Vraag & Antwoord

OS Windows

XP (geinstalleerd na Vista en Linux) wil niet booten

Anoniem
mauritsw
5 antwoorden
 • Op mijn computer (Medion MD 8824, gekocht bij Aldi) met Vista geïnstalleerd, heb ik een tweede schijf bijgeplaatst (Sata 500 Gb) Op die tweede schijf heb ik Open Suse Linux 10.3 (64 bits) geïnstalleerd. Ik heb dualboot werkend gekregen met Grub (een bootmanager van Linux). Het volgende dat ik wilde, XP installeren (ik heb er mijn redenen voor), heeft nog geen werkend triple-bootsysteem opgeleverd omdat ik XP niet aan de praat krijg. Om XP te installeren heb ik m.b.v. een legale installatie-cd van XP Home edition (recovery cdrom) die bij een oude computer hoort, een gedownloade SP2 en drivers voor raid en sata die ik gedownload heb op de Medionsite via slipstreamen (met Nlite), een nieuwe installatiecd gebrand. Met die nieuwe schijf herkende XP-setup mijn sata schijven, wat met de originele cd niet lukte. Ik heb eerst geprobeerd XP te installeren op de eerste partitie van schijf 2. Op die schijf staat in een andere partitie ook Linux. Ondanks allerlei rampen die zich uiteraard voordeden, heb ik steeds dualboot met Vista en Linux weer lopend gekregen. Omdat ik me toch afvroeg of mijn zelf gefabriceerde cd voor XP wel helemaal goed was, leek het me kansrijker om XP maar eens op een partitie op schijf 1 te installeren. Op de eerste partitie daarvan staat dus Vista. Setup van XP meldde op een gegeven moment tijdens het installatieproces dat de computer afgesloten zou worden en opnieuw opgestart. Hij keerde echter nooit terug in de installatie van XP. Vervolgens heb ik een entry voor XP gemaakt in Grub en bereikte het punt dat er een melding kwam van ‘missing NTLDR’ N.a.v. posts in diverse forums heb ik NTLDR (en ook Ntdetect.com) vanaf mijn installatiecd gekopieerd naar de XP partitie. Bij een nieuwe opstartpoging kwam hij inderdaad een stap verder, hij is dus wel degelijk aangeland in de XP partitie. De melding was toen: Ongeldige BOOT.INI Er wordt opgestart van C:Windows. En dan hangt hij met het scherm op zwart. Boot.ini is echter, met windows verkenner van Vista niet te vinden op de partitie waar XP staat en niet op de installatie-cd. Overigens kon ik dit bestand ook niet vinden in een ander systeem waarop XP loopt. Wie heeft goede ideeën? Ik ben geen doorgewinterde computerfanaat, in principe ben ik een leek. Dus probeer het svp uit te leggen zonder allerlei kennis bij mij te veronderstellen die voor sommigen op dit soort forums vanzelfsprekend is.
 • [quote:f392ab672c="mauritsw"]ik m.b.v. een legale installatie-cd van XP Home edition (recovery cdrom) die bij een oude computer hoort, [/quote:f392ab672c] Doorgaans kunnen recovery cd's alleen gebruikt worden op de computer waar deze bijhoort.
  [quote:f392ab672c="mauritsw"]een gedownloade SP2 en drivers voor raid en sata die ik gedownload heb op de Medionsite via slipstreamen (met Nlite), een nieuwe installatiecd gebrand.[/quote:f392ab672c] Als je 'm hebt kunnen slipstreamen zal het geen recovery cd van een merk pc zijn. Anders had je 'm niet kunnen slipstreamen.
  [quote:f392ab672c="mauritsw"]Ik heb eerst geprobeerd XP te installeren op de eerste partitie van schijf 2. [/quote:f392ab672c] Wat ging er dan mis?
  [quote:f392ab672c="mauritsw"] eens op een partitie op schijf 1 te installeren. Op de eerste partitie daarvan staat dus Vista. Setup van XP meldde op een gegeven moment tijdens het installatieproces dat de computer afgesloten zou worden en opnieuw opgestart.[/quote:f392ab672c] Kun je ook zeggen waar dat ongeveer is in de Windows XP installatie.
  [quote:f392ab672c="mauritsw"]Hij keerde echter nooit terug in de installatie van XP. Vervolgens heb ik een entry voor XP gemaakt in Grub en bereikte het punt dat er een melding kwam van ‘missing NTLDR’ N.a.v. [/quote:f392ab672c] Had je XP dan geïnstalleerd op een Primaire partitie? Als je 'm op een Logische partitie hebt geïnstalleerd, zal het opstarten van XP door de bootmanager van Vista moeten worden afgehandeld. Dat kan via applicatie VistaBootPro.

  En XP op een aparte Primaire partitie hebt geïnstalleerd, had je dan in GRUB menu.lst wel gebruik gemaakt van [b:f392ab672c] unhide [/b:f392ab672c] en [b:f392ab672c] hide [/b:f392ab672c] ? Om te zien hoe je twee hardeschijven zijn gepartitioneerd, zou je vanuit Linux de output kunnen posten van [code:1:f392ab672c] fdisk -l [/code:1:f392ab672c][Enter] Welke Linux distributie en versie draai je?

  Tenslotte nog een klein verzoekje. zou je bij het typen van een lang bericht deze willen opdelen in alinea's. Dat maakt het iets makkelijker te lezen.
 • Jolo merkt op: 'Tenslotte nog een klein verzoekje. zou je bij het typen van een lang bericht deze willen opdelen in alinea's. Dat maakt het iets makkelijker te lezen."

  Zo had je het ook neer kunnen zetten:

  Op mijn computer (Medion MD 8824, gekocht bij Aldi) met Vista geïnstalleerd, heb ik een tweede schijf bijgeplaatst (Sata 500 Gb) Op die tweede schijf heb ik Open Suse Linux 10.3 (64 bits) geïnstalleerd.

  Ik heb dualboot werkend gekregen met Grub (een bootmanager van Linux).
  Het volgende dat ik wilde, XP installeren (ik heb er mijn redenen voor), heeft nog geen werkend triple-bootsysteem opgeleverd omdat ik XP niet aan de praat krijg.

  Om XP te installeren heb ik m.b.v. een legale installatie-cd van XP Home edition (recovery cdrom) die bij een oude computer hoort, een gedownloade SP2 en drivers voor raid en sata die ik gedownload heb op de Medionsite via slipstreamen (met Nlite), een nieuwe installatiecd gebrand.
  Met die nieuwe schijf herkende XP-setup mijn sata schijven, wat met de originele cd niet lukte.
  Ik heb eerst geprobeerd XP te installeren op de eerste partitie van schijf 2. Op die schijf staat in een andere partitie ook Linux.
  Ondanks allerlei rampen die zich uiteraard voordeden, heb ik steeds dualboot met Vista en Linux weer lopend gekregen.

  Omdat ik me toch afvroeg of mijn zelf gefabriceerde cd voor XP wel helemaal goed was, leek het me kansrijker om XP maar eens op een partitie op schijf 1 te installeren.
  Op de eerste partitie daarvan staat dus Vista. Setup van XP meldde op een gegeven moment tijdens het installatieproces dat de computer afgesloten zou worden en opnieuw opgestart. Hij keerde echter nooit terug in de installatie van XP.

  Vervolgens heb ik een entry voor XP gemaakt in Grub en bereikte het punt dat er een melding kwam van ‘missing NTLDR’ N.a.v. posts in diverse forums heb ik NTLDR (en ook Ntdetect.com) vanaf mijn installatiecd gekopieerd naar de XP partitie.

  Bij een nieuwe opstartpoging kwam hij inderdaad een stap verder, hij is dus wel degelijk aangeland in de XP partitie. De melding was toen: Ongeldige BOOT.INI Er wordt opgestart van C:Windows. En dan hangt hij met het scherm op zwart.
  Boot.ini is echter, met windows verkenner van Vista niet te vinden op de partitie waar XP staat en niet op de installatie-cd. Overigens kon ik dit bestand ook niet vinden in een ander systeem waarop XP loopt.

  Wie heeft goede ideeën? Ik ben geen doorgewinterde computerfanaat, in principe ben ik een leek. Dus probeer het svp uit te leggen zonder allerlei kennis bij mij te veronderstellen die voor sommigen op dit soort forums vanzelfsprekend is.
  ********************
  Verder: "Overigens kon ik dit bestand ook niet vinden in een ander systeem waarop XP loopt."
  Je ziet boot.ini pas als je verborgen bestanden zichtbaar maakt. Dat doe je in de verkenner onder tools, folder options, view (of de Nederlandse versie hiervan).
 • De recovery schijf is ook van Medion, hij hoort bij een Medion laptop met een schijf van 40 gb en 2 partities.

  Het installeren op schijf 2 ging op precies hetzelfde punt mis als met de latere installatie op schijf 1: Missing NTLDR. Ik ben toen niet verder gegaan. Later ging er nog meer mis met die installatie, door 1 van de acties die ik geprobeerd heb. Veel schade kan ik overigens niet aanrichten. Er staan nog geen belangrijke bestanden op deze computer. Zowel Vista als Linux zijn nog haast maagdelijk.

  Ik heb op schijf 1 de Vista partitie verkleind en de XP installatieschijf de ontstane, niet gepartitioneerde ruimte laten formatteren (NTFS) en op de gemaakte partitie laten installeren. Als ik er met Vista naar kijk is het een primaire partitie.

  Het punt waarop tijdens de installatie de melding kwam dat de computer afgesloten zou worden en weer opgestart, is het punt dat de bestanden van de installatieschijf naar de XP partitie gekopieerd waren. Dat leek klaar te zijn. Dat vond dus plaats in punt 8 van het voorbeeld. Het lijkt allemaal heel normaal. Alleen kwam na de reboot niet XP tevoorschijn. Die zit kennelijk nog halverwege zijn installatie te wachten op het vervolg.

  Ik heb geen gebruik gemaakt van hide en unhide, ken daar de betekenis ook niet van. Vista wordt ook gewoon opgestart zonder die commando’s in menu.lst.

  Linux is: Open Suse Linux 10.3 (64 bits)

  reaktie op a.tip:
  Wat het zoeken naar boot.ini betreft, ik heb geselecteerd dat ook in systeemmappen in "niet geindexeerde locaties" moet worden gezocht.
 • [quote:a569ce07ca="mauritsw"]Als ik er met Vista naar kijk is het een primaire partitie. [/quote:a569ce07ca] Als je daar zeker van bent, heb je inderdaad die unhide en hide nodig in die GRUB menu.lst. Als je nog wel kunt opstarten in Open Suse Linux 10.3 check je dit nog even als superuser via commando fdisk -l
  De eerste twee partities zouden dan /dev/hda1 en /dev/hda2 of /dev/sda1 en /dev/sda2 kunnen zijn. Hier een voorbeeld over Vista en XP in /boot/grub/menu.lst
  [code:1:a569ce07ca]
  title Windows Vista
  unhide (hd0,0)
  hide (hd0,1)
  root (hd0,0)
  makeactive
  chainloader +1

  title Windows XP
  unhide (hd0,1)
  hide (hd0,0)
  root (hd0,1)
  makeactive
  chainloader +1
  [/code:1:a569ce07ca]
  Als je onder Vista inderdaad voor XP een primaire partitie hebt aangemaakt op dezelfde harddisk, dan kun je XP uitsluitend installeren als alleen de primaire van XP zelf actief en zichtbaar (unhide) is. De primaire partitie van Vista partitie mag dan niet actief zijn, maar moet dan wel verborgen (hide) zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.