Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

[Vista] Page file uitschakelen = Prestatie winst ?

None
14 antwoorden
 • Hallo ,

  Hier en daar zie ik op fora staan, dat men aanraad het Page File onder Vista uit te schakelen. Hierdoor zou prestatie winst ontstaan.
  Ik vroeg mij echter af, of dat daadwerkelijk ook zo is ?
  Is het niet beter om het pagefile te vergroten en op een readyboost usb drive te zetten ?
  Of begrijp ik het principe van een pagefile verkeerd ?

  Bvd
 • Dat slaat denk ik nergens op, windows kán gewoon niet soepel werken zonder wisselbestand. Het register wordt ook geladen in het wisselbestand.
 • Dat antwoord ook niet. :lol:

  Ik heb 2 gig. intern geheugen en heb het wisselbestand uitgeschakeld, werkt prima zowel in XP als Vista, ook readyboost bij Vista en bij XP prefetch staat uitgeschakeld.

  Prestatiewinst levert dat niet op, wel ben je van dat vervelende geswap af.
 • [quote:ce6cc5b535="Lange Pier"]Prestatiewinst levert dat niet op, wel ben je van dat vervelende geswap af.[/quote:ce6cc5b535]
  Dat vind ik een vreemde statement, swappen betekend prestatieverlies. Maar zoals jij het stelt wordt er niet meer geswapt, maar zou je de verloren snelheid niet terug krijgen :?
 • Je hebt wel gelijk maar die paar nanoseconden heb ik niet opgemerkt. :wink:

  Overigens had ik het wisselbestand al op een vaste waarde en met een registeraanpassing dat hij eerst het interne geheugen diende te gebruiken, dan werd er alleen geswapt bij het renderen van films of het aanpassen van foto's.
 • [quote:5ebf97eec0="Lange Pier"]Je hebt wel gelijk maar die paar nanoseconden heb ik niet opgemerkt. :wink:

  Overigens had ik het wisselbestand al op een vaste waarde en met een registeraanpassing dat hij eerst het interne geheugen diende te gebruiken, dan werd er alleen geswapt bij het renderen van films of het aanpassen van foto's.[/quote:5ebf97eec0]
  Je PC gaat swappen als je veel "page faults" krijgt. Gebeurt dus veel met PC's met te weinig geheugen en/of teveel applicaties.
  En page faults kunnen relatief erg lang duren.
  Als je erg veel naast elkaar draait heb je sowieso een wisselbestand nodig, tenzij je voldoende intern geheugen hebt.
 • Er zijn ook diverse programma's die zonder meer een swapfile willen zien. Ook al is die niet nodig, omdat er genoeg geheugen aanwezig is.
 • Dacht dat ook, Adobe Photoshop zeurde eerst wel, maar werkte gewoon en geen ander progje tegengekomen die niet wil(de).
 • Adobe programmatuur is dermate "zwaar" dat ik iedereen beslist adviseer een pagefile aan te zetten. Al heb je 10 gig aan intern geheugen.

  Misschien draait adobe soepeltjes zonder pagefile maar ga dan eens wat zwaardere bewerkingen doen met het desbetreffende programma. De kans is groot dat de boel crasht.
 • Bedankt voor alle replies :)

  Helpt het dan wel om een pagefile size te vergroten ?
 • Nog beter:

  Maak je pagefile 1,5 keer zo groot als je werkgeheugen en stel dit in als min grootte en maximum grootte. Plaats de pagefile op een 2-de harddisk, anders dan je schijf waar vista of xp op staat. Zet je pagefile uit in je besturingssysteem zelf (Maar hou die pagefile op die andere harddisk uiteraard wel aan)

  Dit levert de beste prestaties.
 • [quote:b818d1a949="ancum"] Zet je pagefile uit in je besturingssysteem zelf (Maar hou die pagefile op die andere harddisk uiteraard wel aan)[/quote:b818d1a949]

  Neem aan dat je bedoelt dat de pagefile op de C-partitie op 0 gezet moet worden. Niet dat je het pagefile uitzet.

  Wat je hier beschrijft was de 'best practice' onder NT4. Weet niet of dat ng allemaal zo geldt. Een pagefile op een andere schijf hoeft niet sneller meer te zijn. We zijn wel een paar jaar en heel veel technische vooruitgang, verder.

  groetjes Edmond
 • Bedankt voor de replies.
  Het pagefile op een andere schijf zetten, lijkt me in mijn geval niet echt zinvol. Aangezien mijn C Schijf 10.000 RPM heeft en mijn andere schijf slechts 7200RPM + IDE.

  Ik ben nu aant kijken in hoe verre vista readyboost het systeem versnelt… wordt er nog niet echt loos uit.
 • Onze testen met ReadyBoost waren teleurstellend, daarna teleurstellend en ook tot slot, teleurstellend. Alleen op een oude pc met veel te weinig RAM is het nuttig, je wint er dan ongeveer 1% mee :)

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.