale grootte overhoudt. Dat zou je dus zelf kunnen doen, eventueel met een batch script. Er zijn ook wel backuptools (a la syncback), die zelf de boel kunnen zippen. Ik neem aan dat de teksten belangrijk voor je zijn, vaar dus niet blind op één kopie, telkens overschrijven, één usb stick, etc. Altijd meerdere backps, meerdere media, meerdere locaties.
 • [quote:755ec21aa6="gerben"]Tekstbestanden laten zich over het algemeen heel goed comprimeren. Het is niet ongewoon als je 10-20% van de normale grootte overhoudt. Dat zou je dus zelf kunnen doen, eventueel met een batch script. Er zijn ook wel backuptools (a la syncback), die zelf de boel kunnen zippen. [/quote:755ec21aa6]Ik ben bang dat je me overschat. :-) Dat wordt te ingewikkeld voor mij. Ik wil alles in de eerste plaats zo eenvoudig mogelijk houden.

  [quote:755ec21aa6="gerben"]Ik neem aan dat de teksten belangrijk voor je zijn, vaar dus niet blind op één kopie, telkens overschrijven, één usb stick, etc. Altijd meerdere backups, meerdere media, meerdere locaties.[/quote:755ec21aa6]Die knoop ik in mijn oren. Die tweede backup zal dan wel minder frequent worden gemaakt vrees ik, biijvoorbeeld eens per jaar. Hoewel, als ik eenmaal kan omgaan met zo'n backup programma…
 • Bij de features van syncback hebben ze het wel over comprimeren. Kun je dus eens bekijken.

  http://www.2brightsparks.com/syncback/sbse-features.html
  Compression
  Keep your files small
  Compress your backups using the latest compression technology. You can compress an unlimited size, and an unlimited number of files.

  Wellicht is ftp ook een optie, kun je ook automatiseren. Kun je na syncback doen, dus de backups daarvan naar een lokatie elders uploaden.
  http://www.primasoft.com/ftp.htm
 • [quote:25902c8573="gerben"]Bij de features van syncback hebben ze het wel over comprimeren. Kun je dus eens bekijken. (…)

  Wellicht is ftp ook een optie, kun je ook automatiseren. Kun je na syncback doen, dus de backups daarvan naar een lokatie elders uploaden.
  http://www.primasoft.com/ftp.htm[/quote:25902c8573]Ik ben nooit een liefhebber geweest van comprimeren. Ik zie dat als een extra bewerking en dus als een extra mogelijkheid waar iets mis kan gaan. En misschien heb ik over twintig jaar niet meer de beschikking over het comprimeerprogramma en kan ik m'n bestanden daardoor niet meer uitpakken. Bovendien is 1,5 GB goed op te slaan op een USB-stick. Over ftp zal ik eens lezen als ik eens tijd heb.
 • [quote:0f94ba9364="KeesA"]Genoemde Syncback is op de opgegeven link in het Nederlands te downloaden. Ik gebruik het zelf en het is een perfekt proggie dat, als je een simpel profiel aanmaakt, netjes synchroniseert/backups maakt. Ook op USB aangesloten apparatuur.[/quote:0f94ba9364]Bedankt. Ik vond ook deze informatie over backup-software. Dit vind ik een prettige website en duidelijk geschreven. http://backup.uwpc.info/gratis.htm#backup
 • Ik heb nu dus vier bronnen die de gratis versie van SyncBack aanraden. Dus ik ga dat programma eens proberen. De Consumentenbond raadt dat progje ook aan en zegt daarover:

  > "Heeft Nederlandstalige versie Nederlandstalig
  » Vanaf Windows 98
  » Zowel simpele als uitgebreide interface
  » Automatische backups mogelijk
  » Ingestelde acties in 'verhaalvorm' te lezen
  » Eerste backup volledig, daarna alleen incrementeel (optie Oplopend) wat sneller is, omdat alleen nieuwe of aangepaste bestanden nog worden meegenomen in de backup
  » Rapportage na backup
  » Gezien de beschikbare eenvoudige interface erg geschikt voor beginners!"
 • Zolang je maar zip of rar gebruikt, is het buitengewoon onwaarschijnlijk, dat je het later niet meer uit zo kunnen pakken. Je kunt ook eerst eens kijken, hoeveel het oplevert.

  Ik weet trouwens niet welke tekstverwerker jij gebruikt, maar zie jij jezelf over 20 jaar nog een word document zonder problemen lezen? Is nu al een enorm probleem, aangezien vaak de software niet meer bestaat, en zelfs de benodigde hardware vaak niet meer te vinden is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.