Vraag & Antwoord

OS Windows

Win XP: boot.ini aanpassen om op te starten vanop andere HD?

Anoniem
patrickda
14 antwoorden
 • Ik gebruik XP Pro SP2.
  Kan ik een regel in boot.ini toevoegen om te kunnen opstarten vanop een andere harde schijf (niet partitie, maar schijf, die vanzelfsprekend niet de opstartschijf is).
  Of ben ik gehouden aan de partities op het in de BIOS ingestelde opstartmedium?
  Of moet ik het doen via de boot.ini van het systeem op die andere harde schijf en dan bij het opstarten het opstartmedium wijzigen in de BIOS?
  Of ben ik genoodzaakt om een bootmanager te gebruiken?
 • Als je een XP installeerd op een 2e schijf,dan wordt er autom. een regel toegevoegd aan de bestaande boot.ini op de 1e schijf.

  Stel dat je die XP op de 1e partitie van de 2e schijf zet,dan komt onderstaande regel=keuze er in de boot.ini bij.

  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

  De schijven ( rdisk(1) ) beginnen te tellen vanaf 0 (nul) en de partites (partition(1) ) vanaf 1 (een).

  Greetz
 • Het gaat niet over XP maar het is Windows 2000 en is niet geïnstalleerd nadat er al een XP-installatie was maar volledig onafhankelijk op een andere HD.
  Die HD heb ik hergepartitioneerd om te gebruiken als back up voor m'n 1ste HD met daarop XP en ik heb een klein partitietje aangemaakt met een compleet Win2000-systeem en noodzakelijke progs zoals Office, Adobe Reader, enz…(met die nu 1ste HD nog niet aangesloten).
  Als ik een probleem heb met die 1ste HD kan die 2de volledig onafhankelijk ervan werken en heb ik ook de beschikking over al mijn gegevens die daarop gekopieerd staan (backup-partitie).
  Daarom moet ik dan natuurlijk die 1ste HD uitschakelen (b.v. bekabeling eraf) en in m'n BIOS instellen om op te starten vanop die 2de HD.
  Als ik natuurlijk gemakkelijk toegang zou kunnen hebben tot het systeem op die 2de HD, b.v. gewoon door het toevoegen van een extra regel in de boot.ini van dat XP-systeem op die 1ste HD (wat hier eigenlijk mijn vraag is) zou dat gemakkelijk zijn natuurlijk. Niet voor in het geval van problemen, maar bijvoorbeeld voor het bijwerken ervan of zo.
 • Probeer het eens met deze regel.

  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINNT="Windows 2000" /fastdetect

  Greetz
 • Werkt perfect!
  Waarom zijn dan eigenlijk nog Bootmanagers nodig?

  Mijn Windows 2000-installatie ziet dan wel geen partities van die andere HD die gebruikt worden voor het XP-systeem, alleen één zgn. "niet geformatteerd volume" (hoewel die HD in verschillende partities is opgedeeld), dus het lijkt er gewoon op dat Windows 2000 die andere HD niet "ziet" zoals het hoort.
  Is 320 GB te groot voor W2K dan? Of kan W2K niet overweg met een SATA-schijf? Iemand enig idee waarom dit gebeurt?
 • Ntldr IS een bootloader. :wink:
  En niet alleen voor windows, met de juiste bootimages ook voor andere besturingssytemen.

  Zijn in W2K ook de SATA drivers geladen en SP4 met de 48bit LBA patch geïnstalleerd?
 • [quote:47397960e5="Lange Pier"] …Zijn in W2K ook de SATA drivers geladen en SP4 met de 48bit LBA patch geïnstalleerd?…
  [/quote:47397960e5]

  SP4…ja (als die patch daar deel van uitmaakt), SATA-drivers geladen…? Euhm…nee dus.
  Dit zal dan wel de oorzaak zijn zeker…?
 • Voor het ogenblik ligt de WDC-site plat.
  Maar ik denk eigenlijk dat ik die SATA-drivers eerder van de moederbord-fabrikant zou moeten hebben (MSI) en deze zijn allemaal geïnstalleerd.
  Enig idee hoe ik kan zien of er SATA-drivers geînstalleerd zijn?
  (op de installatie-CD zie ik alleszins nergens een map met SATA of zoiets en het zijn dezelfde drivers voor XP en W2K en op mijn XP-systeem werkt alles goed)
 • 1) Heb je op de Win 2000 schijf nog verdere partities? Zo ja, kun je die benaderen vanuit XP?
  2) Begrijp ik dat je XP op een Sata schijf staat? En Win 2000? Als die ook op een Sata schijf staat dan zijn je Sata drivers in orde. Anders zou 2000 niet werken.
  Als 2000 op een Pata schijf staat kan het zijn dat onder 2000 je Sata drivers niet aanwezig zijn.

  "Maar ik denk eigenlijk dat ik die SATA-drivers eerder van de moederbord-fabrikant zou moeten hebben (MSI) en deze zijn allemaal geïnstalleerd. "

  Is dat onder beide systemen of alleen onder XP?

  3) Als Sata in orde is dan kan het in de 48 bit enabling zitten. Bij een standaard SP4 installatie hoeft dat niet het geval te zijn. Dan is een register aanpassing nodig maar het is eenvoudiger met EnableBigLba tool van

  http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm

  De EnableBigLba tool is handig om te zien of de registeraanpassing al dan niet aanwezig is. En indien niet kan de tool die maken. Op de 48-bit LBA.com website is overigens nog veel meer informatie te vinden.
 • [quote:ba7409c348="a.tip"]…Heb je op de Win 2000 schijf nog verdere partities?…[/quote:ba7409c348]
  Ja
  [quote:ba7409c348="a.tip"]…Zo ja, kun je die benaderen vanuit XP?…
  [/quote:ba7409c348]
  Ja
  [quote:ba7409c348="a.tip"]…2) Begrijp ik dat je XP op een Sata schijf staat?…
  [/quote:ba7409c348]
  Ja
  [quote:ba7409c348="a.tip"] …En Win 2000?…[/quote:ba7409c348]
  Nee
  [quote:ba7409c348="a.tip"]…Als 2000 op een Pata schijf staat kan het zijn dat onder 2000 je Sata drivers niet aanwezig zijn.

  "Maar ik denk eigenlijk dat ik die SATA-drivers eerder van de moederbord-fabrikant zou moeten hebben (MSI) en deze zijn allemaal geïnstalleerd. "

  Is dat onder beide systemen of alleen onder XP?…
  [/quote:ba7409c348]
  Zowel onder XP als Windows 2000 zijn alle drivers van de moederbord-fabrikant geïnstalleerd.
  [quote:ba7409c348="a.tip"] …3) Als Sata in orde is dan kan het in de 48 bit enabling zitten. Bij een standaard SP4 installatie hoeft dat niet het geval te zijn. Dan is een register aanpassing nodig maar het is eenvoudiger met EnableBigLba tool van

  http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm

  De EnableBigLba tool is handig om te zien of de registeraanpassing al dan niet aanwezig is. En indien niet kan de tool die maken. Op de 48-bit LBA.com website is overigens nog veel meer informatie te vinden.[/quote:ba7409c348]

  Heb ik nagezien maar eigenlijk klopt er hier iets niet.
  Op die W2K heb ik SP4 waar dit standaard zou moeten zijn.
  En die W2K staat op een HD van 160GB, dus groter dan 137GB, en daar kan hij mee overweg.

  Het enige verschil dat ik zie is SATA en "gewoon" ATA, ik zal nog eens zien als ik iets vind op de Western Digital-site (als ze niet plat ligt tenminste)…
 • "Op die W2K heb ik SP4 waar dit standaard zou moeten zijn.
  En die W2K staat op een HD van 160GB, dus groter dan 137GB, en daar kan hij mee overweg."

  Ja, als hij die schijf in zijn geheel ziet is 48 bit enabling in orde. Overigens heb ik de ervaring dat zelfs als SP4 geïnstalleerd is de 48 bit enabling niet altijd automatisch aan staat.
  Dat je een "niet geformatteerd volume" (hoewel die HD in verschillende partities is opgedeeld) ziet, is vreemd. Soms staan ze als "hidden" ingesteld maar dat is hier dus niet zo.
  Je zou eens kunnen kijken met een proramma als Partition Magic of het gratis Gparted wat dat over die partities zegt.
  Een iso van Gparted kun je ophalen van

  http://gparted-livecd.tuxfamily.org/download.php

  Daar kun je een opstartbare CD van branden, waar vanaf het programma opstart.

  Wat voor file systems heb je gebruikt, NTFS of FAT32?
 • [quote:03a10c04c2="a.tip"] …Wat voor file systems heb je gebruikt, NTFS of FAT32?[/quote:03a10c04c2]

  Alles NTFS.

  Dit lijkt er wel goed op:

  http://support.microsoft.com/kb/830656/en-us

  Alleen heb ik eigenlijk niet Windows 2000 nadien geïnstalleerd maar de reeds bestaande volledige Windows 2000-installatie even op die andere HD gezet (die SATA die nu m'n 1ste HD geworden is met een XP-systeem), dan die HD hergepartitioneerd (omdat deze in plaats van 1ste HD als backup ging dienen, zowel backup van gegevens als een compleet "2de systeem" voor in het geval er problemen zouden zijn…) en het systeem teruggezet (maar misschien speelt dat eigenlijk niet echt een grote rol maar gaat het vooral over de combinatie SATA/Disk1/primary voor BIOS + PATA/Disk0…).
 • Ja, wat Ms meldt lijkt er veel op. Merkwaardig dat die hotfix niet gewoon op hun website staat.

  Is er eigenlijk iets tegen om 2K(=Windows 2000) op een andere partitie van de XP schijf te zetten? Dan omzeil je dit probleem.

  Zelf heb ik DOS, 2K en XP op de drie eerste primaire partities van een Sata schijf staan en gebruik Bootmagic om bij het starten het gewenste systeem te kiezen. Een tijdlang had ik daarnaast ook nog Linux op een tweede schijf erbij.
  Hierbij haal ik wel een truc uit om XP en 2K totaal onafhankelijk te houden.
  Ik maak drie primaire partities aan, een kleine voor DOS (met Ghost er op om images van de andere systemen te kunnen maken), een voor 2K en een voor XP.
  Dan installeer ik 2K op de tweede, maak een Ghost image en formatteer de partitie opnieuw zodat 2K weg is. Die partitie zet ik dan "hidden". Dan installeer ik XP op de derde partitie. Die heeft dan geen weet van 2K.
  Daarna zet ik 2K terug. Met Partition Magic of het gratis Gparted zet ik dan de 2K partitie actief en XP hidden en start 2K op. Daarop installeer ik dan Bootmagic en richt dat zo in dat ik bij opstarten tussen de drie systemen kan kiezen.
  Nu heeft elk systeem zijn eigen C partitie waarop het desbetreffend systeem staat.
 • [quote:527fe6ceda="a.tip"]Ja, wat Ms meldt lijkt er veel op. Merkwaardig dat die hotfix niet gewoon op hun website staat.

  Is er eigenlijk iets tegen om 2K(=Windows 2000) op een andere partitie van de XP schijf te zetten? Dan omzeil je dit probleem…
  [/quote:527fe6ceda]

  Leeskop/arm of eender wat van de mechanische delen van de HD kapot (dus geen surface-probleem): dikke shit!
  (kopieën van m'n gegevens heb ik eigenlijk wel nog staan op die andere HD, dus zo erg is het wel niet, maar het gaat over het idee dat erachter zit)
  Ik heb vroeger twee HD's na elkaar gehad waarbij dit is gebeurd (ondertussen wel al zo'n 12 à 13 jaar geleden…) en ik kreeg dan wel een nieuwe in garantie maar ondertussen was ik wel alles kwijt want er was echt niets meer mee te doen. Twee keer hetzelfde merk en type (want 2de was in garantie gekregen), alleen was die 2de groter omdat die vorige niet meer te krijgen was.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.